Deputatul PNL Ioan Oltean, fost vicepresedinte al PDL, a venit marti la DNA, pentru a da declaratii, in calitate de martor, in dosarul in care Elena Udrea este cercetata pentru fapte de coruptie privind vanzarea unei vile din Eforie Sud si un contract intre Hidroelectrica si o firma privata.

Ioan Oltean, fost vicepresedinte si secretar general al PDL, a spus, la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ca a fost chemat ca martor in dosarul Elenei Udrea si a asigurat ca va colabora cu procurorul de caz. "Sunt chemat ca martor. M-am prezentat si va asigur de toata disponibilitatea mea de a colabora cu procurorul de caz", a declarat Ioan Oltean.

Intrebat in legatura cu afirmatiile Elenei Udrea, potrivit carora acesta ar fi cunoscut modalitatea de finantare a partidului in campanie, Oltean a aratat: "Numai doamna Udrea poate sa va raspunda, eu nu am cum sa va raspund... Asa erau finantate campaniile... Nu am informatii. Doar cei ce au afirmat va pot spune".

In acelasi dosar a fost audiat, marti, tot in calitate de martor, si Vasile Blaga, fost presedinte al PDL, in prezent copresedinte al PNL, acesta plecand de la sediul DNA dupa aproape doua ore.

Vasile Blaga a fost intrebat, la intrarea in sediul DNA, daca stie ca banii care ar fi fost dati de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, pentru a se asigura derularea unui contract cu Hidroelectrica, ar fi ajuns la PDL, acesta spunand ca nu stie asa ceva si nici pe Elena Udrea nu a auzit-o vorbind despre o astfel de situatie. Blaga a adaugat ca el nu a fost prezent cand s-au dat sume de bani la partid, asa cum a sustinut Ana Maria Topoliceanu intr-o declaratie data in fata anchetatorilor.

Elena Udrea a fost pusa, vineri, sub control judicar pe cautiune, stabilita la cinci milioane de lei, in dosarul privind fapte de coruptie legate de vanzarea si renovarea unei vile din Eforie Sud, dar si un contract intre Hidroelectrica si o firma privata, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari. Camera Deputatilor a avizat inceperea urmaririi penale si a retinerii Elenei Udrea in aceasta cauza.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

La iesirea din sediul DNA, Elena Udrea a spus ca la Directie ar trebui sa se infiinteze "Sectia de urmarire penala a Elenei Udrea", adaugand ca crede ca "DNA se ocupa de Elena Udrea si, din cand in cand, ca sa arate ca mai exista si alta activitate, mai apare cate un personaj".

In acest caz, Elena Udrea a spus ca va contesta decizia de a fi pusa sub control judiciar pentru o cautiune de cinci milioane de lei. Udrea a mai spus ca nu poate sa achite o cautiune atat de mare, in conditiile in care toate bunurile sale sunt sechestrate de DNA. Elena Udrea a precizat ca se va cere un nou aviz de arestare daca nu plateste cele cinci milioane de lei pana marti.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea ar fi primit mita de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari si o creanta de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

"In vara anului 2010, in calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si membru al Guvernului si de persoana cu functie de conducere in cadrul unui partid politic, avand influenta asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei si ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare-cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA", a precizat DNA.

Anchetatorii sustin ca, pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei si a celor din SC Hidroelectrica SA, la inceputul anului 2012, Elena Udrea a primit de la acelasi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari si o creanta de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o detinea ca urmare a unui imprumut garantat cu pachetul de 90% din actiunile la o societate comerciala cu activitate in mass-media.

Citeste si:
Elena Udrea, mesaj din pușcărie înainte de campania electorală
Elena Udrea, mesaj din...

"In anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, primita cu titlu gratuit de la omul de afaceri, ii solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie cu schimbare de creditor pe o firma a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde ca este beneficiarul real al pachetului de actiuni la societatea cu activitate in mass media, i-a solicitat unei alte persoane sa incheie actele aferente tranzactiei in numele sau si sa efectueze platile aferente prin creditarea societatii, disimuland astfel provenienta sumei de circa 700.000 de euro, aferenta platilor efectuate pentru societatea mass media si ascunzand astfel ca este adevaratul proprietar al creantei ce a facut obiectul novatiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanta", a mai aratat DNA.

Elena Udrea sustine ca omul de afaceri caruia i s-au cerut cinci milioane de dolari pentru un contract cu Hidroelectrica este Bogdan Buzaianu, iar Ana Maria Topoliceanu este cea care a folosit acesti bani si care trebuie sa raspunda, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost exclus din PSD. Ce acuzații grave i...
Deputatul Aurel Bălășoiu a...

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca directorul general al Evenimentului Zilei, Dan Andronic, fondatorul Cancan, Radu Budeanu si omul de afaceri Bogdan Buzaianu ar fi implicati in noul dosar in care este suspectata Elena Udrea.

Dan Andronic, asociatul majoritar al societatii Editura Evenimentul si Capital, care editeaza publicatiile Evenimentul Zilei si Capital, si director general al Evenimentului Zilei a fost audiat la Directia Nationala Anticoruptie in 29 iulie, el spunand, la iesire, ca a fost chemat de anchetatori sa aduca mai multe documente, fara a preciza in ce calitate a fost chemat.

Bogdan Buzaianu, proprietarul Energy Holding si finul fostului ministru al Economiei din perioada guvernului Nastase Dan Ioan Popescu, este unul dintre "baietii destepti" din energie, expresie lansata de fostul presedinte Traian Basescu, care ii definea astfel pe cei care cumparau energie de la stat la preturi subevaluate pentru a o revinde cu castiguri mari. Acordul cu Energy Holding a adus Hidroelectrica cele mai mari pierderi dintre toate contractele cu "baietii destepti" - 1,4 miliarde lei pentru perioada 2006-2012.

Sursele judiciare citate au precizat ca in acest dosar ar fi implicat si Radu Budeanu, fondatorul Cancan si cel care controleaza publicatia si proiectul Cancan TV difuzat pe acest site. In 7 octombrie, procurorii DNA au facut perchezitii la firma Cancan TV, la cabinete de avocatura si la locuintele mai multor persoane, intr-un dosar privind fapte de trafic de influenta si spalare de bani, iar surse judiciare afirmau ca printre cei vizati de anchetatori ar fi politicieni si patroni de presa. Aceleasi surse afirmau ca si Radu Budeanu, care in prezent nu mai este in actionariatul firmei, dar controleaza publicatia tabloida si proiectul Cancan TV, ar fi vizat in ancheta si urmeaza sa fie audiat, in prezent acesta fiind plecat din tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.