Presedintele comisiei de aparare a Senatului, Marius Obreja, a solicitat luni conducerii Senatului infiintarea unei noi comisii de ancheta privind presupusele inchisori CIA, ca urmare a discutiilor pe care le-a avut cu delegatia LIBE a PE si avand in vedere raportul Senatului SUA.

Potrivit documentului depus la Biroul Permanent al Senatului, Marius Obreja spune ca o astfel de comisie de ancheta ar putea fi infiintata in contextul noilor informatii din Raportul Senatului SUA, al solicitarilor delegatiei LIBE si al relatarilor din mass-media. El mai cere conducerii acestei Camere sa ia in calcul oportunitatea ca Senatul sa solicite oficial SUA desecretizarea documentelor care vizeaza Romania si tehnicile de interogare CIA, cuprinse in raportul Congresului american.

"Este o informare a Biroului Permanent al Senatului asupra discutiilor cu Comisia LIBE si am rugat BP sa analizeze oportunitatea infiintarii unei noi comisii. Nu a fost propunerea parlamentarilor romani, a venit din partea LIBE", a precizat pentru MEDIAFAX, presedintele Comisiei de Aparare, senatorul Marius Obreja.

Potrivit aceluiasi document ajuns in atentia BP, problema existentei inchisorilor CIA pe teritoriul Romaniei a fost principalul subiect al discutiei dintre senatorii romani si delegatia LIBE, cele doua parti ajungand la concluzia ca este nevoie de o colaborare mai stransa pentru inlaturarea tuturor suspiciunilor referitare la incalcarea drepturilor omului in aceasta speta.

In cadrul intalnirii, potrivit memorandumului semnat de senatorul Obreja, membrii delegatiei LIBE, condusa de europarlamentarul sloven Tanja Fajon, au ridicat problema necesitatii reluarii cercetarilor, ca urmare a recentelor informatii cuprinse in raportul Senatului american referitor la tehnicile ilegale de interogatoriu ale CIA si au facut trimitere la rezolutia PE, din februarie 2015, privind Rezumatul Executiv al raportului.

Potrivit memorandumului, Marius Obreja a asigurat delegatia LIBE ca, la nivelul Comisiei pentru Aparare, nu exista dovezi suplimentare fata de raportul Comisiei speciale pentru ancheta a Senatului, care a functionat in perioada 2006-2008.

"Impreuna cu colegii mei parlamentari, am reiterat faptul ca Romania, ca semnatar la Cartei ONU pentru drepturile si libertatile fundamentale ale omului, condamna practicile ilegale de interogatoriu si tortura si am asigurat delegatia LIBE ca parlamentarii din Comisia de Aparare, in limita prerogativelor pe care le au prin Regulament, vor sprijini orice ancheta sau cercetare care va fi dispusa", mai spune, in documentul citat, Marius Obreja.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Vicepresedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, a declarat, luni, ca a BP a primit memorandumul transmis de Comisia de Aparare, urmand ca saptamana viitoare membrii BP sa ia o decizie asupra propunerii facute.

"Am primit un asemenea memorandum si l-am transmis, astazi, membrilor Biroului Permanent, urmand ca saptamana viitoare sa putem purta o discutie si sa luam o decizie", a declarat Ioan Chelaru.

La 25 septembrie, o delegatie a Comisiei LIBE a Parlamentului European a venit la Bucuresti, unde a discutat cu membrii comisiei senatoriale de aparare. Delegatia a solicitat sprijinul Comisiei in demersul Parlamentului European de a cerere Senatului SUA publicarea informatiilor secretizate despre presupusele inchisori CIA.

"Sunt foarte incantata sa vad ca azi in Parlament am primit confirmarea ca sunt dispusi sa lucreze cu PE pentru a cere Senatului SUA sa faca publice partile cenzurate din document, care ar confirma existenta inchisorilor pe teritoriul european si pentru a stabili noile premise pentru deschiderea anchetei", declara Tanja Fajon, membra a delegatiei Comisiei pentru libertati civile, afaceri externe si drepturile omului din Parlamentul European, dupa o intalnire cu membri ai Comisiei de aparare din Senat.

Citeste si:
George Simion a postat o imagine cu mâncarea primită gratis de...
George Simion a postat o...

Oficialul european le-a transmis parlamentarilor romani ca este importanta desfasurarea unei anchete pentru aflarea adevarului.

Presedintele Comisiei de aparare declara atunci ca membrii comisiei vor discuta problema in Biroul Permanent al Senatului, subliniind ca partea romana nu detine dovezi suplimentare fata de ancheta parlamentara din 2008.

In 2008, o comisie parlamentara de ancheta a stabilit ca nu exista indicii ca pe teritoriul Romaniei ar fi functionat inchisori CIA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.