Biroul Permanent al Senatului a stabilit, miercuri, ca legea votului prin corespondenta sa fie transmisa tuturor senatorilor, acestia avand posibilitatea sa aduca amendamente la proiectul de lege propus de AEP, a declarat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

"In sedinta Biroului Permanent convocat in mod special pentru rezolvarea acestei chestiuni, am hotarat sa trimitem proiectul de lege tuturor senatorilor si am stabilit, pana luni, la ora 10.00, termenul de depunere al amendamentelor", a declarat Tariceanu.

Presedintele Senatului a afirmat ca raportul Comisiei de Cod electoral privind legea votului prin corespondenta ar putea sa fie transmis Biroului Permanent al Senatului tot luni, astfel incat membrii BP sa il poata discuta in sedinta programata pentru ora 13.00, scrie MEDIAFAX.

Tariceanu a mai afirmat ca se doreste respectarea angajamentului asumat de coalitia de guvernare de a adopta in Parlament legea votului prin corespondenta, "astfel incat votul pentru alegerile viitoare din anul 2016 sa se faca in asa maniera incat sa permita tuturor romanilor din strainatate sa voteze neingradit".

Calin Popescu Tariceanu a reluat o parte din observatiile facute cu o zi inainte pe tema votului prin corespondenta, in calitate de copresedinte ALDE, afirmand ca "modalitatea de vot prin corespondenta este una complicata, birocratica, greoaie".

"Modalitatea de vot prin corespondenta este una complicata, birocratica, greoaie si sugerez, o sa fac in acest sens o discutie cu colegii din ALDE, sa facem o propunere de amendare a legii pentru o procedura mai simpla, mai simplificata, in baza careia, folosind modelul german, cetatenii romani din strainatate care vor sa voteze se duc, se inregistraza la ambasada sau la consulat, in asa fel incat autoritatile sa poata redimensiona sectiile de votare in functie de numarul celor care s-au inscris pentru vot si nu au alta procedura de facut decat sa vina in ziua votulu si sa isi exercite dreptul constitutional", a reiterat Tariceanu.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Acesta a mai spus ca votul prin corespondenta nu este singura posibilitate, afirmand ca ar terbui sa se tina cont de intesesul cetatenului, in primul rand, nu de cel al partidelor. "Nu este obligatoriu sa fie vot prin corespondenta, eu cred ca trebuie sa scapam de stereotipuri pentru ca ceea ce ar trebui sa urmarim este, in primul rand, interesul cetateanului si nu interesul partidelor. Interesul cetateanului este sa fie cat mai putin tracasat, pus pe drumuri, obligat sa faca birocratie", a spus copresedintele ALDE.

Presedintele Sentului a precizat insa ca, pana la urma, "optiunea Parlamentului va fi suverana si partidele vor trebui sa explice de ce au ales o solutie sau cealalta".

Intrebat daca va vota impotriva legii votului prin corespondenta daca amendamentele propuse de ALDE nu vor fi acceptate, Tariceanu a refuzat sa ofere un raspuns. "Nu stiu, o sa vedem. Eu cred ca este normal ca noi, din partea ALDE, cu o viziune liberala asupra societatii, sa avem propriul nostru punct de vedere. Nu ma intereseaza ce vor celelalte partide", a raspuns Tariceanu, adaugand ca ALDE nu se opune "unei solutii pentru a permite votul romanilor din strainatate si acum este permis votul, numai ca la ultimele alegeri s-au constatat o serie de dificultati, iar aceasta problema trebuie rezolvata cumva".

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Senatul este prima Camera sesizata in cazul proiectului votului prin corespondenta, iar Camera Deputatilor este for decizional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.