Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, marti, ca la reuniunea Consiliului JAI si-a dus la indeplinire mandatul pe care l-a avut din partea presedintelui si premierului privind neacceptarea cotelor obligatorii de refugiati, aratand ca l-a informat de la Bruxelles pe seful statului.

”A fost o reuniune foarte serioasa si foarte complicata, a durat foarte mult. Mi-am dus la indeplinire mandatul din partea presedintelui Iohannis si premierului Ponta. Romania este cunoscuta ca o tara profesionista, care genereaza securitate si stabilitate, este cea mai buna nota pentru Romania in momentul de fata”, a spus Gabriel Oprea.

El a aratat ca la reuniunea extraordinara a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) care a avut loc luni la Bruxelles a explicat clar, in baza mandatului, solidaritatea Romaniei cu Uniunea Europeana, adaugand ca nu s-a vorbit despre aderarea tarii noastre la spatiul Schengen. “La primul punct s-a votat in unanimitate relocarea celor 40.000 de imigranti din aprilie. Romania s-a angajat sa preia 1.758, dupa care lucrurile s-au mai complicat, am fost de acord cu toate punctele, mai putin cu faptul ca Romania sa fie de acord cu cotele obligatorii pentru cei 120.000 de imigranti. Au fost patru tari care au sustinut acest lucru: Slovacia, Cehia, Romania, Letonia. Deci nu a fost un consens in acest punct de vedere S-au tras concluziile. Ramane ca pe data de 8 octombrie, la urmatorul JAI de la Luxemburg, sa se reia aceasta problema. Am explicat foarte clar, in baza mandatului, solidaritatea Romaiei cu UE in acest moment, faptul ca la Frontex Romania este pe locul doi la numarul de experti, ca Romania se angajeaza in plus sa-si mareasca contributia la Frontex la europol sau la alte agentii europene si faptul ca cei 2.700 de km de granita, Romania o apara farte bine. Acesta au fost concluziile”, a explicat Oprea.

El a adaugat ca l-a informat pe presedinte de la Bruxelles si pe premier la coalitia de guvernare, aratand ca urmeaza sa se discute aceasta problema joi la sedinta CSAT. ”L-am informat de la Bruxelles si pe presedintele Klaus Iohannis, si pe premierul Victor Ponta. Cu Victor Ponta am vorbit si acum la coalitie, am sa vorbesc si cu presedintele Iohannis si am sa-i raportez exact ce s-a intamplat la Bruxelles. Dincolo de problemele umanitare, sunt si probleme de securitate, securitate nationala si securitatea a UE. Nu s-a discutat despre aderarea Romaniei acum la Schengen. Am spus, in cuvantul meu, ca tot ceea ce face la granita, in momentul de fata, Romania actioneaza ca o tara de facto Schengen, deci ne facem datoria intr-un context complicat de securitate. Sunt convins ca joi la CSAT se vor dicuta toate aceste probleme”, a adaugat vicepremierul.

La reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) care a avut loc luni la Bruxelles au participat ministrii de Interne din Uniunea Europeana si reprezentantii Comisiei Europene, fiind luate in discutie toate aspectele cuprinse in pachetul de propuneri prezentat de catre Comisia Europeana in 9 septembrie.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne a ajuns la un acord privind distribuirea in statele membre a 40.000 de imigranti extracomunitari cu statut de refugiat ajunsi in Grecia si Italia. Este putin probabil sa se ajunga la un acord privind stabilirea de cote obligatorii pentru distribuirea a 160.000 de imigranti, asa cum a propus Comisia Europeana.

Consiliul European a stabilit in iulie distribuirea a 32.256 de imigranti cu statut de refugiat. De asemenea, s-a stabilit ca cifrele sa fie actualizate in decembrie 2015 pana la limita totala de 40.000 de persoane. Tarile care vor participa la acest mecanism vor primi cate 6.000 de euro pentru fiecare imigrant acceptat. In cadrul acestei scheme initiale de relocare, Romania ar fi urmat sa primeasca 2.362 de imigranti extracomunitari, scrie MEDIAFAX.

In contextul afluxului de refugiati, Comisia Europeana a propus, in 9 septembrie, o serie de masuri: distribuirea de urgenta a 120.000 de refugiati ajunsi deja in Grecia, Ungaria si Italia in alte state UE. Aceasta cifra se adauga celor 40.000 de refugiati propusi pentru a fi redistribuiti in mai din Malta, Italia si Grecia; un mecanism permanent de distribuire a imigrantilor destinat tuturor statelor membre, care sa poata fi activat oricand pentru a veni in ajutorul statelor membre confruntate cu situatii de criza; elaborarea unei liste cu "tari de origine sigure", precum Albania, Bosnia-Hertegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Turcia, in care pot fi repatriati solicitantii de azil; un plan de actiune comun pentru repatrierea extracomunitarilor si constituirea unui fond de incredere de 1,8 miliarde de euro pentru imbunatatirea situatiei din Africa prin abordarea cauzelor imigrantiei clandestine.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, Romania ar urma sa primeasca 6.351 de refugiati, Germania, 31.443, iar Franta 24.031. Pentru Spania, propunerea este de 14.931 de extracomunitari, in Polonia ar urma sa ajunga 9.278, iar in Olanda 7.214.

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta au sustinut ca Romania nu poate primi mai multi migranti decat ii permite capacitatea de 1.785 de locuri, iar joi va avea loc sedinta CSAT in care se va discuta situatia privind cotele de refugiati.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

Seful statului declara ca a luat act cu nemultumire de proiectul prezentat in PE si ca mandatul Romaniei la conferinta JAI va fi sa nu accepte cote obligatorii de refugiati, adaugand ca nu este oportun si nu este o solutie sa fie stablite astfel de cote.

Presedintele Klaus Iohannis a aratat, luni, ca tematica cotelor obligatorii este pe cale sa dispara din discursul liderilor UE, iar Romania va cauta alte metode prin care sa-si arate solidaritarea, precizand ca subiectul migratiei va fi discutat inclusiv in Parlament.

Presedintele a dat asigurari ca Romania nu se afla in acest moment in fata amenintarii unui val de imigrati, asa cum se intampla in tari vecine, si nu au fost luate masuri speciale, avand in vedere ca imigrantii nu vad tara noastra ca o destinatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.