Deputatul PNL Gheorghe Ialomitianu a declarat, miercuri, dupa o intalnire a comisiilor de buget cu FMI, ca Fondul a transmis ca un nou acord "nu este posibil" cu Romania, in timp ce deputatul PSD Viorel Stefan neaga o astfel de afirmatie transanta, dar recunoaste ca exista trei "obstacole".

Delegatia FMI a venit in fata senatorilor si deputatilor din Comisiile de buget pentru a prezenta concluziile discutiilor cu Guvernul la finalul misiunii. Potrivit liberalului Gheorghe Ialomitianu, FMI si-a exprimat o serie de ingrijorari cu privire la situatia fiscal-bugetara din 2016-2017, existand riscul depasirii tintelor de deficit.

"Toate masurile anuntate de Guvernul Ponta nu pot fi implementate in conditiile angajamentelor Romaniei in fata UE si FMI. Adica, Romania va depasi deficitul de 3% din PIB, lucru nepermis de Tratatul de la Maastricht. (...) Legat de legea salarizarii, Guvernul nu a spus foarte clar cat doreste sa majoreze salariile in 2016 si 2017", a spus deputatul.

Acesta a precizat ca exista masuri luate sau anuntate de Guvern privind reduceri de taxe si impozite care nu pot fi sustinute bugetar, astfel incat previziunile FMI sunt ca, in 2016, deficitul va fi in jurul cifrei de 3%, poate chiar peste, iar in 2017 va depasi 4%, lucru nepermis. Ialomitianu a afirmat ca incasarile bugetare ale Guvernului sunt bune, dar "nu suficiente" pentru masurile anuntate, inclusiv in privinta legii salarizarii unitare.

Ialomitianu a explicat ca masurile in vigoare in acest moment din Codul Fiscal duc deficitul la aproximativ 2%, daca se pastreaza trendul incasarilor. "Daca vin si celelalte masuri anuntate de Victor Ponta, ne duce la 2,5%, fara salarii, fara ceea ce s-a aprobat ieri cu privire la majorarea unor salarii, care ne duc la 3% si chiar peste", a spus acesta, subliniind ca nu exista "spatiu fiscal pentru masurile anuntate de Victor Ponta".

Toate aceste probleme duc la imposibilitatea unui nou acord cu FMI, sustine Ialomitianu. "FMI a spus ca nu e posibil un acord, pentru ca exista diferente foarte mari intre Guvern si Fond, pentru ca acest Acord nu s-a incheiat cu succes, pentru ca Guvernul nu a respectat foarte multe lucruri cuprinse ina Acord, reforme structurale in companii. (...) Fondul nu poate incheia un acord atata timp cat este o diferenta foarte mare intre pozitia FMI si Guvern", a atras atentia acesta.

Ialomitianu mai spune ca Executivul a cerut incheierea unui acord, "iar Fondul are rezerve foarte mari". "In momentul de fata, Romania nu poate incheia un acord cu FMI, pentru ca Fondul nu este de acord", a subliniat acesta.

Presedintele Comisiei de buget din Camera Deputatilor, social-democratul Viorel Stefan, a dat o alta intrerpretare discutiilor cu delegatia FMI, spunand ca semnalul dat de Fond este ca Romania, din punct de vedere al stabilitatii macroeconomice, "este intr-o pozitie buna si sustenabila". "Este o afirmatie, daca vreti, expresis verbis a sefei delegatiei FMI", a spus acesta. Social-democratul recunoaste insa existenta unor probleme si a unor "obstacole" in calea unui nou Acord.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

"In orice demers exista lucruri implinite si lucruri mai putin implinite", a spus Viorel Stefan, explicand care sunt nemultumirile FMI. Astfel, delegatia Fondului a ridicat problema modificarii OUG 109/2011, privind managementul companiilor de stat si introducerea managementului profesionist, solicitand "eliminarea tuturor exceptiilor" din cadrul legii, astfel incat toate companiile care au capital de stat sa functioneze dupa aceleasi reguli. In momentul de fata, potrivit lui Viorel Stefan, exista mai multe astfel de companii care au fost exceptate de la prevederi, lucru criticat de FMI. Viorel Stefan sustine ca aceste critici ale FMI se pot rezolva in Parlament, unde se discuta proiectul de modificare a OUG 109/2011.

A doua problema se refera la previziunile FMI si CE cu privire la exercitiile financiare 2016-2017, avand in vedere ca "difera de evaluarile facute de Ministerul de Finante", scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Ucraina a cerut un ajutor financiar de urgență de la FMI
Ucraina a cerut un ajutor...

"Sunt trei evaluari diferite, o evaluare a Comisiei spune ceva, o evaluare a Fondului spune altceva, evaluarea ministerului spune altceva, dar toate se inscriu in perspectiva sau raspunsul la intrebarea daca Romania in 2016-2017 trebuie sa incadreze intr-un deficit conform angajamentelor privind compactul european sau poate sa mearga pe un deficit mai mare, asa cum public ministerul de Finante si l-a asumat, un deficit mai mare, dar nu mai mare de 3%. In functie de raspunsul la aceasta intrebare Guvernul se va apropia sau nu se va apropia de pozitia FMI", a spus Viorel Stefan.

Astfel, presedintele Comisiei de buget sustine ca un nou acord depinde de negocierile asupra deficitului, fiind nevoie ca Executivul sa aduca argumente "ca convinga FMI" ca este necesara suplimentarea deficitului. "Atunci probabil ca acest obstacol (in calea unui nou acord - n.r.) se va indeparta", a precizat Viorel Stefan.

Citeste si:
Navigând împreună printre obstacole
Navigând împreună printre...

Viorel Stefan a exprimat si o alta ingrijorare a FMI, privind "anul electoral" 2016. "O chestiune care nu este neaparat de natura tehnica, este o retinere care vine din perspectiva anului electoral, numai ca ceea ce s-a intamplat in ultimii ani a demonstrat faptul ca aceasta guvernare stie chiar in an electoral sa vegheze cu strictete la pastrarea echilibrelor macroeconomice si nu s-au inregistrat derapaje", a spus social-democratul.

Acesta nu a putut preciza care este decizia FMI, urmand ca board-ul de la Washington sa decida asupra unou nou acord, insa deputatul considera ca "obstacolele" despre care a vorbit pot fi eliminate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.