Contractul dintre ELCEN si Romgaz a fost semnat, a anuntat marti ministrul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, care a dat din nou asigurari ca bucurestenii vor avea apa calda si caldura in aceasta iarna.

Producatorul de gaze Romgaz ameninta in octombrie ca, din 16 noiembrie, va sista furnizarile daca producatorul de energie termica ELCEN nu va prezenta un program ferm de stingere a datoriilor restante. Consiliul de Administratie al Romgaz a aprobat in urma cu o luna prelungirea pana pe 15 noiembrie a contractului de furnizare gaze naturale incheiat cu Electrocentrale Bucuresti (ELCEN).

"Atata timp cat exista dorinta de a face si nu de a distruge se gasesc soluti. In acest moment, putem spune ca lucrurile sunt in principiu rezolvate si, practic, pentru o buna perioada de timp de acum inainte Bucurestiul va avea apa calda si caldura si in aceasta iarna si numai un accident, Doamne fereste, sau vointa personala a cuiva poate impiedica acest lucru. Deci Bucurestiul, asa cum am spus de atatea ori, va avea apa calda in iarna 2015-2016, odata cu semnarea contractului dintre ELCEN si Romgaz, odata cu hotararea Consiliului General pentru obtinerea creditului de trezorerie aprobat de Guvern", a declarat Gerea, la conferinta de bilant de mandat.

In opinia sa, esalonarea datoriilor RADET catre ELCEN ar fi o solutie doar pentru o perioada scurta de timp, iar masura ideala al fi infiintarea unui agent economic.

"Ramane insa problema de fond care este perpetuata de prea multa vreme si care are nevoie de o abordare noua. Din punctul meu de vedere, poate ca o esalonare ar putea calma lucrurile pentru o perioada scurta de timp. Din punctul meu de vedere, trebuie resetat totul, pornit de la zero, cu o noua entitate care sa se ocupe de distributia agentului termic in Bucuresti", a precizat Gerea.

Altfel, acesta a vorbit si de problemele din administratie, iar cea mai grea, considera el, este luarea deciziilor. "Stiti ce e mai greu de luat si de facut in general in administratie? Sa iei decizii. Decizia in tara asta este extrem de greu de luat. Foarte putini sunt dispusi sa-si asume responsabilitati. Si ca sa ajungi la decizie, trebuie sa te plimbi, nu gluma", a mentionat Andrei Gerea.

Citeste si:
Popescu: Tara are nevoie de resurse pentru a se conforma Pactului Verd
Ministrul Energiei sustine ca...

Legat de noul guvern de tehnocrati, acesta crede ca noul Executiv ar putea rata tinte importante din cauza ca sunt ministri care vin in administratia publica din mediul privat, iar socul ar fi prea mare, scrie MEDIAFAX.

"La modul cel mai serios, imi este teama de faptul ca tinte importante pentru Romania vor fi pierdute in aceasta perioada pentru ca, in mod evident, nu exista o coerenta si, din pacate, socul pe care il vor avea oameni veniti din lumea privata in administratia publica va fi urias. Si va garantez treaba asta. Stiu nenumarati oameni veniti din privat care au avut probleme foarte mari de adaptare cu administratia, cu birocratia. Nu cred ca se vor adapta mai devreme de jumatate de an. Eu mi-as dori sa duca mandatul la capat, pentru ca Romania are nevoie de o minima stabilitate (...) Cine raspunde in cazul unui esec al viitorului guvern? Nu este nimeni, nu vad pe nimeni care sa-si asume raspunderea daca viitorul guvern va da gres", a spus Andrei Gerea.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

In ceea ce priveste tintele de care a mentionat, Gerea a spus ca se refera la zona unde exista proceduri de infringement, partea de operatiuni offshore, tinta pentru proiectele de interes comun, continuarea restructurarii la companiile de stat.

La randul sau, prezent la eveniment, secretarul de stat Bogdan Badea a spus ca Romania are cateva investitii recente in capacitati de productie din surse regenerabile, insa centralele vechi existente vor trebui inlocuite.

"Ne bazam pe utilitati puse in functiune de ceva vreme, dar daca nu vom incepe sa dublam investitiile in zona de productie, distributie, transport, ne vom trezi intr-o situatie extrem de complicata, cand actualele capacitati de productie isi vor atinge cat de curand limita de varsta si trebuie inlocuite", a spus Badea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.