Premierul Victor Ponta sustine, comentand solicitarea Rusiei de a renunta la sistemul antiracheta "cat nu este prea tarziu", ca Moscova trateaza tarile din jur "cu dispret fata de legile internationale", insa Romania nu este "speriata" de aceasta atitudine si este in continuare alaturi de NATO.

"Rusia trateaza tarile din jur in dispret fata de legile internationale si o spun foarte clar, cum am mai spus-o: nu doar ca nu ne speriem deloc, ci, dimpotriva, ne intaraste convingerea ca alaturi de partenerii nostri din NATO ne facem datoria in aceasta zona, atat de dificila, dar importanta", a declarat, marti, premierul Victor Ponta.

Luni, Rusia a avertizat ca elementele antiracheta care urmeaza sa fie instalate la Deveselu reprezinta incalcari ale Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), cerand Romaniei si SUA sa constientizeze "responsabilitatea" montarii acestor sisteme si sa renunte la plan "cat nu este prea tarziu".

Si Ministerul roman de Externe a reactionat la avertismentul Rusiei, sustinand ca "acuzele cu privire la incalcarea Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilitatii antiracheta Aegis Ashore la Baza militara Deveselu sunt nefondate".

"Prevederile acestui tratat vizeaza rachete care angajeaza tinte la sol. Tratatul nu se aplica dezvoltarii si testarii interceptorilor care angajeaza tinte aflate in aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasati la facilitatea antiracheta din cadrul Bazei militare Deveselu. In acelasi timp, sistemul Aegis Ashore nu a fost si nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decat cei folositi pentru angajarea tintelor aeriene", a precizat MAE.

Moscova a acuzat de multe ori ca sistemele antiracheta care urmeaza sa fie instalate in Romania si Polonia reprezinta incalcari ale prevederilor Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF). In martie, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, afirma ca sistemele MK-41 (Aegis) sunt utilizate pentru rachete cu raza medie si lunga de actiune - sisteme interzise prin Tratatul fortelor nucleare intermediare. Washingtonul a exprimat propriile nemultumiri privind presupuse incalcari ale Tratatului de catre Rusia, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Acordul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA si URSS in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri. Ca reactie la acuzatiile Moscovei, Presedintia Statelor Unite a comunicat in mai multe randuri ca sistemul american de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF).

In iulie 2014, Rusia avertiza ca are "numeroase nemultumiri" fata de Statele Unite privind Tratatul INF. "Nemultumirile se refera la rachetele care au caracteristici tehnice similare cu cele ale rachetelor cu raza scurta si lunga de actiune si in legatura cu fabricarea de catre americani a avioanelor militare fara pilot, care intra in mod clar, conform Tratatului, la categoria rachete de croaziera", argumenta Ministerul rus de Externe. Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticala (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost in centrul atentiei in ultima perioada, in contextul in care Statele Unite intentioneaza sa le instaleze in Polonia si Romania in cadrul sistemului antibalistic. "Aceste sisteme pot lansa rachete de croaziera cu raza medie, iar versiunea terestra poate fi considerata o incalcare directa a Tratatului INF", avertiza Moscova.

Citeste si:
Legile Educației în varianta Deca aduc schimbări la Evaluarea...
Legile Educației în varianta...

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat, duminica, in urma vizitei oficiale din SUA, ca pana la sfarsitul anului scutul antiracheta de la Deveselu (Olt) va fi operationalizat, pentru ca Romania sa se incadreze in ansamblul masurilor de protectie NATO in regiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.