Procurorii DNA Timisoara au inceput urmarirea penala fata de fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, fata de secretarul Consiliului Local, Ioan Cojocari si fata de un consilier juridic al institutiei, pentru abuz in serviciu, in dosarul finantarii echipei de fotbal Poli Timisoara.

[Update]

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de DNA, Gheorghe Ciuhandu, Ioan Cojocari si consilierul juridic Delia Dumitru sunt acuzati de abuz in serviciu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Procurorii anticoruptie sustin ca, in anul 2008, cand Ciuhandu era primar al Timisoarei, si Ioan Cojocari, secretar al Consiliului Local Timisoara, au incalcat normele legale care reglementeaza posibilitatea acordarii de sume de la bugetul Consiliului Local Timisoara in contul S.C. Politehnica Timisoara S.A. si au semnat, impreuna cu Delia Dumitru si cu alte persoane din cadrul Primariei Timisoara, documentul "Contract de asociere", in baza caruia era alocata, pe o perioada de trei ani, suma de 9.000.000 lei anual, "pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Stiinta Timisoara”.

"Potrivit Legii sponsorizarii, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ si urmareste obtinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare. Pentru a da o forma aparenta de legalitate intentiei de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Stiinta Timisoara (denumirea din acel moment a entitatii sportive) s-a procedat la aplicarea in mod nelegal, indirect, a Legii educatiei fizice si sportului, nr. 69/2000 si a normelor de aplicare ale acesteia, in scopul mascarii nelegalitatii acordarii unei finantari nerambursabile aceluiasi club sportiv", se arata in comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor anticoruptie, acordarea unor sume de bani in mod abuziv si contrar prevederilor legale, in perioada 2008-2011 din bugetul local al municipiului Timisoara, in cuantum total de 27.100.000 lei, catre S.C. Politehnica Timisoara, nu a servit intereselor comunitatii, "ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat in jurul" echipei de fotbal, finantarea fiind astfel ilegala.

Totodata, DNA arata ca ilegalitatile au fost constatate si de Camera de Conturi a judetului Timis, cu ocazia unui audit financiar prin care s-a imputat persoanelor responsabile suma de 27.100.000 lei. Primaria municipiului Timisoara contestase raportul Curtii de Conturi, insa actiunea a fost respinsa printr-o decizie definitiva a Curtii de Apel Timisoara.

Pentru recuperarea prejudiciului, s-a dispus sechestru asupra unui imobil apartinand lui Ciuhandu si asupra conturilor bancare ale lui Cojocari. DNA adauga ca in dosar se efectueaza acte de urmarire penale si fata de alte persoane.


Fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu este audiat, luni, la sediul DNA din municipiu, in dosarul finantarii echipei de fotbal Poli Timisoara, in acelasi dosar fiind citat si secretarul institutiei, Ioan Cojocari, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, alaturi de fostul edil Gheorghe Ciuhandu, in vizorul procurorilor anticoruptie se mai afla secretarul Primariei Timisoara, citat si acesta la DNA, precum si sefa Directiei Economice din institutie, Smaranda Haracicu. Inaintea audierilor de luni dimineata, fostul primar Ciuhandu a refuzat sa faca declaratii.

Conform acelorasi surse, procurorii anticoruptie l-ar fi pus sub acuzare pe fostul primar al Timisoarei pentru abuz in serviciu.

In octombrie anul trecut, procurorii DNA au ridicat mai multe acte de la Primaria Timisoara privind finantarea de catre Consiliul Local a echipei de fotbal FC Poli Timisoara. Atunci, actualul primar al Timisoarei, Nicolae Robu, spunea ca alte documente cerute de procurori vor fi cautate in arhiva.

"Procurorii au fost la institutia Primariei pentru a se documenta in privinta perioadei 2008-2011, cand eu nu am fost primar si, drept urmare, nu am ce sa va spun pe acest subiect, privind finantarea fotbalului. Va rog sa vorbiti cu DNA, eu nu am nicio legatura cu subiectul. Documentele solicitate de DNA vor fi cautate in arhivele Primariei Timisoara, sunt acte din 2008"
, declara atunci Robu.

Citeste si:
Brancusi la Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2023 -...
Brancusi la Timisoara -...

La randul sau, procurorul-sef al DNA Timisoara, Tamas Schiffbeck, declara atunci ca actiunea procurorilor a vizat ridicarea unor documente privind finantarea echipei de fotbal FC Timisoara de catre Consiliul Local.

In anul 2008, Consiliul Local Timisoara si echipa de fotbal FC Poli Timisoara au semnat un contract de finantare prin care CL se angaja sa finanteze echipa cu suma de 2,5 milioane de euro pe an, pentru a sprijini performantele. La acea vreme, clubul de fotbal era condus de omul de afaceri Marian Iancu, iar din partea CL Timisoara, documentul a fost semnat de primarul de atunci, Gheorghe Ciuhandu.

"Suma alocata de Primaria Timisoara va fi folosita pentru acoperirea in mod exclusiv a cheltuielilor echipei de fotbal, conform Hotararii de Guvern 1447/2007"
, se arata in contractul semnat intre cele doua parti.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

In 2009, un raport al Curtii de Conturi a aratat ca, din suma de bani obtinuta de clubul de fotbal de la Consiliul Local Timisoara, 150.000 de euro au fost folositi fara a respecta legea, scrie MEDIAFAX.

Contractul avea o clauza potrivit careia, daca auditul intern al Primariei constata ca nu se fac cheltuieli conform legii, banii folositi altfel se returneaza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.