Mai multe ONG-uri cer Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de lege privind defaimarea sociala, initiat de liderul PSD Liviu Dragnea si adoptat pe 7 octombrie de Senat.

ONG-urile spun ca, chiar daca, dupa cum a declarat vineri, Dragnea va elimina criteriul defaimarii din cauza apartenentei politice din lege si va diminua cuantumul amenzilor, nu vor fi rezolvate "in niciun fel problemele fundamentale puse de aceasta lege care distruge ideea de protectie efectiva impotriva discriminarii in Romania".

Proiectul de lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup (L 534/2015) a fost adoptat pe 7 septembrie de Senat.

ONG-urile arata ca acest proiect este "un atac brutal la adresa ideii de nediscriminare in Romania", "instituie responsabilitatea colectiva" si "permite sanctionarea solicitarilor pentru autonomie ale comunitatilor minoritare".

Totodata, arata semnatarii, proiectul dubleaza prevederi din actuala legislatie antidiscriminare, pe care le inrautateste, si incalca directivele europene in materia nediscriminarii. "Acest proiect contine definitii vagi permitand abuzuri, inclusiv limitarea libertatii de exprimare. Este de asemenea un proiect care instituie in interiorul CNCD-ului un alt organism de sanctiune inadecvat pentru domeniul discriminarii, si care nu respecta standarde de independenta, transparenta si minime garantii procesuale", se spune in comunicatul ONG-rilor.

Proiectul a fost adoptat de Senat intr-o forma foarte putin diferita de cea a initiatorului, precizeaza reprezentantii societatii civile, care fac in continuare o analiza a prevederilor, scrie MEDIAFAX.

"Este greu sa ne imaginam manifestari ale identitatii de grup in contextul nediscriminarii si egalitatii care sa aduca atingere sigurantei nationale, ordinii publice si bunelor moravuri, decat eventual in mentalitatea dictaturii national-comuniste omogenizatoare de minoritati, cu precadere cele nationale. (...) Mai mult, prin lipsa mentiunii "daca nu intra in sfera penala", in aceasta propunere, incitarea la ura si discriminare din Codul penal (un articol care e deja mai mult sau mai putin litera moarta avand in vedere lipsa de dosare trimise de parchete in instanta), are toate sansele sa devina complet inoperabil, orice astfel de incitare avand toate sansele sa fie inclusa doar sub definitia din acest deocamdata proiect legislativ. (...) In ceea ce priveste interdictia actiunilor “grupurilor sociale” care incalca drepturile si libertatile altor persoane, formularea este atat de vaga, incat permite oricand interpretari abuzive, in detrimentul libertatilor grupurilor minoritare/discriminate", arata ONG-urile, legandu-se de definirea termenilor din proiect.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Proiectul reglementeaza si infiintarea unui Departament pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei in interiorul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), dar nesubordonat consiliului, ci unui membru al Colegiului Director.

"Departamentul dubleaza atributiile CNCD in materia nediscriminarii (pe care proiectul de lege o numeste defaimare sociala si-i da o definitie profund precara, cum am explicat mai sus), si aplica sanctiuni aparent
prin constatare (nu este clar cine sunt agentii constatatori prevazuti la Art 19, al. 3 al proiectului, dar e clar ca departamentul aplica sanctiunile), ca si cand discriminarea ar fi o fapta obisnuita pentru o contraventie de care poti fi “controlat” conform proiectului actual, si nu o procedura adversariala, in care fiecare parte trebuie sa aiba dreptul sa-si expuna punctul de vedere, cum altminteri este cazul acum in procedura in fata CNCD", arata ONG-urile..

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

In ceea ce priveste instantele, mai sustin semnatarii, acestea se vor vedea silite sa aplice doua legi cu aparent acelasi obiect, al discriminarii: "una definita corect si alta in bataie de joc". "In proiectul de lege actual, spre deosebire de OG 137/2000, in probarea faptelor nu opereaza inversarea sarcinii probei (vezi Art 20, al. 4 al proiectului si Art. 27, al. 4 din O.G. 137/2000), conditie procedurala obligatorie in cazurile de discriminare conform directivelor europene in materie", se mai spune in comunicat.

Astfel, ONG-urile solicita retragerea imediata a proiectului, iar in cazul in care nu este retras, respingerea acestuia de Camera Deputatilor.

Comunicatul este semnat de ActiveWatch, Centrul de Resurse Juridice, Romani CRISS, Conventia Organizatiilor de Media, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie si Societatea Academica din Romania.

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, vineri, ca va elimina, in Camera Deputatilor, criteriul defaimarii pe criterii de apartenenta politica si de avere din Legea defaimarii pe care a initiat-o,pentru e elimina riscurile de "interpretare gresita", si va dimina cuantumul amenzilor.

Dragnea a sustinut ca a urmarit cu foarte mare atentie toate observatiile care au aparut in spatiul public si a precizat ca "aceasta lege nu a fost gandita ca un mijloc de cenzura", ci ca un mijloc legal pentru "demnitatea umana".

"Spiritul legii nu a fost de a proteja in vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc, care intr-adevar poate apare, ca cineva vreodata sa foloseasca aceasta prevedere pentru a-si proteja partidul sau actiunile, aceasta notiune va fi scoasa din lege", a spus Dragnea.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

Liderul PSD a sustinut ca va elimina, printr-un amendament, si criteriul privind averea, din aceleasi considerente. Liviu Dragnea spune ca nu vrea ca obiectivele legii sale sa fie interpretate gresit, si tocmai de aceea va cere si diminuarea amenzilor pentru defaimare, astfel incat acestea sa ramana "la nivel simbolic".

Tot in Camera Deputatilor, Dragnea sustine ca se va analiza mult mai atent in comisii orice prevedere si orice definitie care ar putea duce la interpretari gresite, astfel incat sa fie eliminat orice risc posibil "colateral" fata de spiritul si obiectivul legii.

Dragnea a explicat ca legea pe care a initiat-o, si care a trecut zilele acestea de Senat, a fost conceputa pentru a proteja cetatenii in fata unor riscuri cu care s-ar putea confrunta Romania in urmatoarea perioada. "N-a fost gandita nici pe departe ca un mijloc de cenzura, ci ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare si respectul reciproc si demnitatea umana. (...) Exista posibilitatea ca in perioada urmatoare sa apara in lume foarte multe tensiuni si foarte multe atitudini radicale. Ar putea apare si la noi acest risc", a spus liderul PSD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.