Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei, si alte cinci persoane au fost arestati de Tribunalul Bucuresti, in dosarul in care primarul Capitalei este acuzat de luare de mita.

Pe langa soferul lui Oprescu si directorul economic din Primaria Capitalei, instanta a admis propunerea DNA si a dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile si pentru omul de afaceri Claudiu Bengalici si pentru Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae si Florin Supeala, director general si respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Mogosoaia.

Instanta a dispus si luarea masurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor, si pentru Romeo Albu. Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, ci poate fi contestata de inculpati, la Curtea de Apel.

Cristian Stanca, fostul sofer al primarului general Sorin Oprescu, omul de afaceri Claudiu Bengalici, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, Florin Supeala, directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si Mircea Octavian Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei au fost retinuti, duminica seara, de procurorii anticoruptie in dosarul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Conform DNA, Cristian Stanca este suspectat de complicitate la luare de mita (trei infractiuni), complicitate la dare de mita si trafic de de influenta, Ruxandra Petroi Avasiloae, Florin Supeala si Mircea Constantinescu sunt suspectati de luare de mita, in timp ce omul de afaceri Claudiu Bengalici a fost retinut pentru doua infractiuni de complicitate la spalarea banilor.

Popa este cercetat pentru luare de mita, complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita, doua infractiuni de dare de mita si trafic de influenta, iar Albu pentru complicitate la complicitate la dare de mita.

Procurorii DNA spun ca in perioada mai-august 2015, Cristian Stanca, impreuna cu Bogdan Cornel Popa, director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane din Capitala, a pretins de la patru denuntatori, oameni de afaceri, suma de 852.626 de lei, din care au primit echivalentul in lei al sumei de 5.000 de euro.

Citeste si:
Pregătirile pentru Târgul de Crăciun din București au început
Pregătirile pentru Târgul de...

Astfel, persoana aflata intr-o functie de conducere a fost de acord sa vireze din patrimoniul Primariei in cel al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului (CCPBPB) suma necesara pentru ca aceasta din urma institutie sa achite contravaloarea lucrarilor executate de societatea denuntatoare in temeiul unui contract de prestari servicii.

Totodata, conform procurorilor, in perioada iulie-august 2015, Cristian Stanca, stiind ca Ruxandra Petroi si Florin Supeala, in calitate de directori la CCPBPB, fusesera de acord sa primeasca drept mita suma de 70.000 euro pentru amandoi, de la aceleasi persoane denuntatoare, a insistat in mod repetat pe langa acestea din urma sa achite celor doi macar o parte din banii promisi. Suma de bani urma sa fie remisa pentru ca cei doi sa fie de acord cu incheierea si derularea contractului de prestari servicii mentionat.

Citeste si:
Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Fostul primar va rămâne...
Sorin Oprescu nu va fi...

In luna iulie 2015, Cristian Stanca, impreuna cu aceeasi persoana, a pretins acelorasi oameni de afaceri suma de 7.000 euro (cel de-al doilea primind echivalentul in lei), pentru a-i remite lui Mircea Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei, lucru care s-a si intamplat in 12 august, potrivit DNA. Procurorii spun ca aceasta suma de bani a fost ceruta de Mircea Constantinescu pentru ca a fost de acord sa dispuna virarea cu prioritate a unor sume de bani necesare achitarii lucrarilor executate de firma oamenilor de afaceri la CCPBPB.

De asemenea, in perioada iulie-august 2015, Cristian Stanca, impreuna cu aceeasi persoana din conducerea Primariei Capitalei, le-a cerut celor patru denuntatori din dosar sume de bani ”pe care le-a particularizat la data de 04.08.2015 ca fiind 50.000 euro”, sustinand ca, prin influenta pe care o are asupra lui Sorin Oprescu, il va determina pe acesta sa aprobe virarea catre CCPBPB a sumelor necesare achitarii catre societatea oamenilor de afaceri a lucrarilor executate.

Citeste si:
Andreea Bălan și Andreea Antonescu, ajutate de un șofer daltonist....
Andreea Bălan și Andreea...

De asemenea, Cristian Stanca le-a spus denuntatorilor ca banii vor fi remisi de el primarului Capitalei, mai spun procurorii DNA.

In ceea ce il priveste pe omul de afaceri Claudiu Bengalici, DNA arata ca in cursul anului 2014 acesta ”a ajutat persoana cu functie de conducere in aparatul Primarului Municipiului Bucuresti sa disimuleze adevarata natura a provenientei sumei de 6.428.698 de lei, primita in doua randuri cu titlu de mita de la aceleasi persoane, creand aparenta ca intre firma pe care o administreaza si cea a denuntatorilor au existat relatii contractuale care sa justifice plata sumei respective, cunoscand ca banii proveneau din savarsirea unor infractiuni de coruptie”.

Bengalici administreaza societatea ieseana Delta Construct Invest.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost retinut de procurorii DNA sambata noapte, iar duminica noapte, cu putin inainte de miezul noptii, magistratii Tribunalului Bucuresti au emis mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus in arestul Politiei Capitalei. Decizia nu este definitiva si a fost contestata de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucuresti.

Citeste si:
Vedete care au fost arestate la domiciliu
Vedete care au fost arestate...

Procurorii arata ca, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din Bucuresti un sistem prin care firmele care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executanta pastra pentru sine intre 30 si 33 la suta din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din aparatului primarului municipiului Bucuresti, cu titlul de mita. O parte de 10 la suta din valoarea contractului era ceruta pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei a primit sambata seara, de la seful unei institutii din subordine, 25.000 de euro, bani ce proveneau de la cei patru denuntatori. Potrivit unor surse judiciare, persoana care i-a adus banii ar fi seful Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit in trafic, sambata noaptea, iar asupra sa ar fi fost gasita suma de 5.000 de euro din banii primiti ca mita, in timp ce restul banilor ar fi fost gasiti apoi la locuinta acestuia, au mai spus sursele citate.

Victor Mocanu, unul dintre avocatii lui Sorin Oprescu, a declarat, la scurt timp de la emiterea mandatului de arestare pe numele primarului, ca acesta nici nu a luat mita de 25.000 de euro si nici nu a cerut-o.

"Am vazut ca se discuta ca ar fi primit mita un milion de euro. Sunt doar sustineri nereale ale denuntatorului. Domnul Oprescu a dat declaratie ampla in fata judedcatorului desi este nedormit de peste 40 de ore", a spus aparatorul lui Oprescu, precizand ca primarul Capitalei nu a fost prins in flagrant.

In referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare a primarului Capitalei, unul din denuntatorii din dosar sustine ca i-ar fi dat mita lui Sorin Oprescu un milion de euro, in perioada 2013- 2015.

De asemenea, un martor din dosarul lui Sorin Oprescu a declarat la DNA ca primarul general primea banii in pungi de cadou, sub o perna ornamentala de pe o canapea, si isi lua masuri de precautie atunci cand primea sume de bani drept mita, folosind inclusiv un aparat pentru bruierea telefoanelor mobile.

In acelasi document se precizeaza ca martorul a afirmat, in declaratiile date in fata anchetatorilor, ca Oprescu ii cerea omului sau de incredere sa fie atent cand vine la intalnirile pentru a da mita, sa se deplaseze pe mai multe strazi pentru a verifica sa nu fie urmarit.

"Nu s-a gasit aparatul la perchezitia care a fost efectuata la domiciliul din Ciolpani. Din nou afirmatii nereale ale martorului denuntator, asa cum, desi astazi (duminica, n.r.) mai bine de jumatate de zi parchetul din aceasta casa a fost scos, cautandu-se milionul de euro. Nu s-a gasit nicio suma de bani", a precizat avocatul Viorel Mocanu, la iesirea de la Tribunalul Bucuresti, dupa arestarea lui Oprescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.