Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins, luni, in unanimitate proiectul deputatului PSD Marius Manolache privind declararea apelului doar in favoarea inculpatului la ICCJ, inclusiv Manolache votand impotriva acestuia si declarand ca Romania "nu este pregatita" pentru aceasta prevedere.

"Romania nu este pregatita pentru o astfel de lege", a spus Manolache, la finalul dezbaterilor, afirmand ca, pentru el, discutia a fost una "de succes", pentru ca a putut afla punctul de vedere al CSM si al Inaltei Curti. Deputatul a precizat ca exista recomandari europene in sensul initiativei sale legislative, insa este clar ca nu pot fi aplicate in acest moment in Romania si inclusiv el este constient de acest lucru.

Presedintele Inaltei Curti, Livia Stanciu, prezenta la dezbateri, a declarat ca initiativa legislativa este discrimiantorie si neconstitutionala, pentru ca ofera avantaje celor care sunt judecati la completul de 5 judecatori al Inaltei Curti, in timp ce inculpati aflati in situatii identice, insa judecati de Judecatorii, Tribunale si Curti de Apel obisnuite au parte de un altfel de tratament. Livia Stanciu a invocat mai multe prevederi din Codul de procedura penala, dar si din Constitutie, potrivit careia propunerea lui Marius Manolache nu poate fi sustinuta.

CSM si Ministerul Justitiei au avut, la randul lor, puncte de vedere negative, scrie MEDIAFAX.

In final, deputatii juristi au adoptat, in unanimitate, un raport de respingere. La final, inclusiv initiatorul Marius Manolache a votat impotriva proiectului. Proiectul urmeaza sa primeasca votul plenului Camerei Deputatilor si sa fie inaintat Senatului.

In ceea ce priveste acuzatiile lui Liviu Dragnea, potrivit carora Manolache nu s-a consultat cu partidul cand a initiat aceasta lege, deputatul a precizat ca nu era obligatorie aceasta consultare, avand in vedere ca fiecare parlamentar are drept la initiativa, iar proiectul sau nu afecteaza imaginea partidului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.