Fostul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI) Virgil Magureanu este in prezent suspect in dosarul Mineriadei, pentru crime impotriva umanitatii, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Magureanu a fost audiat miercuri la Parchetul instantei supreme in acest dosar. Inaintea lui a fost audiat Ion Iliescu, pe numele caruia s-a inceput urmarirea penala pentru crime impotriva umanitatii.

La iesirea de la parchet, Magureanu a raspuns unei jurnaliste care l-a intrebat daca si el este acuzat de crime impotriva umanitatii ca "este o intrebare neroada".

Magureanu a mai spus, la iesirea de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde a stat aproape doua ore, ca nu este atributia lui sa reconstituie adevarul in cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, dar poate sa contribuie si sa dea declaratii care sa ajute la reconstituirea faptelor.

"Este benefic ca s-au reluat cercetarile. Este singura declaratie pe care o pot face cu acest prilej. Nu este doar atributia mea sa reconstitui adevarul, sa contribui la asta, pot sa fac. Vom da declaratii in legatura cu toate cate s-au intamplat, cu raspunderile fiecaruia, dupa incheierea tuturor cercetarilor. Nu putem substitui nici instanta si nici factorii care sunt obligati sa reconstituie faptele"
, a declarat Magureanu.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a anuntat, miercuri, inceperea urmaririi penale in dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.

Oficiali din Parchetul instantei supreme au anuntat ca, in dosarul Mineriadei, a inceput urmarirea penala impotriva fostului presedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunostinta acuzatiile, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.

Fostul general Victor Athanasie Stanculescu s-a prezentat si el, miercuri, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, el spunand, la intrarea in sediu, ca a fost citat in calitate de supect in dosarul Mineriadei.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Oficiali ai Parchetului instantei supreme au declarat ca in cazul lui Victor Athanasie Stanculescu procurorii Sectiei Parchetelor Militare i-au adus la cunostinta, miercuri, ca s-a redeschis urmarirea penala in dosarul Mineriadei, iar in cazul sau se va declansa procedura speciala. Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca in cazul lui Victor Athanasie Stanculescu procurorii urmeaza sa faca un referat prin care sa solicite avizul pentru inceperea urmaririi penale, intrucat acesta era, in iunie 1990, ministru al Apararii.

In 5 februarie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a infirmat rezolutiile de neincepere a urmaririi penale in cazul evenimentelor din iunie 1990. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor de redeschidere a urmaririi penale in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Citeste si:
Eduard Hellvig și-a anunțat demisia din funcția de șef al SRI
Eduard Hellvig și-a anunțat...

Parchetul instantei supreme arata, intr-un comunicat de presa, ca procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a dispus infirmarea a trei rezolutii de neincepere a urmaririi penale din anul 2009, care au legatura cu Mineriada din 1990, precum si redeschiderea urmaririi penale in acest caz.

"In cauza ce formeaza obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014, privind circumstantele in care, in cadrul evenimentelor produse in municipiul Bucuresti, in perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau ranirea prin impuscare a mai multor persoane, prin referatul din data de 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Sectiei parchetelor militare au propus infirmarea partiala a rezolutiei nr. 175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de urmarire penala si criminalistica, si redeschiderea urmaririi penale in aceasta cauza, precum si infirmarea rezolutiilor nr. 7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 si 7301/3419/II/2/2009 din 03 septembrie 2009 ale procurorului sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica", a precizat sursa citata.

Citeste si:
Fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, audiat la DNA în...
Fostul primar al Timișoarei,...

Cercetarile in cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 au fost, astfel, reluate dupa 25 de ani de la evenimente, perioada in care au fost emise mai multe decizii de neincepere a urmarii penale, mai multe victime ajungand sa fie despagubite la CEDO in absenta unei hotarari judecatoresti in tara.

Evenimentele de la mineriada 13-15 iunie 1990 au fost anchetate din 1997 de procurori miliari si civili, sute de persoane fiind audiate ca martori si alte cateva zeci, printre care mai multi oficiali, fiind puse sub invinuire, scrie MEDIAFAX.

Initial, in dosarul Mineriadei au fost in atentia procurorilor militari, printre altii, fostul presedinte Ion Iliescu, amiralul in rezerva Emil Cico Dumitrescu, Dan Iosif, Gelu Voican Voiculescu, fostul ministru de Interne Mihai Chitac (decedat -n.r.), Victor Athanasie Stanculescu, fostul sef al Politiei Corneliu Diamandescu, fostul secretar de stat in Ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostul consilier pe probleme de aparare si fost sef al Statului Major General din Ministerul Apararii Vasile Ionel, Miron Cozma, fostul premier Petre Roman si fostul sef al Serviciului de Protectie si Paza, generalul Dumitru Iliescu.

Citeste si:
Olaf Scholz: Vladimir Putin poartă responsabilitatea crimelor de...
Olaf Scholz: Vladimir Putin...

Intr-o decizie din 17 septembrie 2014, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a stipulat ca Romania este obligata sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei si sa faca dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul scurs de la savarsirea acestora.

Decizia a fost luata in cauza Mocanu si altii impotriva Romaniei, in care Anca Mocanu, Marin Stoica si Asociatia 21 Decembrie 1989 s-au plans de ineficienta cercetarilor interne cu privire la evenimentele din 13 - 15 iunie 1990. CEDO a decis ca statul roman sa ii plateasca Ancai Mocanu, al carei sot a fost ucis de un glont in timpul Mineriadei, suma de 30.000 de euro pentru incalcarea articolului 2 - dreptul la viata - din Conventia europeana a drepturilor omului, si lui Marin Stoica, batut si bagat in coma in ziua de 13 iunie 1990, in sediul TVR, 15.000 de euro, pentru incalcarea articolului 3 - interzicerea torturii - din Conventie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.