Fostul director al Postei Romane Mihai Toader a fost condamnat definitiv la 8 ani si sase luni de inchisoare, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti i-a admis apelul fata de decizia Tribunalului Bucuresti care dispusese o pedeapsa de 10 ani si jumatate in cazul sau.

In acelasi dosar, Curtea de Apel a admis si contestatiile formulate de Emanoil Lepadatu, fost director executiv economic al Companiei Nationale Posta Romana, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategica, si Vasile Barbulet, fost sef al Departamentului IT in CN Posta Romana, carora li s-au redus de asemenea pedepsele, de la 10 ani si sase luni, la 8 ani si sase luni de inchisoare.

Decizia instantei este definitiva, scrie MEDIAFAX.

Cei patru inculpati au fost judecati pentru abuz in serviciu, dupa ce Posta a cumparat produse informatice de la o firma din Cipru, la un pret supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de 6,5 milioane de euro.

Tribunalul Bucuresti a decis, in 9 februarie, sa ii condamne la cate 10 ani si jumatate de inchisoare. Conform aceleiasi decizii, cei patru trebuie sa achite Companiei Nationale Posta Romana 6.583.000 de euro, cu dobanda legala aferenta de la data savarsirii infractiunii si pana la achitarea integrala a debitului, dispozitia fiind mentinuta de CAB.

In decembrie 2014, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata pe Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu, Andrei Marinescu si Vasile Barbulet, toti fiind acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 2008, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu, Andrei Marinescu, in calitate de directori, si Barbulet Vasile, in calitate de sef departament, "si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu in contextul organizarii si derularii achizitiei si implementarii unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru".

Produsele au fost cumparate la un pret supraevaluat de 12 ori, in lipsa fondurilor proprii aferente si fara indeplinirea in totalitate a obligatiilor contractuale de catre furnizor, paguba produsa patrimoniului CN Posta Romana fiind estimata la 6.583.000 de euro, a aratat DNA, intr-un comunicat de presa.

Citeste si:
Fulgy, condamnat la doi ani de închisoare. Familia lui este...
Fulgy, condamnat la doi ani...

Cei patru inculpati ar fi contribuit astfel la obtinerea, de catre firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constand in diferenta dintre pretul de achizitie al produsului de la producatorul Computer Associates si pretul de vanzare catre Posta Romana, respectiv suma de 6.083.000 de euro.

"In mod concret, Barbulet Vasile, Marinescu Andrei, Lepadatu Emanoil si Toader Dan Mihai, cu intentie, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achizitie publica nelegala, sens in care au propus, respectiv au avizat si aprobat achizitia produselor software cu incalcarea prevederilor OUG nr. 34/2006, intrucat s-a recurs la negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, desi nu erau intrunite conditiile specifice acestei proceduri, iar pe piata IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care indeplineau cerintele CN Posta Romana SA si, astfel, se impunea efectuarea achizitiei prin licitatie", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

Anchetatorii sustin ca, in realitate, nu a existat o negociere propriu-zisa cu reprezentantii companiei furnizoare care sa duca la diminuarea considerabila a pretului produselor achizitionate, ci s-a urmarit doar intocmirea unor inscrisuri justificative in mod formal. Contractul avea in vedere achizitionarea unei cantitati de produse mult mai mari decat necesarul real al companiei.

In 29 iulie 2008, CN Posta Romana a incheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd, in valoare de 6.583.000 de euro, suma ce urma sa fie achitata in sase rate esalonate, in perioada 1 iulie 2009 - 31 decembrie. Contractul a fost semnat de Dan Mihai Toader, in calitate de director general, si de Emanoil Lepadatu, in calitate de director executiv economic.

Ulterior, in 5 decembrie 2008, Toader, Lepadatu si Barbulet au confirmat in scris ca serviciile contractate au fost prestate si acceptate.

Citeste si:
Reducere de 50% pentru facturile la energie. Cine beneficiază de...
Reducere de 50% pentru...

"Referitor la acest aspect, Curtea de Conturi a constatat neindeplinirea prevederilor contractuale in ceea ce priveste implementarea serviciilor in termenul prevazut in contract. Din probatoriu a reiesit ca procesul de implementare a fost finalizat in perioada 2009-2010, iar activitatea a fost finalizata de specialistii Compartimentului IT din CN Posta Romana SA si specialisti ai altei firme decat cea cu care a fost semnat contractul", au mai aratat procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii au mai stabilit ca achizitia a fost facuta in conditiile in care nu era inclusa in bugetul companiei pe anul 2008, acesta fiind modificat ulterior aprobarii referatului privind achizitie.
Compania Nationala Posta Romana preciza ca paguba suferita este de 6.583.000 de euro si ca se constituie parte civila in aceasta cauza.

Citeste si:
Fost director din MTS, judecat pentru ca platit tabara de tineret PSD
Fost director din MTS,...

Procurorii au dispus, pentru recuperarea prejudiciului, instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile si asupra sumelor de bani, in lei sau valuta, existente in conturile bancare ale lui Toader, Lepadatu, Marinescu si Barbulet, pana la concurenta sumei de 6.583.000 de euro.

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu au fost condamnati definitiv in alte doua dosare, in care au fost trimisi in judecata in octombrie 2009 si in decembrie 2010.

In dosarul trimis instantei in octombrie 2009, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au acuzat pe cei trei in legatura cu semnarea a sase politie de asigurare pentru angajatii Postei Romane, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sanatate, prin care CNPR a fost pagubita cu peste patru milioane de euro. Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, in 3 noiembrie 2014, pe Mihail Toader si pe Emanoil Lepadatu la patru ani de inchisoare cu executare, iar Andrei Marinescu a primit o pedeapsa de trei ani si sase luni de inchisoare cu executare.

In cel de-al doilea dosar, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu au fost trimisi in judecata, alaturi de fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu si fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy, pentru fapte de abuz in serviciu, din perioada 2005-2007, privind trecerea unui imobil din proprietatea publica a statului in proprietatea privata a unei firme. In 24 ianuarie 2014, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a condamnat definitiv pe Mihai Toader la patru ani de inchisoare cu suspendare, pe Andrei Marinescu la trei ani si sase luni cu suspendare, in timp ce Emanoil Lepadatu a fost achitat. Zsolt Nagy a primit atunci o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu suspendare, iar Tudor Chiuariu a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.