Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, spune ca Romania trebuie sa raspunda provocarii de a avea un regim de reglementare coerent, cu viziune pe termen lung, si sa se dovedeasca un partener de incredere pentru toti investitorii, inclusiv in privinta ”tratamentului” acordat companiilor.

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a facut aceste declaratii marti, la conferinta "The Case for Investing in Romania", organizata de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania).

El a spus ca, pe masura ce Romania face reformele necesare, stabilind o fundatie solida pentru crestere sustenabila, SUA vor fi ”un partener de neclintit pentru toate partile implicate in aceste eforturi comune”, inclusiv pentru Guvern, Parlament, comunitatea de afaceri si societatea civila.

”Putem realiza obiectivele noastre comune concentrandu-ne asupra a trei teme atotcuprinzatoare: securitate, democratie si prosperitate. In Dialogul pe tema Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, in cadrul NATO si in alte foruri internationale, Romania a demonstrat ca este un aliat real, manifestand angajament fata de democratia, securitatea si prosperitatea cetatenilor sai intr-o Europa intreaga, libera si in pace. Romania a avut contributii semnificative la pacea si securitatea internationala, atat in Europa, cat si mult dincolo de granitele acesteia”
, a declarat Hans Klemm.

Acesta a mai spus ca asigurarea securitatii, insa, nu se limiteaza la cooperare militara si la aplicarea legii, scrie MEDIAFAX.

”Securitatea include si statul de drept, securitatea si diversificarea energetica, precum si cresterea economica sustenabila. Acest caracter multidimensional al securitatii este reflectat foarte bine in Strategia Nationala de Aparare intocmita de presedintele Iohannis in cursul acestui an. Nu doar securitatea este atotcuprinzatoare, ci si democratia. Ea este fundamentul pe care cetatenii construiesc societati, culturi si economii dinamice. Eforturile continue ale Romaniei in domeniul luptei impotriva coruptiei demonstreaza angajamentul sau fata de valorile democratice si de asigurarea prosperitatii tuturor cetatenilor prin munca cinstita, sustinuta, nu prin nepotism sau apartenenta la retele de patronaj lipsite de scrupule. Prosperitatea sau existenta oportunitatilor economice deschise tuturor cetatenilor este de asemenea primordiala, in absenta ei neputandu-se dezvolta societati dinamice”, a mai aratat Klemm in discursul sustinut la conferinta "The Case for Investing in Romania".

Citeste si:
Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București
Un nou magazin Victoria’s...

El a mai spus ca Romania are resurse considerabile, o pozitie geografica strategica si o populatie extrem de educata, poliglota, cu cunostinte tehnice, acestea fiind atuurile necesare pentru a atrage investitori si a reprezenta o rampa de lansare pentru investitori in regiune.

”Constienti ca localizarea Romaniei faciliteaza legaturi economice mai stranse cu tarile aspirante la statutul de membru UE si nu doar, investitorii inteligenti si-ar dori o Romanie transparenta, stabila si previzibila. Romania ar trebui sa caute, sa stimuleze si sa asigure investitii care ar aduce beneficii cetatenilor sai prin crearea de locuri de munca si accesul la surse sigure de energie. Romania constientizeaza acest mare potential si nevoia de a-si imbunatati mediul de afaceri. Exista dovezi clare in acest sens. Guvernul Romaniei a analizat cererile partenerilor de dialog sa existe mai multa transparenta si a luat masuri pentru a organiza consultari cu acestia. Colaborand cu Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, cu Camera Americana de Comert, cu Consiliul Investitorilor Straini si cu alte organizatii asupra schimbarilor preconizate ale legislatiei fiscale si ale regimului de reglementare, autoritatile si-au semnalat angajamentul fata de asigurarea transparentei. In special adoptarea de catre guvern a doua Planuri de Actiune pentru Buna Guvernanta Economica demonstreaza dorinta sa de a actiona proactiv. Imbunatatirea mediului de afaceri este de asemenea un element al Parteneriatului Strategic Romania-SUA”, a afirmat ambasadorul american.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

El a mai spus ca munca Romaniei nu s-a incheiat, insa, iar pentru ca securitatea, democratia si prosperitatea sa se dezvolte pe termen lung, Guvernul si Parlamentul trebuie sa continue reformele pentru dezvoltarea sustenabila si respectarea deplina a statului de drept.

Potrivit diplomatului american, asigurarea si mentinerea increderii investitorilor sunt esentiale pentru atragerea de noi investitii si valorificarea si extinderea celor existente, iar pentru ca acest lucru sa se realizeze ”statul trebuie sa se dovedeasca un partener de incredere pentru toti investitorii, atat in ce priveste politicile elaborate, cat si in ceea ce priveste tratamentul acordat companiilor”.

”Dat fiind faptul ca regimul sau de reglementare nu este inca unul coerent, bazat pe o viziune pe termen lung, Romania trebuie sa raspunda la aceasta provocare adoptand si punand in aplicare transparent, previzibil si stabil reglementarile sale. Imbunatatirea si angajamentul continuu fata de organizarea de consultari cu toti partenerii de dialog ar fi benefice tuturor. Guvernul si-a declarat angajamentul fata de transparenta. Acum ar trebui sa continue cu organizarea de consultari trasparente pentru toate schimbarile de politici si legislatie preconizate. Consultarile de substanta vor duce la un echilibru intre nevoile bugetare pe termen scurt si masurile de protectie sociala pe de o parte, si obiectivul central de a asigura conditii pentru investitiile de care Romania are nevoie pentru a avea o crestere economica sustenabila”, a mai afirmat Klemm.

Citeste si:
Ambasadorul Germaniei, declarații la 30 de ani de la semnarea...
Ambasadorul Germaniei,...

De asemenea, ambasadorul a spus ca investitorii vor fi reticenti sa investeasca sau sa-si extinda investitiile daca nu simt ca vocea lor este ascultata si ca in luarea deciziilor Guvernul si Parlamentul iau in considerare efectul deciziilor lor asupra investitiilor.

”Reforme sunt posibile in economiile tuturor tarilor, iar Romania nu face exceptie. Ea are nevoie de reforme structurale, puse in aplicare ferm si deplin, reforme care vor spori participarea pe piata muncii, vor reduce barierele legislative, vor incuraja dezvoltarea antreprenoriatului si vor deschide sectoarele economiei pentru o mai mare competitie internationala si investitii sporite. Aceste reforme includ imbunatatirea infrastructurii, sporirea capacitatii tehnice si administrative a administratiei fiscale si publice si privatizarea companiilor de stat prin oferte publice initiale. Pe termen lung, aceste reforme vor genera mult necesara crestere economica sustenabila si oportunitati crescute pentru toti romanii”, a adaugat ambasadorul SUA la Bucuresti.

Citeste si:
Joe Biden nu doreşte o schimbare de regim în Rusia
Joe Biden nu doreşte o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.