Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, ca, in privinta primirii refugiatilor, sustine in continuare ceea ce a spus initial si el si presedintele Klaus Iohannis, respectiv o cota voluntara de preluare a reugiatilor.

"Eu sustin ceea ce am spus de la inceput si sustin si ceea ce a spus presedintele Iohannis, pentru ca am spus de la inceput acelasi lucru, si anume este important pentru noi sa obtinem cote voluntare. Cota voluntara inseamna ca accepti un numar de imigranti pe masura capacitatii proprii din aceasta tara de a asigura toate conditiile umane si decente de trai, din punctul de vedere al asistentei medicale, al procedurilor adminsitrative, al hranei si al tuturor lucrurilor pe care trebuie sa le faci pentru ca o persoana, o fiinta umana sa traiasca decent. Asteptam sa vedem ce negocieri vor face autoritatile statului, ce se va intampla la Consiliul European, in asa fel incat sa nu uitam de sentimentul de solidaritate umana, de obligatiile de solidaritate europeana, in acelasi timp sa nu uitam ca tara trebuie protejata, precum si cetatenii romani", a afirmat Dragnea.

Intrebat in legatura cu afirmatia facuta de ministrul Educatiei in privinta primirii imigrantilor in campusuri, Dragnea a spus: "Nu am spus ca e o solutie buna sau alta. Am exprimat un punct de vedere ca in genul acesta de situatii, extrem de delicate, exte vorba de o operatiune extrem de complicata, care trebuie sa fie bine coorodnata, cei care au ceva de facut, e bine sa nu comunice, trebuie sa fie o comunicare unitara, presedintele, prim-ministrul si ministrul de interne sunt cele trei autoritati care au atributii in acest caz".

El a adaugat ca a vorbit cu ministrul Educatiei si lucrurile s-au lamurit. "Asta a fost nemultumirea mea in legatura cu acea iesire, mi-a explicat, ne-am lamurit, dar, in continuare, spun ca in aceasta situatie tebuie sa fie o coordonare", a mai spus Dragnea.

Intrebat daca a discutat cu Gabriel Oprea despre situatia privind imigrantii, Dragnea a spus: "Nu am discutat cu Oprea despre migratie. Nu a venit la coalitie si nu am reusit sa ne intanim".

Seful statului, Klaus Iohannis, a precizat ca a discutat joi dimineata cu ministrul de Interne, precizand ca acesta va participa la Consiliu JAI, iar "mandatul lui este sa nu declare adeziunea noastra pentru cotele obligatorii".

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

"Din partea Romaniei, va participa ministrul de Interne, cu care am avut o discutie in aceasta dimineata, iar mandatul ministruluid e Interne la conferinta JAI este sa nu declare adeziunea noastra pentru cotele obligatorii", a spus Iohannis.

Presedintele s-a declarat nemultumit de anuntul Comisiei Europene si a precizat ca problema imigrantilor nu se va rezolva prin cote obligatorii "calculate intr-un mod foarte birocratic", fara consultare, iar un astfel de proiect ca cel prezentat de CE nu era necesar "in aceasta faza".

Romania s-a angajat sa preia 1785 de refugiati, insa CE a atribuit Bucurestiului o cota de 6.351, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.