Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca un guvern tehnocrat ar putea sa faca fata provocarilor, daca are un mandat clar si limitat, cu obiective de macrostabilitate economica, admitand ca premierul ar putea proveni chiar din banca centrala, cu conditia sa fie tanar.

Seful BNR a fost intrebat care sunt sansele unui guvern tehnocrat, in conditiile in care se vehiculeaza tot mai mult aceasta varianta, de a fi format, dar si de a reusi, avand in vederea experienta sa de premier tehnocrat in anul 2000.

"Inteleg ca sunt sanse mari (de a fi format un guvern tehnocrat - n.r.). In asemenea perioade, nu poti sa extrapolezi ce s-a intamplat in trecut, cu Guvernul Stolojan, cu Guvernul Isarescu. (...) In trecut, in parametrii dati de o criza politica, de potentialul unor tensiuni sociale mai puternice si de nevoia de alegeri, cred ca un guvern de tehnocrati poate sa faca fata", a afirmat Isarescu intr-o conferinta, dupa prezentarea Raportului trimestrial asupra inflatiei.

El a specificat insa ca un astfel de guvern ar avea nevoie de un mandat clar si limitat, pentru ca "nu poti sa le ceri orice", avand in vedere ca nu sunt politicieni si sunt oameni care n-au iesit in fata publicului, scrie MEDIAFAX.

Executivul ar trebui sa aiba obiective clare de atins, precum alegeri clare, linistite, pastrarea macrostabilitatii economice si crestere economica, ceea ce este "perfect fezabil".

"V-ati referit la pozitia mea din anul 2000 (de premier - n.r.), atunci n-aveam nici stabilitate, nici crestere economica. Si s-a revenit la un minim de crestere economica, dezechilibrele s-au atenuat si alegerile au fost libere si corecte. De ce n-ar fi si in 2015, daca exista un consens politic asupra unui astfel de guvern?", a punctat seful bancii centrale.

Isarescu a intarit ideea ca este esentiala pastrarea macrostabilitatii economice, din punctul de vedere al BNR, dar totodata guvernul ar trebui sa aiba "ambitia de a mai face ceva" si pentru mediul de afaceri.

Intrebat daca premierul ar putea proveni de la BNR, guvernatorul a admis ca este posibil, cu conditia ca acesta sa fie tanar, excluzand varianta ca el sa preia pozitia de prim-ministru.

Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

"De ce nu? (premierul sa provina din BNR - n.r.) Dar sa fie tanar. Alte generatii, alte aspiratii", a conchis Isarescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.