Primarul Sorin Oprescu ramane incarcerat, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti i-a respins contestatia la decizia de arestare preventiva pentru 30 de zile, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita 25.000 de euro.

Decizia luata luni seara de judecatorul Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel Bucuresti, este definitiva, astfel ca primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ramane pentru 30 de zile in Arestul Politiei Capitalei, unde este incarcerat din 6 septembrie. Sorin Oprescu urmeaza sa fie suspendat din functie de catre prefectul Capitalei, iar atributiile de primar general vor fi preluate de unul dintre viceprimari, decizia urmand sa fie luata in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Prefectul Capitalei Paul Petrovan va dispune suspendarea lui Sorin Oprescu in cel mult 48 de ore dupa ce va primi de la instanta o comunicare oficiala privind decizia definitiva de arestare preventiva a edilului. Consiliul General al Muncipiului Bucuresti trebuie sa se intruneasca apoi in sedinta de indata pentru a alege un primar interimar dintre cei doi viceprimari ai Capitalei - Cornel Pieptea (PNL) si Dan Darabont (PSD).

Alexandru Chiciu, avocatul principal al primarului Capitalei, a declarat, la finalul sedintei de judecata de la Curtea de Apel, ca Sorin Oprescu a aratat in fata judecatorului ca stia din mai multe surse ca de foarte mult timp i se pregateste ceva, dar nu si-a luat nicio masura de precautie pentru ca a fost intotdeauna deschis si nu a avut nicio legatura cu fapte de coruptie.

Edilul sef al Capitalei a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita.

Decizia de arestare preventiva a fost contestata de Sorin Oprescu si judecata luni la Curtea de Apel Bucuresti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).

Primarul Sorin Oprescu a transmis, prin unul dintre avocatii sai, inaintea judecarii apelului, ca i-a fost frica de provocare si nu a scapat, dar ca "nu este un derbedeu".

Citeste si:
Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Fostul primar va rămâne...
Sorin Oprescu nu va fi...

Procurorii DNA il acuza pe Sorin Oprescu de luare de mita, sustinand ca in 5 septembrie, in baza unei intelegeri prealabile cu seful unei institutii publice din subordinea sa si o persoana de incredere, a primit de la primul suma de 25.000 euro din 60.000 euro ceruti de cei doi pentru edil, de la patru persoane care ulterior l-au denuntat.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX ca persoana care i-a dus banii lui Sorin Oprescu ar fi seful Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit in trafic, in noaptea de 5 spre 6 septembrie, iar asupra sa ar fi fost gasita suma de 5.000 de euro din banii care ar fi fost primiti ca mita, au mai spus sursele citate.

Judecatorul Daria Isabela Mihet, de la Tribunalul Bucuresti, care a dispus arestarea lui Oprescu, a aratat, in motivarea deciziei, ca edilul a primit suma de 25.000 de euro pentru mentinerea in functie a unui functionar din subordine, si nu cu titlu de imprumut, asa cum a sustinut "in mod cu totul neconvingator" in fata instantei.

Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

Instanta arata ca, din probele administrate in cauza, rezulta suspiciunea rezonabila ca, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat a infiintat in administratia locala din municipiul Bucuresti un sistem prin care operatori economici care doreau sa obtina contracte din partea institutiilor publice trebuiau sa remita o parte din venitul brut realizat din executia acelui contract, cu titlu de mita, factorilor de decizie din cadrul aparatului aflat in subordinea primarului Sorin Oprescu.

Aceasta activitate a grupului, creat in jurul denuntatorului, care a detinut functii la Centrul Cultural Palatele Brancovenesi de la Mogosoaia si respectiv la Administratia Cimitirelor, s-ar fi desfasurat pe doua paliere. Pe primul palier infractional se afla activitatea infractionala desfasurata de denuntator, acuzat ca a acordat contracte publice unor contractori privati, pretinzand si primind de la acestia cu titlu de mita sume importante de bani. Aceasta activitate a creat premisele savarsirii de catre primarul municipiului Bucuresti a infractiunii de luare de mita, desfasurata pe cel de-al doilea palier infractional, se mai arata in motivare.

Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

Potrivit judecatorului, exista suspiciunea rezonabila ca Oprescu, in baza unei intelegeri prealabile cu alte doua persoane, a primit de la una dintre ele suma de 25.000 de euro, din totalul de 60.000 de euro pretinsi de acestea de la o societate comerciala care efectua lucrari la palatul de la Mogosoaia. Oprescu ar fi validat astfel activitatea infractionala a celui care i-a oferit banii si ar fi mentinut intr-o functie publica un functionar corupt.

Instanta subliniaza ca probele administrate in cursul urmaririi penale contureaza teza potrivit careia "inculpatul O.S.M.a primit de la P.B.C. suma de 25.000 euro cu titlu de mita, si nu cu titlu de «imprumut», asa cum a sustinut inculpatul in mod cu totul neconvingator, in fata judecatorului".

In acest dosar au mai fost arestati, in 7 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae si Florin Supeala, directorul general si respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Mogosoaia, si omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Citeste si:
Decizia instanței de liberare condiționată a fostului primar ieșean...
Decizia instanței de liberare...

Instanta a dispus si luarea masurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor, si pentru Romeo Albu.

Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor, ar fi cel care cerea si intermedia mita intre firmele care doreau contracte din partea institutiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost impartiti intre el, primarul Sorin Oprescu si directorul economic din Primarie, conform anchetatorilor.

"Executantul pastra pentru sine intre 30 si 33 la suta din profitul brut, diferenta de profit reprezenta mita si/sau pret al influentei, dupa caz, avand trei destinatii: 10 la suta din valoarea contractului pentru Oprescu Sorin Mircea, ca primar al municipiului Bucuresti (Primarul), 5 la suta din valoarea contractului pentru Constantinescu Mircea Octavian, director economic in cadrul aparatului primarului municipiului Bucuresti (Directorul economic), iar restul era mita pentru Popa Bogdan Cornel, director la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului in perioada 2013-ianuarie 2014 si la Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane in perioada ianuarie 2014-prezent", au aratat procurorii.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a declarat ca dosarul in care Sorin Oprescu este cercetat pentru luare de mita nu a fost deschis in urma denuntului unei singure persoane, ci in urma plangerilor depuse de doua persoane fizice, in luna martie. Ea a precizat ca persoana care i-a dat bani lui Sorin Oprescu in 5 septembrie nu se numara printre cele care au facut plangerile. Mai mult, persoana respectiva are calitatea de suspect si se afla in arest la domiciliu.

Kovesi a mai spus ca nu s-a facut flagrant in cazul lui Oprescu "din considerente de tactica a anchetei", primarul fiind citat cu mandat de aducere imediat dupa comiterea presupusei infractiuni. Potrivit acesteia, o parte din banii din mita au fost gasiti la perchezitia corporala asupra primarului, o parte din bani au fost gasiti la locuinta acestuia, iar o alta parte la un martor care a fost audiat in acest dosar.

Potrivit unor surse judiciare, primarul Sorin Oprescu a fost incarcerat intr-o celula din Arestul Central al Politiei Capitalei cu sase barbati, printre care Mohammad Munaf, condamnat la zece ani de inchisoare in cazul rapirii jurnalistilor in Irak. Colegii de camera ai primarului Capitalei nu sunt considerati infractori periculosi, majoritatea fiind arestati pentru infractiuni economice, au precizat sursele citate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.