Presedintele Klaus Iohannis a promulgat marti legea de aprobare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 35/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, care prevede majorarea acestor salarii cu 10%.

Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor pe 11 noiembrie. Initial, OUG 35/2015 prevedea doar majorarea salariilor din sanatate cu 25%, insa un amendament PSD adus in comisiile de specialitate din Parlamant a prevazut ca vor creste si salariile tuturor bugetarilor cu 10%. Conditia pentru aplicarea acestei prevederi este ca acestia sa nu mai fi beneficiat in cursul anului 2015 de alte majorari.

Liberalii s-au opus initial amendamentului PSD, cerand mai intai date suplimentare de la Ministerul de Finante, cu privire la impactul bugetar. Deputatii au respins insa retrimiterea proiectului la comisii. Ulterior, si deputatii PNL au votat in favoarea proiectului, acesta trecand cu o larga majoritate de Parlament.

Proiectul a fost si tema unor discutii intre premierul desemnat de la acea vreme, Dacian Ciolos, si liderii partidelor parlamentare. Intr-o sedinta a PSD la care a participat, Dacian Ciolos a dat asigurari ca nu va renunta la masurile aprobate deja, mai ales daca acestea au si sustinerea Parlamentului, insa un punct sensibil este cel privind majorarea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor. Ciolos a spus atunci ca aceasta masura va trebui analizata in continuare, pentru a se asigura ca nu va fi depasita tinta obligatorie de deficit de 3%. Tinta de deficit va fi unul din criteriile principale pentru evaluarea tuturor masurilor decise, ar mai fi atentionat Ciolos in sedinta PSD.

Ministrul Muncii de la avea vreme, Rovana Plumb, a declarat, dupa adoptarea legii, ca impactul bugetar al majorarilor salariale din OUG 35/2015 este de 0,2% din PIB si nu va afecta tinta de deficit a Romaniei, scrie MEDIAFAX.

In urma cu doua zile, premierul Dacian Ciolos a declarat ca Guvernul intentioneaza sa mentina in buget masurile din Codul Fiscal, dar si cresterile salariale "in masura in care va fi posibil", aratand ca, legat de majorarea cu 10 la suta, trebuie asteptata promulgarea.

"Trebuie sa asteptam promulgarea, oricum, in scenariile de calcul pe care o sa le facem, o sa luam si acest lucru in considerare, dar trebuie sa vedem ce se intampla cu finalizarea, sa spun asa, a procesului legislativ. Cel mai mult ce putem noi face cu bugetul este sa impingem deficitul pana la 3 la suta, sa nu depaseasca 3 la suta. Si asa riscam pe termen lung sa avem probleme de credibilitate care risca sa afecteze investitiile in economia romaneasca, dar in momentul de fata cred ca am avea argumentele sa putem justifica un deficit de pana la 3 la suta", a aratat Ciolos.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Primul-ministru a subliniat faptul ca aceste cresteri salariale cu 10 la suta trebuie insotite de "un pachet de investitii". "Pe de alta parte, e important ca, dincolo de aceste cresteri salariale, care, inca o data, sunt importante si sunt justificate, sa avem si un pachet de investitii, deci sa aratam si sa facem in asa fel incat cresterea economica sa nu se bazeze doar pe consum", a mai spus Dacian Ciolos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.