Directorul Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat si presedintele Consiliului Judetean Buzau au fost trimis in judecata.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

SURDU GEORGIAN GABRIEL, director al Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, la savarsirii faptei, in prezent suspendat din functie, sub control judiciar, cu privire la savarsirea infractiunii de cumparare de influenta,

BIGIU MARIAN CRISTINEL, presedinte al Consiliului Judetean Buzau, la data savarsirii faptei, cu privire la savarsirea infractiunii de trafic de influenta

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii august 2013, inculpatul Surdu Georgian Gabriel i-a oferit inculpatului Bigiu Marian Cristinel, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, suma de 3.894.301.91 lei (878.222,47 euro), reprezentand 8% din valoarea unui contract ( 48.678.773,89 lei - 10.977.780,91 euro), avand ca obiect ”Proiectarea si executia modernizarea drumurilor de interes local si retea publica de canalizare si statie de epurare in comuna Ghergheasa, jud. Buzau”, urmand ca suma de bani sa fie data in mai multe transe, la momentul efectuarii platilor catre societatea executanta.
In aceeasi luna, inculpatul Surdu Georgian Gabriel a remis, printr-un intermediar, inculpatului Bigiu Marian Cristinel, drept prima transa, suma de 75.000 euro, pentru a interveni pe langa primarul unei comune din judetul Buzau, in vederea atribuirii contractului de lucrari respectiv.

Concret, starea de fapt detaliata in rechizitoriu este urmatoarea:

In cursul lunii august 2013, in contextul unei intalniri pe care au avut-o intr-un restaurant din Bucuresti, inculpatul Surdu Georgian Gabriel i-a solicitat inculpatului Bigiu Marian Cristinel, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, sa-i faciliteze obtinerea unor contracte de lucrari publice in judetul Buzau, pentru o firma pe care primul o administra prin intermediar.
Inculpatul Bigiu Marian Cristinel a fost de acord cu cererea inculpatului Surdu Gabriel Georgian si i-a promis acestuia din urma ca-l va sprijini sa obtina un contract de lucrari pentru firma respectiva, intr-o comuna de pe raza judetului Buzau.
La randul sau, inculpatul Surdu Gabriel Georgian i-a promis presedintelui Consiliului Judetean Buzau ca-i va remite, 8% din valoarea contractului, in schimbul interventiei sale pe langa primarul localitatii respective, in vederea castigarii licitatiei.
De asemenea, cei doi au convenit ca o prima transa, de 75.000 euro, sa fie data la cateva zile de la momentul discutiei, lucru care s-a si intamplat, banii fiind remisi inculpatului Bigiu Marian Cristinel printr-un intermediar.
La data de 21 mai 2014, tot in baza celor stabilite de inculpatul Bigiu Marian Cristinel, intre primaria comunei respective si firma controlata de inculpatul Surdu Georgian Gabriel a fost incheiat un contract de lucrari avand ca obiect „Modernizare drumuri de interes local si retea publica de canalizare si statie de epurare”, in valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro).
Precizam ca procentajul de 8% din valoarea contractului, promis inculpatului Bigiu Marian Cristinel de inculpatul Surdu Gabriel Georgian se ridica la suma de cca. 878.222,47 euro, din care acesta din urma achitase o prima transa de 75.000 euro.

Citeste si:
Un nou cutremur a avut loc în România. Ce intensitate a avut acesta
Un nou cutremur a avut loc în...

In cauza, s-a instituit masura sechestrului asigurator asupra a doua imobile aflate in proprietatea inculpatului Bigiu Marian Cristinel, pana la concurenta sumei de 75.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.