Deputatii au adoptat, miercuri, cu 257 voturi "pentru", 12 abtineri si 30 "impotriva", proiectul legii votului prin corespondenta, in forma propusa de comisia de Cod electoral, fiind prevazut ca acest tip de vot sa fie aplicat la alegerile parlamentare.

Camera Deputatilor este for legislativ decizional, proiectul de lege trecand de Senat in 20 octombrie.

Votul prin corepondenta va fi aplicat doar pentru alegerile parlamentare, potrivit deciziei luate marti in Comisia de cod electoral, care a fost adoptata si de plen.

Proiectul de lege adoptat de Senat stabilea ca votul prin corespondenta se aplica si pentru alegerile prezidentiale si europarlamentare, dar reprezetantii PSD in comisia de Cod electoral au propus ca acest vot sa fie doar pentru alegerile parlamentare, in timp ce UDMR dorea ca acest tip de vot sa fie vlabil doar pentru scrutinul prezidential. Presedintele Comisiei Gabriel Vlase (PSD) a propus ca votul prin corepondenta sa fie aplicat doar pentru parlamentare, pe motiv ca pana la alegerile prezidentiale si europarlamentare mai este timp.

"Pentru prezidentiale sunt niste particularitati si mai avem pana in 2019, este un proiect pilot, pana atunci vedem ce se intampla. Nu este ca nu vrem sa facem, dar am considerat ca vrem sa vedem ce se intampla in toamna lui 2016, cand votul prin corespondenta va fi aplicat la parlamentare", a explicat Vlase, eliminarea din proiectul votului prin corespondenta a aplicarii lui in alegerile prezidentiale si europarlamentare, ramanand doar pentru alegerile parlamentare.

Comisia de Cod electoral a decis, la propunerea PSD, si eliminarea din proiect a posibilitatii inscrierii online in registrul electoral pentru votul prin corespondenta, deputatul PNL Mihai Voicu criticand eliminarea si aratand ca "inregistrarea online este marele hatar, este esenta proiectului".

Membrii comisiei de Cod electoral au mai stabilit, tot la propunerea PSD, ca va fi interzisa divulgarea secretului votului sub sanctiunea legii penale si ca exercitarea votului prin corespodenta este personala, iar exercitarea votului prin corespondenta in numele altei persoane va fi interzisa sub sanctiunea legii penale.

La dezbaterile generale de miercuri din plenul Camerei Deputatilor, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ca, dupa ce acesta lege va fi votata, va cere continuare discutiilor pentru a se realiza proiectul de lege privind votul prin corespondenta si pentru alegerile prezidentiale.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

"Imediat dupa ce aceasta lege va fi votata, eu voi cere Comisiei speciale sa continue discutiile pentru a se realiza proiectul de lege si pentru alegerile prezidentiale. Fiind proceduri putin diferite, este nevoie de o analiza mult mai serioasa pentru cele doua tururi de scrutin din punct de vedere logistic si al infrastructurii, nu s-a dorit sa se mai gaseasca inca un motiv pentru ca legea de azi sa fie amanata. Toate aceste discutii vor inceta si se va vedea ca toti cei care nu au avut incredere ca vor fi aceleasi prevederi si la alegerile prezidentiale ori s-au inselat, ori au vrut sa umbreasca acest succes al tuturor de azi, care este de fapt succesul romanilor de pretutindeni", a spus Dragnea.

Deputatul PNL Mihai Voicu a spus ca liberalii vor vota proiectul, dar dezamagirea este ca a fost eliminata posibilitatea inscrierii online pentru votul prin corespondenta si faptul ca acesta nu este aplicat si pentru alegerile prezidentiale si europarlamentare.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Deputatul Steluta Cataniciu a precizat ca ALDE nu sustine proiectul in aceasta forma, iar deputatul UDMR Marton Arpad a preciat ca deputatii Uniunii voteaza impotriva deoarece nu garanteaza secretul votului si va fi nevoie de mai multe ordonante de urgenta pentru ca aceasta lege sa se aplice, scrie MEDIAFAX.

Si deputatul PND Daniel Fenechiu a anuntat ca parlamentarii grupului nu vor vota acest proiect.

"O lege de acest gen nu se poate face in doua saptamani, nu aceasta este solutia pe care o asteapta romanii din diaspora. PND va vota impotriva", a spus Fenechiu. La dezbateri, deputatii UDMR au parasit sala de sedinte, in semn de protest fata de faptul ca articolele proiectului se discuta in procedura de urgenta, fara sustinerea amendamentelor, a anuntat deputatul UDMR Marton Arpad.

Saptamana trecuta, liderul UDMR Kelemen Hunor a anuntat ca intentioneaza sa atace legea votului prin corespondenta la Curtea Constitutionala si ca va discuta inclusiv cu formatiunea lui Calin Popescu Tariceanu in acest sens, avand in vedere ca partidul nu are suficiente semnaturi pentru a depune contestatia.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

UDMR a acuzat ca forma adoptata de Senat nu garanteaza secretul votului prevazut de Constitutie. In acelasi timp, Kelemen Hunor a precizat ca daca amendamentul UDMR privind aplicarea votului prin corespondenta doar la alegerile prezidentiale va fi acceptat, Uniunea nu va mai ataca legea la CCR.

"Votul prin corespondenta la alegerile prezidentiale si sa ramana asa cum este la alegerile parlamentare este corect si atunci nici contestatia nu are argument", a sustinut Kelemen Hunor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.