Romania a gresit atunci cand a votat in Consiliul JAI, alaturi de Ungaria si Slovacia, impotriva cotelor obligatorii de refugiati, a declarat premierul Victor Ponta, luni seara, spunand ca isi asuma aceasta greseala, alaturi de presedintele Klaus Iohannis.

”Cred ca acel episod a trecut si cred ca am invatat ca in Europa nu trebuie sa fii neaparat cu Ungaria impotriva celorlalti si trebuie sa intelegi ce poti sa castigi”, a declarat premierul, luni seara, la o emisiune a postului de televiziune B1 TV.

La interventia moderatorului, care i-a spus ca a afirmat ca a fost o greseala faptul ca Romania a votat in Consiliul JAI impotriva cotelor obligatorii de imigranti, Ponta a replicat: ”Da, mi-o asum si eu alaturi de presedinte. Eu, ministrul de Interne. Am fost mai multi acolo, am discutat destul de mult”.

Intrebat de ce s-a ajuns la aceasta greseala, premierul a spus ca a contat foarte mult si presiunea mediatica.”Cred ca a contat foarte mult si presiunea mediatica. A anuntat presedintele ceva, cred ca ii era greu sa dea inapoi”, a adaugat Victor Ponta.

In aceeasi emisiune, premierul a mai spus ca Romania se pregateste pentru primirea refugiatilor care vor fi repartizati tarii noastre conform cotei obligatorii, adaugand ca "e posibil" ca pana la sfarsitul anului sa ajunga in Romania familii de refugiati, dar nu are o data la care va incepe efectiv transferul imigrantilor.

"Inca nu avem aceste date, e posibil ca, pana la sfarsitul anului, un numar de familii sa intre in tara", a aratat premierul, adaugand ca in Romania s-au facut doua tabere pentru refugiati la Timis si "se cauta facilitati", principala problema fiind ca acestia trebuie integrati.

"Avem doua tabere in Timis pentru refugiatii ce vor veni prin cota. Am cautat facilitati de cazare. Problema e ca, daca primesc statutul de refugiati, ei sunt cetateni egali cu noi, doar ca nu au voie sa voteze. In rest, au voie sa mearga unde vor, nici macar nu pot sa-i tin in Romania daca nu vor, au dreptul sa mearga la spital, teoretic, problema e ca nu au card de sanatate, teoretic au voie la scoala, practic nu au fise scolare, teroretic au voie sa munceasca, practic nu le recunosc studiile. Nici nu pot sa-si deschida cont in banca", a mai spus premierul.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

In acelasi context, Victor Ponta a precizat ca "cea mai mare greseala" ar fi ca refugiatii sa fie tinuti in tabere permanente, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.