Scutirea de penalitati a contribuabililor care isi platesc datoriile catre stat pana la 31 martie este o facilitate, nu o amnistie, acest termen fiind "profund incorect tehnic si gramatical", a declarat premierul Victor Ponta, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern.

Premierul Victor Ponta i-a anuntat pe ministri ca in sedinta urmeaza sa fie adoptata o ordonanta de urgenta care va acorda facilitati fiscale contribuabililor care-si achita datoriile la bugetul statului.

"Nu este o amnistie, in niciun caz, nu stiu de ce se foloseste termenul de amnistie. E profund incorect, si tehnic si gramatical, ca nu amnistiem pe nimeni, ci, pur si simplu, daca isi plateste datoria pana la ultimul leut, nu-i mai luam penalitatea, ii luam doar o parte din dobanda, asa cum este normal", le-a spus Ponta ministrilor.

Prim-ministrul a explicat prevederile OUG si ratiunea pentru care Guvernul vrea sa ii ajute pe cei care au datorii catre stat.

"Cei care isi platesc in totalitate, pana la ultimul leu, datoriile la stat, platesc la zi obligatiile pana in martie, nu le mai luam acele penalitati in plus, categoric, ca orice penalitate, cu care de fapt ii ducem in insolventa, la faliment si nu mai plateau nimic. Nu scutim de niciun leu, cei care au platit nu pierd nimic, dimpotriva, castiga faptul ca nu platesc dobanzi si celelalte lucruri. Cei care insa au nevoie de un sprijin si platesc absolut tot pana la ultimul leu, pe aceia ii ajutam. Cei care nu platesc la zi sau care nu platesc datoria integrala nu beneficiaza", a spus premierul.

Premierul considera ca de aceasta facilitate vor beneficia contribuabilii corecti, nu si cei care nu au platit niciodata taxe si impozite. "Cred ca cei cinstiti si corecti vor beneficia. Cei care oricum nu platesc taxe si impozite de ani de zile, nu vor plati nici in continuare si sper ca (...) sa mearga in faliment, pentru ca cei care nu platesc inseamna ca nu au dreptul sa ramana pe piata", a mai spus Ponta.

Proiectul a fost in discutia Guvernului si la sedinta de saptamana trecuta, scrie MEDIAFAX.

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, declara atunci ca "proiectul de amnistie fiscala" prevede ca pot fi sterse dobanzile si penalitati de intarziere aferente impozitelor neachitate, in cazul contribuabililor persoane fizice si juridice, daca acestia vor plati pana in martie 2016 principalul si dobanzile.

Citeste si:
Afganistan: Talibanii anunță o „amnistie generală” pentru toți...
Afganistan: Talibanii anunță...

Teodorovici preciza ca penalitatile sumelor aferente nu se vor aplica nici pentru cei care depun declaratii rectificative pana in martie 2016.

"Eu incerc sa mai adaug ceva. Pe langa penalitatile care se sterg, si macar o parte din dobanzi, pana la limita costului pe care il am atunci cand eu ma imprumut din piata ca stat, sa poata fi sterse", a mentionat Teodorovici. Statul roman se imprumuta in prezent, in medie, la dobanzi de 1,5% pe an.

Ministrul a mai aratat ca penalitatile de intarziere vor fi sterse pentru datoriile "din orice zona", incluzandu-le astfel si pe cele aferente contractelor de drepturi de autor.

Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta publicat in urma cu doua saptamani de Finante, companiile care inregistreaza la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalitatile de intarziere aferente daca achita pana la 31 martie obligatiile principale de plata, iar pana la 30 iunie dobanzile aferente.

Citeste si:
Claudiu Năsui (USR): Guvernul vrea să cumpere tăcerea judecătorilor...
Claudiu Năsui (USR): Guvernul...

Astfel, penalitatile de intarziere aplicate pentru datoriile inregistrate vor fi anulate daca firmele indeplinesc o serie de conditii, printre care stingerea, pana la termenul de plata prevazut de Codul de procedura fiscala, a eventualelor dobanzi calculate pana la data achitarii obligatiilor de plata principale.

De asemenea, trebuie sa achite datoriile principale curente, pana la data depunerii cererii de anulare a penalitatilor de intarziere, cu termene de plata cuprinse intre 1 octombrie si 31 martie 2016.

Firmele cu datorii vor depune toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data inregistrarii cererii de anulare a penalitatilor de intarziere, al carei termen maxim este 30 iunie 2016.

Prin proiectul de act normativ, Guvernul intentioneaza sa anuleze si penalitatile de intarziere datorate si neachitate la 30 septembrie 2015, aferente obligatiilor de plata principale cu termene de plata anterioare acestei date si stinse pana atunci, cu conditiile ca pana la 31 martie firmele sa stinga dobanzile aferente respectivelor obligatii de plata principale si sa depuna cererea de anulare a penalitatilor de intarziere pana la 30 iunie 2016.

Citeste si:
Cîțu: Nu există un cadru legal care să le permită românilor să nu...
Cîțu: Nu există un cadru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.