Procurorii DNA au extins urmarirea penala in cazul primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru spalare de bani si constituire de grup infractional organizat, acuzatii care se adauga celei de luare de mita de care este acuzat din septembrie, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in urma probelor administrate in dosarul in care Sorin Oprescu este cercetat pentru luare de mita, dupa ce ar fi primit 25.000 de euro, au extind urmarirea penala in cazul edilului si pentru spalare de bani si constituire de grup infractional organizat.

Anchetatorii au pus sechestru asigurator pe casa lui Sorin Oprescu, in vederea confiscarii extinse, au precizat sursele citate.

Avocatul Alexandru Chiciu declara sambata, pentru MEDIAFAX, ca apararea anticipeaza o extindere a cercetarilor in cazul lui Sorin Oprescu, pe baza faptului ca procurorii anticoruptie verifica celelalte persoane din dosar cu privire la fapte de evaziune fiscala.

"In toate dosarele mari, s-a mers initial cu o acuzatie si, dupa 30, 40, 50 de zile, procurorii au procedat la extinderi ale acuzatiilor, in preajma momentelor in care au prelungit arestarea. Miercuri, in mod normal, ar trebui sa se faca o noua cerere de prelungire si atunci, avand in vedere practica procurorilor anticoruptie, la randul meu, intuiesc faptul ca vor proceda in acest sens", a aratat Chiciu.

Avocatul a mai spus ca Sorin Oprescu este pregatit sa dea prima declaratie in fata anchetatorilor DNA in acest dosar, iar o solicitare in acest sens va fi facuta la DNA.

"Voi solicita procurorilor, saptamana viitoare, audierea lui Sorin Oprescu in legatura cu elementele si acuzatiile aduse de DNA pana in acest moment, audiere ce nu a avut loc pana acum la procuror, ci doar in fata judecatorilor de depturi si libertati. Este stabilizat medical din acest punct de vedere si suntem pregatiti pentru aceasta chestiune", a adaugat Chiciu.

Avocatul a mai aratat ca, din punctul de vedere al apararii lui Sorin Oprescu, "ancheta are un curs unidirectional", in sensul in care, desi s-au solicitat patru martori ce puteau confirma teza apararii, acestia au fost respinsi, la fel fiind respinsa si confruntarea cu denuntatorul. In acest context, apararea vrea sa trimita o sesizare la CEDO.

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

"Este vorba de cei patru martori care confirma ca este vorba de un imprumut, iar acestia au fost respinsi de procuror. Procurorul a respins, totodata, si cererea de confruntare cu denuntatorul. Aceste elemente arata caracterul unidirectional al anchetei, in sensul exclusiv al stringerii probelor in acuzare, fapt care contravine deciziei Curtii Europene in cauza "Tarau contra Romania". Din acest punct de vedere, saptamana viitoare, avand in vedere intuitia noastra si practica din alte dosare, precum si din cauza elementelor de tratament pe care le-a avut in arest, vom trimite CEDO o sesizare", a mai aratat Chiciu.

Avocatul a aratat ca pare ca practica DNA de a aduce la lumina noi acuzatii chiar inaintea prelungirilor masurilor preventive se transforma intr-o cutuma, dand ca exemple de situatii de acest gen cazul lui Radu Mazare si cel al Elena Udrea. "La Mazare, inainte de prelungire au scos chestia cu conturile, la Udrea, au scos chestia cu finantarea partidelor", a adaugat Chiciu.

Citeste si:
Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Fostul primar va rămâne...
Sorin Oprescu nu va fi...

Avocatul a precizat ca, din punctul sau de vedere, aceasta modalitate in care procedeaza anchetatorii DNA ar fi ilegala.

Tribunalul Bucuresti a respins, in 21 octombrie, cererea lui Sorin Oprescu de inlocuire a masurii arestului preventiv, luata in 6 septembrie, cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar, in dosarul in care este acuzat de luare de mita, dupa ce ar fi primit 25.000 de euro. Decizia a fost contestata de Sorin Oprescu si se va judeca la Curtea de Apel Bucuresti.

Avocatul Viorel Mocanu spunea ca a trimis, in 15 octombrie, o sesizare conducerii Ministerului Afacerilor Interne, in care a acuzat conducerea Arestului Central si pe sefa cabinetului medical al unitatii ca nu respecta masurile stabilite de medici pentru Sorin Oprescu.

Avocatii lui Sorin Oprescu au reclamat si la Ministerul Sanatatii comportamentul personalului medico-sanitar de la Arestul Capitalei, aratand, intr-o sesizare inregistrata in 9 octombrie, ca nu se respecta drepturile edilului si nu i se acorda tratament si hrana adecvate bolilor de care sufera. Viorel Mocanu preciza ca sesizarea facuta la Ministerul Sanatatii a fost transmisa la Colegiul Medicilor, care urmeaza sa o solutioneze.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare....
Lidia Buble, condamnată...

Intr-un document transmis in 14 octombrie de Ministerul Sanatati avocatului Viorel Mocanu se arata ca petitia din 9 octombrie a fost redirectionata Ministerului Afacerilor Interne, cu solicitarea informarii petentului asupra rezultatelor masurilor. Petitia a fost redirectionata intrucat legea prevede ca asigurarea sanatatii publice in unitatile MAI, in speta Arestul Central al Politiei Capitalei, se face prin reteaua sanitara a acestei institutii.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita. Curtea de Apel Bucuresti a mentinut, in 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucuresti, Sorin Oprescu ramanand in arest preventiv si fiind suspendat din functie, din 15 septembrie.

Citeste si:
Raed Arafat: „Ultimele şase luni din viaţa mea au fost un coşmar”
Raed Arafat: „Ultimele şase...

Procurorii DNA il acuza pe Sorin Oprescu de luare de mita, sustinand ca in 5 septembrie, in baza unei intelegeri prealabile cu seful Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, si cu fostul sau sofer Cristian Stanca, zis "Grenada", a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruti de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea si Octavian Alin Petroi, denuntatori in dosar. Firma efectua lucrari la Palatul de la Mogosoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infractionala a lui Popa si l-ar fi mentinut in functie, sustin anchetatorii.

Sorin Oprescu a fost dus, in 14 octombrie, inapoi in Arestul Politiei Capitalei, dupa ce i-au fost facute investigatii medicale la Centrul Oncologic Fundeni, cerute de avocatii edilului, care aratau ca i-ar fi fost depistat un nodul la un plaman, existand suspiciuni ca ar avea cancer.

Primarul suspendat al Capitalei fusese transferta in 8 octombrie, sub paza, din Arestul Capitalei, mai intai la Institutul Oncologic Bucuresti, apoi la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "N. Paulescu", unde a stat cinci zile, din 9 pana in 14 octombrie.

Aparatorii lui Sorin Oprescu aratau, in cererea de transfer intr-un spital, ca, in urma investigatiilor medicale la care primarul suspendat al Capitalei a fost supus la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, s-ar fi stabilit ca ar suferi de 12 afectiuni, unele grave, fiindu-i depistat si un nodul la un plaman, care ridica suspiciuni privind un posibil cancer. Potrivit raportului medicilor, lui Sorin Oprescu i-ar fi fost depistat "un nodul pulmonar segment 10 posterior, lob inferior drept", fiind recomandata efectuarea unor investigatii suplimentare.

Sorin Oprescu a fost transferat si in 26 septembrie, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde a stat internat intr-o rezerva la Sectia de Cardiologie, sub paza, pana in 29 septembrie. Medicii de la SUUB i-au facut mai multe investigatii, printre care si o coronarografie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.