Realizatoarea de televiziune Lucia Hossu-Longin a declarat, pentru MEDIAFAX, ca este foarte mirata si tulburata de decizia privind clasarea Dosarului Revolutiei din 1989, precizand ca lacrimile nu s-au sters inca de pe obrajii celor care au suferit si ca acestora li s-a refuzat o ultima dreptate.

"N-am vazut inca decizia, pentru mine este inexplicabila. La misterul Revolutiei s-a adaugat un mister, misterul clasarii acestui dosar important. Eu nu stiu de ce s-a clasat dosarul, pentru ca generalul Voinea a rezolvat aproape toate dosarele - Sibiul, Bucurestiul si Timisoara. Nu vad de ce. Vinovatii se stiau. Nu vad de ce se claseaza. Sunt absolut siderata. Inca un mister pe care nimeni nu ni-l va deslusi, pentru ca Inalta Curte, de cele mai multe ori, nu-si motiveaza deciziile", a spus Lucia Hossu-Longin.

Ea a precizat ca este "foarte mirata si foarte tulburata", pentru ca, prin decizia de clasare a acestui dosar, se refuza o ultima dreptate care se putea savarsi pentru rudele celor care au murit in decembrie sau pentru cei care sunt raniti.

Lucia Hossu-Longin a mai spus ca exista oameni care sufera in continuare de pe urma Revolutiei, fiind "condamnati la boli permanente, tratamente, internari". "Acesti oameni nu vor intelege nici ei de ce aceasta ultima dreptate nu li se acorda. Si cu atat mai mult cu cat decizia apartine unui asa cum zicem toti - uneori il luam in deradere, uneori il slavim - statului de drept", a afirmat Lucia Hossu-Longin.

Totodata, Lucia Hossu-Longin considera ca nu a trecut suficient timp care sa justifice clasarea dosarului.

"Si dupa 25 de ani si dupa 50 de ani, lucrurile se pot judeca si se pot transa in justitie. Nu cred ca trecerea celor 25 de ani a putut sa aline suferintele atator parinti, atator frati, atator rude, ale celor care au murit (...) Lacrimile nu s-au sters de pe obrajii celor care au suferit. Nu este o alinare asa cum crede Inalta Curte. Numai dreptatea poate sa aline si sa vindece suferinta. Nimic altceva. Nedreptatea in niciun caz nu alina si nu sterge suferinta. Clasarea este un act de nedreptate, de injustitie, nu de justitie", a subliniat Lucia Hossu-Longin.

Procurorii militari din Parchetul instantei supreme au clasat dosarul Revolutiei din decembrie 1989, in care au fost facute cercetari privind 709 morti, 2.198 de raniti, dintre care 1.855 impuscati, si 924 de retinuti, PICCJ precizand ca pentru unele fapte exista condamnari in alte cauze, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
„Podul Unirii”, primul construit în Maramureș de la Revoluție...
„Podul Unirii”, primul...

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a anuntat vineri, intr-un comunicat de presa, ca procurorii de la Sectia Parchetelor Militare au finalizat cercetarile in dosarul 11/P/2014 privind fapte comise in contextul evenimentelor din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul, ranirea si lipsirea de libertate a unor persoane, precum si distrugerea unor bunuri.

In raport de rezultatul cercetarilor efectuate cu privire la fiecare victima in parte si de impedimentele procedurale referitoare la punerea in miscare si exercitarea actiunii penale in cauza, prin Ordonanta din 14 octombrie 2015 s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infractiunilor de propaganda de razboi, genocid, tratamente neomenoase, infractiuni de razboi contra proprietatii si altor drepturi, respectiv infractiuni contra umanitatii, retinandu-se ca faptele cercetate nu sunt prevazute de legea penala, "nefiind caracterizate de tipicitate in raport cu normele legale incriminatoare".

Citeste si:
Dan Barna, despre clasarea dosarului 10 August: „Ar trebui să ne...
Dan Barna, despre clasarea...

De asemenea, s-a dispus clasarea cauzei pentru infractiunile de omor, tentativa de omor si instigare la infractiunea de omor, retinandu-se, dupa caz, implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale sau existenta autoritatii de lucru judecat, dar si faptul ca decesul nu s-a datorat unei fapte prevazute de legea penala sau ca fapta nu exista.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.