Proiectul de lege initiat de PNL pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin a primit, marti, aviz favorabil la Comisia juridica a Senatului, cu sase voturi "pentru" si trei "impotriva", a anuntat presedintele comisiei, Catalin Boboc.

"A fost un raport favorabil, cu sase voturi «pentru» si trei «impotriva». Vom trimite asta la plen, eu sper sa treaca si la plen. Este ceea ce intotdeauna am spus, cea mai buna forma de reprezentativitate o pot avea primarii, presedintii de consilii judetene, atunci cand sunt alesi de majoritatea cetatenilor", a declarat Boboc, dupa sedinta Comisiei juridice.

Intrebat daca se aplica la urmatoarele alegeri locale, Boboc a spus ca "asta este o alta discutie, o alta dezbatere" si ca PNL si-a asumat depunerea initiativei legislative in Parlament. "In ceea ce ne priveste, am asumat acest punct de vedere, am depus aceasta initiativa. Deocamdata, la Comisia juridica are un raport favorabil, vom vedea mai departe ce se intampla la plen. Procedura trebuia demarata candva, despre aplicarea sau nu in vara viitoare este alta discutie", a mai spus Catalin Boboc.

Proiectul de lege prevede ca este declarat primar candidatul care a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, iar daca niciunul dintre candidati nu a obtinut majoritatea voturilor sau in caz de balotaj intre mai multi cadidati se organizeaza al doilea tur de scrutin, la doua saptamani de la primul tur.

Senatul este prima Camera sesizata, iar Camera Deputatilor este for decizional.

PNL a depus in septembrie la Parlament proiectul de lege privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. Alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin a fost aplicata pentru prima oara la scrutinul local din 2012, dupa ce PDL a modificat legea alegerilor locale. Pana atunci, primarii erau alesi in doua tururi de scrutin.

In sesiunea trecuta, Comisia de Cod electoral a adoptat legea alegerilor locale, mentinandu-se aceeasi procedura de alegere a primarilor intr-un singur tur de scrutin, in schimb, introducandu-se alegerea indirecta a presedintelui de consiliu judetean, de catre majoritatea din consiliu si nu prin vot direct, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Capitala ar putea rămâne fără groapă de gunoi. „Mai avem 4-5 ani”
Capitala ar putea rămâne fără...

Curtea Constitutionala si Comisia de la Venetia au stabilit ca legislatia electorala nu poate fi modificata cu mai putin de un an inaintea alegerilor. Astfel, chiar daca proiectul PNL ar intruni majoritatea, el nu ar mai putea fi pus in practica la alegerile locale din 2016.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.