Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a declarat pentru MEDIAFAX ca va contesta decizia Curtii de Apel Bucuresti, care l-a condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu in cazul vanzarii unor imobile ale Statiunii de Cercetare a Plantelor Medicinale Fundulea.

"Asteptam sa vedem motivarea. Vom ataca decizia Curtii de Apel. Nu comentez mai mult deocamdata asupra deciziilor instantei. Ma consider nevinovat", a afirmat Fuia.

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Fuia, miercuri, la patru ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in dosarul Fundulea, prejudiciul fiind de peste 1,6 milioane de lei. Instanta a mai dispus ca lui Fuia sa ii fie interzise mai multe drepturi civile, pe o perioada de patru ani dupa executarea pedepsei.

In acelasi dosar, Daniel State, cumnatul lui Fuia, asociat la SC Procera Agrochemicals, Dragos Alin Paraschivoiu, director la o societate specializata in agricultura, si executorul judecatoresc Constantin Oprisan au primit pedepse de cate trei ani de inchisoare, pentru complicitate la abuz in serviciu. Judecatorii au mai dispus confiscarea, de la fiecare dintre cei patru inculpati, a sumei de 60.987 lei.

Curtea de Apel Bucuresti a admis in parte actiunea civila formulata de ANAF si a dispus restituirea in natura si reintrarea statului in posesia imobilelor ce au facut obiectul executarii silite la data de 19 decembrie 2005, respectiv: un bloc de locuinte si un pavilion de cercetare, in acest din urma caz trebuind sa fie respectate drepturile celor care le-au dobandit in baza hotararilor judecatoresti.

Instanta a mentinut sechestrele asiguratorii puse de procurori pe imobile aflate in proprietatea celor patru, precum si asupra sumelor de bani existente in conturile bancare ale acestora, pana la concurenta sumei de 60.987,50 lei pentru fiecare inculpat. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dosarul a fost trimis instantei in mai 2014, fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia fiind acuzat de abuz in serviciu in cazul vanzarii unor imobile apartinand Statiunii de Cercetare a Plantelor Medicinale Fundulea, prin care ar fi fost favorizata firma cumnatului sau, prejudiciul fiind de peste 1,6 milioane de lei, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Stelian Fuia, in calitate de director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea, functie pe care a detinut-o din 1 martie 2005 pana in 15 decembrie 2007, "cu stiinta si in intelegere cu inculpatii State Daniel, Paraschivoiu Dragos Alin si Oprisan Constantin, a omis indeplinirea unui act de serviciu, respectiv nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta ca proprietar al unor bunuri era statul roman, in cadrul unei proceduri de executare silita derulata in perioada mai-decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegala, prin procedura de licitatie, a respectivelor imobile din patrimoniul statului".

Procurorii au precizat ca Stelian Fuia, desi stia ca impotriva Statiunii de Cercetare Fundulea s-a declansat, ca urmare a unei sentinte civile, o procedura de executare silita a unor bunuri pe care institutia le detinea in calitate de concesionar, nu a facut contestatie la executare, conform Codului de procedura civila, si nu a aratat ca bunurile se aflau in patrimoniul statului.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

In urma licitatiei organizate de Constantin Oprisan la 19 decembrie 2005, firma Procera Agrochemicals Romania, reprezentata de Daniel State, a obtinut foloase necuvenite de 174.631 de lei, iar Dragos Alin Paraschivoiu a fost improprietarit fraudulos. Prejudiciul adus statului si nerecuperat este de 1.611.522 lei (echivalentul a peste 358.000 de euro), sustineau procurorii.

Potrivit anchetatorilor, fapta a avut in vedere stingerea unei datorii pe care, initial, Statiunea de cercetare Fundulea o avusese fata de Statiunea Didactica Belciugatele. Dupa incuviintarea executarii silite, cu acordul Statiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanta, de catre SC Procera Agrochemicals.

"Avantajele patrimoniale obtinute in acest mod de SC Procera Agrochemicals s-au reflectat in mod direct in patrimoniul lui State Daniel si al sotiei acestuia (cumnat si sora ai lui Fuia Stelian), asociati la SC Procera Agrochemicals, care au cunoscut si au acceptat prejudicierea statului prin modul de actiune descris", au mai scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Dragos Alin Paraschivoiu este acuzat ca a acceptat sa intre formal in proprietatea bunurilor instrainate fraudulos, platind pentru acestea 231.000 de lei, dupa licitatia din 19 decembrie 2005. Doua zile mai tarziu, aceasta suma i-a fost virata in cont de catre Stelian Fuia. Ulterior, in 23 decembrie 2007, Paraschivoiu a virat in contul executorului judecatoresc Oprisan 230.700 de lei, suma ce urma sa fie distribuita creditorilor.

"Prin activitatile desfasurate in cadrul procedurii de executare silita, inculpatul Oprisan Constantin a contribuit la scoaterea ilegala, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executarii silite, desi cunostea situatia juridica reala a acestora si faptul ca prin vanzare se obtineau foloase necuvenite atat pentru adjudecatar, cat si pentru creditorii Statiunii Fundulea", sustin procurorii.

Citeste si:
Dani Mocanu a fost acuzat de tentativă de omor. Manelistul susține...
Dani Mocanu a fost acuzat de...

In februarie 2012, Stelian Fuia, atunci deputat si presedinte al PDL Calarasi, era propus la conducerea Ministerului Agriculturii, in Cabinetul Ungureanu. El a condus ministerul Agriculturii din 9 februarie 2012 pana la sfarsitul lunii aprilie a aceluiasi an.

Stelian Fuia a fost, intre anii 2004 si 2006, vicepresedintele PD Calarasi, apoi timp de un an a fost secretar general al filialei, iar din 2007 pana in 2008 a indeplinit functia de prim-vicepresedinte al PD Calarasi. In ianuarie 2011, a fost ales presedinte al Organizatiei Judetene Calarasi a PDL. Stelian Fuia a demisionat din PDL la jumatatea anului 2012.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.