Ministrul Bogdan Aurescu a declarat, miercuri, ca partea ungara are un tip de abordare "inadmisibil" si continua un limbaj "inacceptabil" fata de partea romana, aratand ca este o incercare de a atrage Romania intr-o disputa artificiala pentru a atenua perceptia de autoizolare a Ungariei in UE.

"Este un tip de abordare care noua ni se pare ca este inadmisibil intre doua state membre ale UE si, in acelasi timp, doi parteneri strategici, mai ales ca suntem doi vecini care avem interese comune in regiune si ar trebui sa actionam impreuna, in contextul crizei europene cu privire la migratie. Ori, abordarea partii ungare, care a inceput, de fapt, acest dialog, prin acest anunt public facut ieri in ceea ce priveste intentia de a construi un gard la frontiera romano-ungara, este un mod de abordare a acestei probleme care nu rezolva aceasta problema. Noi am reactionat imediat in cursul zilei de ieri si am aratat, inclusiv la momentul in care s-a transmis aceasta intentie a partii ungare, in mod direct, am informat partea ungara ca aceasta abordare, ideea de a construi un gard intre doua state europene, este o abordare care nu corespunde spiritului european si nu corespunde parteneriatului strategic dintre tarile noastre", a afirmat Aurescu, intrebat in legatura cu disputa intre Romania si Ungaria pe tema refugiatilor.

El a explicat ca partea ungara a dezinformat in legatura cu faptul ca insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei a fost chemat la Budapesta, aratand ca, dimpotriva, partea romana a initiat aceasta actiune pentru a cere explicatii suplimentare privind intentia Ungariei de a ridica un gard la granita.

"Ulterior am trimis insarcinatul cu afaceri al ambasadei Romaniei la Budapesta la Ministerul ungar de Externe pentru a reitera aceasta pozitie a partii romane si pentru a solicita explicatii suplimentare cu privire la aceasta intentie si cu acea ocazie s-au transmis acele nemultumiri pe care partea ungara le are fata de o declaratie pe care pirmul-ministru a facut-o la Targu Jiu. Nu este vorba despre o convocare a insarcinatului cu afaceri externe la Ministerul de Externe ungar, este, dimpotriva, o actiune pe care noi am initiat-o si cu aceasta ocazie a avut loc acel schimb de pozitii. Constatam ca partea ungara foloseste in continuare aceasta dezinformare legata de modul in care un diplomat roman, in cazul de fata insarcinatul cu afaceri, este convocat, nu este vorba despre o convocare, este vorba despre exprimarea de catre noi, la initiativa noastra, a pozitiei partii romane", a mai explicat Aurescu.

"Constatam ca se continua acel limbaj care este inacceptabil, din punct de vedere diplomatic, fata de partea romana si constatam, de fapt, ca este o incercare a partii ungare de a atrage intr-o disputa artificiala, incat sa atenueze perceptia de autoizolare pe care Ungaria o are in cadrul UE ca urmare a actiunilor pe care le intreprind", a adaugat Aurescu.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

El a spus ca a informat si UE cu privire la intentia Ungariei de a construi un gard si ca aceasta intentie nu se bazeaza pe niciun element real, scrie MEDIAFAX. "Am informat, de asemnea, si UE cu privire la intentia partii ungare de a construi un gard intre Romania si Ungaria, o intentie care nu se bazeaza pe niciun fel de elemente reale. Nu exista, din informatiile pe care le avem, o crestere a fluxului de persoane de la frontiera sarbo-romana, prin urmare nu exista nicio justificare cu privire la acest tip de abordare. Avem o abordare perfect conforma cu spiritul european si nu vrem sa intram in acest joc de escaladare a declaratiilor, care nu face altceva decat sa provoace o disputa intre Romania si Ungaria, incercand sa ascunda situatia complicata in care se afla Ungaria pe plan european", a adaugat Aurescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.