Liberalii au depus motiunea de cenzura "Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta", documentul fiind semnat de 180 de parlamentari, iar Birourile Permanente ale celor doua Camere urmeaza sa stabileasca luni calendarul dezbaterii motiunii.

Anuntul a fost facut de liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu. Acesta a spus ca motiunea a fost semnata de 180 de parlamentari - 119 deputati, din care 112 PNL, sase neafiliati si unul de la Grupul Democrat si Popular si 61 de senatori, din care 58 de la PNL si trei neafiliati.

"La ora 16.00 vom convoca birourile reunite pentru a stabili calendarul de dezbatere si votare a motiunii"
, a spus Nicolaescu, precizand ca textul motiunii de cenzura are doua pagini si contine "idei de forta".

PNL afirma in textul motiunii "Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!" ca "un premier trimis in judecata compromite o natiune intreaga”, afirmand ca "in orice alta tara din UE premierul si-ar fi dat demisia in momentul urmator inceperii urmaririi penale, adica acum mai bine de trei luni de zile".

”Isi permite Romania sa fie reprezentata la nivel de prim-ministru de un inculpat trimis in judecata? Cetateni, politicieni, ne mai permitem sa toleram minciuna, coruptia si impostura actualului prim-ministru? Sunt intrebari la care trebuie sa raspundem acum! Cei mai multi concetateni au facut-o deja, au semnat pentru demiterea lui Victor Ponta, in sondajele de opinie isi exprima nemultumirea fata de un asemenea premier, dupa ce l-au respins la prezidentiale. Partidul National Liberal a decis sa depuna, de indata, aceasta motiune de cenzura impotriva Guvernului pentru ca situatia actuala, cu un premier trimis in judecata, compromite o natiune intreaga. In orice alta tara din UE premierul si-ar fi dat demisia in momentul urmator inceperii urmaririi penale, adica acum mai bine de trei luni de zile”, se arata in textul motiunii de cenzura.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Semnatarii acesteia sustin ca ”Romania are un prim-ministru care in orice cancelarie europeana este privit doar ca un inculpat”.

”Au aparut chiar exemple concrete de ministri luati in deradere de omologii lor din cauza acestui politician care se vrea de neinlocuit. Toti oficialii europeni stiu ca Victor Ponta se afla in boxa acuzatilor. PNL este partidul care apara prezumtia de nevinovatie, dar aceasta prezumtie nu poate fi folosita ca pretext pentru discreditarea totala a pozitiei de prim-ministru. Asadar, stimati parlamentari, dragi romani, Victor Ponta trebuie sa plece din fruntea Guvernului, pentru ca: un premier acuzat de fals in inscrisuri nu poate semna acte normative ale Romaniei; un premier acuzat de complicitate la evaziune fiscala in forma continuata nu poate gira bugetul Romaniei; un premier aflat in fata judecatorilor pentru spalarea banilor nu poate avea pe mana taxele si contributiile romanilor; un premier acuzat de fapte legate de coruptie nu va putea garanta romanilor un scrutin corect in 2016; un astfel de premier va negocia cu FMI doar de pe treptele tribunalului, intre doua infatisari”, se mai arata in motiunea de cenzura a PNL.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Liberalii mai sustin ca premierul ”lasa o economie cu probleme structurale, plina de incertitudini si ca Guvernul Ponta este guvernul care a taiat masiv investitiile si a blocat constructia de autostrazi, de noi spitale si scoli, a facut praf marile privatizari, abandonandu-le, bineinteles, in mari anchete de coruptie”.

Liberalii ii cer lui Gabriel Oprea sa spuna "care este interesul national ce reclama mentinerea lui Victor Ponta cu pretul decredibilizarii acestei tari", indemnandu-l sa puna "in balanta promisiunea facuta lui Ponta si interesul poporului roman".

De asemenea, in textul motiunii PNL il acuza pe Liviu Dragnea ca prin mentinerea lui Victor Ponta la guvernare vinde iluzii romanilor, scrie MEDIAFAX.

”Domnule Gabriel Oprea, vrem sa ne spuneti tuturor, acum, care este interesul national care reclama mentinerea lui Victor Ponta cu pretul decredibilizarii acestei tari. Puneti in balanta promisiunea facuta lui Ponta si interesul acestui popor. Ce alegeti?! Domnule Liviu Dragnea, vorbeati recent de resetarea clasei politice, de o noua politica. Sprijinindu-l pe Ponta, nu faceti decat sa vindeti iluzii romanilor. Mentinerea PSD la guvernare nu poate fi un scop in sine. Nu mai confundati Romania cu partidul! Daca vi-l doriti pe Ponta si nu puteti scapa de el, folositi-l la PSD, dar nu la Palatul Victoria. PSD-ul ce alege, Romania sau Victor Ponta?! Daca sunteti alaturi de Ponta, sunteti complicii lui. Dar in aceasta situatie sunteti poate chiar mai vinovati decat el. Distrugeti iremediabil imaginea Romaniei, imaginea noastra. Uitati-va in presa internationala! Cu un astfel de precedent toxic, aratam ca un stat care tolereaza coruptia sau care accepta corupti la varful celor mai importante institutii”, mai scriu liberalii in motiunea de cenzura depusa luni.

Citeste si:
Klaus Iohannis, după adoptarea moțiunii de cenzură. „Este momentul...
Klaus Iohannis, după...

Totodata, liberalii le transmit parlamentarilor ca aceia care i-au votat si i-au trimis in Parlament nu le-au cerut sa tina in functia de premier un inculpat urmarit penal.

”Daca veti vota impotriva acestei motiuni de cenzura, veti trada speranta romanilor care mai cred ca viitorul apartine celor cinstiti. Este timpul ca din banii cetatenilor sa nu mai platim dezonoarea. Ne aflam acum, mai mult ca oricand, in situatia in care aveti obligatia sa spuneti ca va pasa de aceasta tara. Daca veti fi de acord cu demersul nostru, inseamna ca veti considera ca Romania este mai importanta decat interesul PSD de a guverna oricum, inclusiv cu un prim-ministru inculpat trimis in judecata. Votul de astazi il acordati pentru sau impotriva decentei, corectitudinii si responsabilitatii in exercitarea functiei publice. Numai asa putem recladi o Romanie demna, si aceasta este posibila numai fara Victor Ponta”, se precizeaza in finalul motiunii de cenzura care se intituleaza ”Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!”.

Citeste si:
George Simion a postat o imagine cu mâncarea primită gratis de...
George Simion a postat o...

Potrivit art.113 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. iar motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. De asemenea, articolul 113, alin. 3 spune ca motiunea de cenzura se dezbate dupa trei zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.