Franta va declansa procedura de retragere a distinctiei de Cavaler al Legiunii de Onoare acordata lui Sorin Oprescu, daca primarul suspendat al capitalei va fi condamnat definitiv, potrivit unui comunicat al Ambasadei franceze din Bucuresti.

Ambasada Frantei transmite ca a luat act de situatia judiciara a lui Sorin Oprescu, precizand ca "in virtutea deciziei finale a justitiei romane si in ipoteza in care domnul Sorin Oprescu ar fi sanctionat penal, Marea Cancelarie a Legiunii de Onoare va declansa procedura prevazuta de articolul R. 135-2 din Codul Legiunii de Onoare si al Medaliei Militare".

Potrivit acestui articol, "distinctia Legiunea de Onoare, acordata unui cetatean strain, poate fi retrasa in cazul in care acesta a comis acte sau a avut un comportament susceptibile de a fi declarate contrare onoarei sau de natura sa aduca atingere intereselor Frantei in strainatate sau cauzelor pe care Franta le sustine la nivel mondial. Retragerea decoratiei se face, la propunerea Marelui Cancelar, in urma avizului Ministerului francez al Afacerilor Externe si al Consiliului Ordinului, prin decret al Presedintelui Republicii Franceze".

Printr-un decret din data de 15 ianuarie 2015, semnat de Presedintele Republicii Franceze, distinctia de Cavaler al Legiunii de Onoare a fost acordata domnului Sorin Oprescu, de catre Jean-Marc Todeschini, secretar de stat francez (cu rang de ministru delegat) pentru Veterani si Memorie. Aceasta distinctie i-a fost acordata cu ocazia unei ceremonii la Ambasada Frantei in Romania, in data de 12 martie 2015. "Aceasta decoratie pune in valoare cariera de medic specialist a domnului Oprescu, de formatie chirurg, fost director al Spitalelor Universitar si Elias din Bucuresti, precum si cariera politica pusa in serviciul Capitalei, in calitate de primar general, functie pe care o ocupa din 2008", transmitea atunci Ambasada Frantei. Potrivit Ambasadei, legatura lui Sorin Oprescu cu Franta "a fost intotdeauna una stransa si sincera, bazata pe colaborari importante in domeniul cultural, urbanistic, dar si social", mai ales prin implicarea primarului general in Proiectul Ferentari care are ca scop asistenta sanitara si sociala a persoanelor excluse din cartierul Ferentari.

Citeste si:
Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Fostul primar va rămâne...
Sorin Oprescu nu va fi...

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita. Curtea de Apel Bucuresti a mentinut, in 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucuresti, Sorin Oprescu ramanand in arest preventiv si fiind suspendat din functie, din 15 septembrie, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.