Sustinerile Rusiei potrivit carora sistemul antiracheta de la Deveselu nu mai este necesar, in contextul incheierii acordului dintre SUA si Iran, nu au temei pentru ca programul balistic al Iranului se mentine in continuare, a spus marti ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

"Apreciem foarte mult rezultatele pozitive ale negocierilor care au dus la incheierea Planului Comun si Cuprinzator de Actiune care solutioneaza dosarul nuclear iranian, dar trebuie sa fim constienti ca aceasta solutie nu se refera si la programul balistic iranian, care continua sa se dezvolte. Aceasta este ratiunea pentru care sanctiunile ONU privind programul balistic al Iranului se mentin in continuare. Prin urmare sustinerile Rusiei conform carora sistemul antiracheta nu mai este necesar nu au temei", a declarat Aurescu la deschiderea Conferintei Multinationale in domeniu Apararii impotriva Rachetelor Balistice , organizata de Agentia pentru Aparare Antiracheta a SUA la Sevilla, Spania.

Aurescu a evidentiat actualitatea si necesitatea implementarii proiectului strategic de aparare impotriva rachetelor balistice in contextul in care se mentin riscurile si amenintarile de acest tip din partea unor state si actori non-statali. In acest sens, a evidentiat progresele inregistrate in constructia Facilitatii Aegis Ashore din Baza militara de la Deveselu, care va fi operationala pana la sfarsitul anului in curs, conform calendarului stabilit.

"La Summit-ul de la Varsovia, din iulie 2016, asteptam rezultate concrete in avansarea proiectului NATO, la care Romania, prin sistemul pe care il gazduieste la Baza de la Deveselu, contribuie semnificativ. Cred ca este important ca, la Summit-ul din 2016, Alianta sa decida declararea capacitatii initiale a sistemului NATO, pe baza realizarii fazei a II-a a sistemului american antiracheta din Europa (European Phased Adaptive Approach) prin operationalizarea bazei Deveselu si desfasurarea navelor Aegis la portul Rota din Spania", a mai spus ministrul.

Aurescu a explicat ca obiectivul proiectului de la Deveselu este de a asigura securitatea Aliantei impotriva amenintarilor din afara spatiului euro-atlantic, protejarea populatiilor, teritoriilor si fortelor armate Aliate si a dat asigurari ca Romania va continua, impreuna cu aliatii sai, demersurile pentru operationalizarea sistemului NATO de aparare antiracheta.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

In marja Conferintei, ministrul Bogdan Aurescu s-a intalnit cu directorul Agentiei pentru Apararea Antiracheta a SUA, viceamiralul James D. Syring.

La intalnire a mai participat si viceamiralul James G. Foggo III, comandantul Flotei a 6-a a SUA din Mediterana, adjunct al comandantului Fortelor Navale SUA din Europa si al comandantului Fortelor Navale SUA din Africa, scrie MEDIAFAX.

Potrivit MAE, in cadrul discutiilor a fost trecut in revista stadiul dezvoltarii sistemului american de aparare antiracheta din Romania, viceamiralul James D. Syring reconfirmand angajamentul ferm al SUA pentru operationalizarea Facilitatii Antiracheta din cadrul Bazei Militare Deveselu pana la sfarsitul anului 2015, lucrarile fiind aproape de finalizare.

Oficialul american a reafirmat ca acordul in dosarul nuclear iranian nu va avea niciun efect asupra realizarii proiectului antiracheta, care continua potrivit calendarului stabilit.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.