Cei 12 lideri europeni care au participat la mini-summitul de duminica la Bruxelles, pe tema crizei refugiatilor din Balcani, au numit persoane de contact pentru a asigura coordonarea actiunilor.

La initiativa presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, liderii din Albania, Austria, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, Romania, Serbia si Slovenia s-au intalnit duminica la Bruxelles, unde au convenit sa amelioreze cooperarea si consultarea intre statele de pe ruta Balcanica a migratiei.

Cei 12 lideri, inclusiv presedintele CE, au convenit sa numeasca persoane de contact in termen de 24 de ore, pentru a permite schimburile de informatii zilnice si coordonarea, pentru a ajunge la o deplasare graduala, controlata si ordonata a persoanelor pe ruta Balcanica si sa monitorizeze implementarea planului in 17 puncte adoptat duminica.

Luni, toti liderii au numit persoanele de contact, din partea Comisiei Europene fiind nominalizat consilierul diplomatic din Cabinetul lui Juncker, Richard Szostak.

Romania l-a numit pe consilierul prezidential pentru Afaceri Europene Leonard Orban, potrivit unui comunicat publicat marti de Comisia Europeana.

La randul sau, Ungaria, care a participat la summit doar in calitate de observator, l-a numit pe colonelul de politie Tibor Lakatos, seful Centrului operativ din Ministerul de Interne.

Comisia Europeana va organiza joi o videoconferinta a tuturor persoanelor de contact, pentru a examina progresele inregistrate.

Liderii au convenit de asemenea sa suplimenteze capacitatea de a oferi adapost temporar, alimente, apa, ingrijiri medicale si acces la echipamente sanitare celor care au nevoie, declansand Mecanismul de Protectie Civila acolo unde este necesar. Dupa o zi, Croatia a activat Mecanismul european de Protectie Civila pentru sprijin material, precum corturi de iarna, paturi, paturi, saltele si echipamente sanitare, pentru a face fata numarului mare de imigranti, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Papa Francisc: „Liderii Ucrainei trebuie să privească în...
Papa Francisc: „Liderii...

In plus, CE a decis marti sa mareasca nivelul cofinantarii pentru transport a asistentei livrate prin intermediul Mecanismului european de Protectie Civila tarilor care au nevoie de ajutor in criza refugiatilor, de la 55% la 85%.

Comisia a acordat de asemenea Greciei asistenta de urgenta in valoare de 5,9 milioane de euro, din Fondul pentru Azil, Migratie si Integrare (AMIF), pentru a face fata numarului mare de imigranti sositi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.