Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost adus la Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva, in dosarul in care a fost retinut de procurorii DNA, in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce ar fi primit mita 25.000 de euro.

[Update]

Magistratii Tribunalului Bucuresti vor decide daca vor admite propunerea procurorilor DNA de arestare preventiva a primarului Capitalei pentru 30 de zile.

In fata Tribunalului Bucuresti in momentul aducerii primarului s-au aflat cateva persoane care aveau afise pe care scria: "Multumim, DNA", "Oprescu, multumim ca ai vrut sa platesti taxele".

Pana la ora transmiterii acestei stiri, in acest dosar au mai fost retinuti Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu, directoarea Centrului Cultural "Palatele Brancovenesti", Ruxandra Petroi Avasiloae, si adjunctul acesteia, Florin Supeala.



[Update]

Sorin Oprescu a fost dus in arestul Politiei Capitalei, in jurul orei 15.00.

Edilul va fi prezentat, duminica, la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

Anterior, de la ora 6.00 si pana dupa ora 14.20, Sorin Oprescu a asistat la perchezitiile procurorilor DNA la locuinta sa de la Ciolpani, judetul Ilfov. Anchetatorii au ridicat de la casa edilului mai multe cutii cu documente.

Oprescu a fost retinut in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce ar fi primit mita 25.000 de euro, si si-a petrecut noaptea in arest.

Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX ca Sorin Oprescu a primit bani marcati, sub supraveghearea procurorilor, care insa nu au putut face flagrantul imediat ce edilul a intrat in posesia banilor, pentru ca la locul faptei se aflau alte persoane care nu trebuiau sa stie despre dosarul lui Oprescu, pentru ca ar fi putut divulga informatii altor suspecti.

Astfel, Oprescu a plecat cu banii, fiind monitorizat permanent de anchetatori. Primarul a plecat sambata noapte catre un alt suspect cercetat in dosar pentru a-i remite o parte din suma primita ca mita, au mai spus sursele citate. Atunci anchetatorii au considerat oportun sa-l retina pe primar si l-au oprit in trafic, nu departe de locuinta sa de la Ciolpani.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Potrivit surselor citate, o parte din banii primiti mita de Oprescu au fost gasiti asupra sa, iar o parte la locuinta sa. Toti banii marcati au fost gasiti si recuperati de anchetatori.



[Update]

Procurorii DNA fac perchezitii la locuinta lui Oprescu, la care asista si primarul general.

La Primaria Capitalei se fac perchezitii la departamentele de licitatii, economic si tehnic. Alte perchezitii au loc la institutii din subordinea primariei, respectiv la Administratia Cimitirelor si la Centrul Cultural "Palatele Brancovenesti" de la Mogosoaia.

In total, in acest dosar sunt efectuate duminica perchezitii in 13 locuri din municipiul Bucuresti si judetele Bacau, Calarasi si Ilfov, din care trei sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice, precizeaza DNA.

Citeste si:
Protestul transportatorilor continuă. Manifestanții au spus că...
Protestul transportatorilor...

La sediul DNA, au inceput sa fie aduse la audieri mai multe persoane, printre care angajati ai primariei.



Primarul ar fi primit cei 25.000 de euro sambata de la seful unei institutii din primarie, care ar fi intermediat mita.

"In perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a infiintat in administratia locala din Municipiului Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea Primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucuresti", se arata in ordonanta de retinere a procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Conform documentului citat, executantul pastra pentru sine intre 30% si 33% din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucuresti, cu titlul de mita. Un procent de 10% din valoarea contractului ar fi fost ceruta pentru Sorin Oprescu, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

"Concret, membrii grupului, persoane cu functii de conducere din cadrul a doua institutii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucuresti facilitau castigarea contractului, vorbeau cu angajatii din subordine sa accepte documentatia de atribuire, precum si sa aprobe si dispuna efectuarea platii facturilor emise de firmele respective, foarte repede fata de momentul facturarii, totodata solicitand sume de bani pentru persoane cu functii de conducere in aparatul Primarului Municipiului Bucuresti, precum si pentru Primar", mai arata anchetatorii.

Potrivit procurorilor anticoruptie, sambata, in baza in baza unei intelegeri prealabile cu seful unei institutii publice din subordinea Primariei si o persoana de incredere a primarului, Oprescu ar fi primit de la primul 25.000 euro din 60.000 euro pretinsi de cei doi de la patru denuntatori pentru Oprescu.

Citeste si:
Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Fostul primar va rămâne...
Sorin Oprescu nu va fi...

Primarul Capitalei va fi dus, duminica, la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

Sorin Oprescu, nascut in 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008. El a absolvit Facultatea de Medicina Generala Bucuresti, fiind medic specialist chirurg. Membru al PDSR si apoi al PSD, el a fost, din iulie 2006, presedintele PSD Bucuresti, functie din care a demisionat dupa cateva luni, dupa ce a pierdut in fata lui Mircea Geoana competitia pentru functia de presedinte al partidului.

In aprilie 2008 a demisionat din PSD pentru a candida ca independent pentru functia de primar general al municipiului Bucuresti, iar din iunie 2008 este primar general al Capitalei. In ultimul an, au intrat in vizorul DNA, consilierul personal al primarului, dar si un director din Primaria Capitalei.

In 26 iunie, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, Solomon Wigler, a fost trimis in judecata, in dosarul in care este acuzat ca ar fi luat mita 204.000 de euro pentru interventii in aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri.

Potrivit procurorilor, in perioada mai-iunie 2012 - mai 2015, Solomon Wigler, in calitate de consilier personal al primarului general al Capitalei, a pretins, in mai multe randuri, 230.000 de euro si a primit, in mai multe transe, 179.000 de euro de la un o persoana (martor denuntator in cauza), promitand ca va interveni la functionari din aparatul administrativ al edilului si la consilieri din Consiliul General al Municipiului Bucuresti, pentru initierea si votarea unor proiecte de hotarare care vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale (PUZ) necesare edificarii a trei supermarketuri in Bucuresti si acceptarea unei donatii de catre Primaria Capitalei.

Dupa primirea celor 179.000 de euro, in patru transe, respectiv inainte si dupa votarea hotararilor respective, Solomon Wigler a fost prins in flagrant, in 3 iunie, in timp ce primea alti 25.000 de euro, din diferenta de 51.000 de euro de la suma pretinsa.

Pe 19 decembrie 2014, seful Directiei generale de infrastructura si servicii publice (DGISP) din Primaria Capitalei, Madalin Dumitru, a fost trimis in judecata de DNA, fiind acuzat ca administra firme si ca a primit bani si bunuri pentru a acorda contracte ale municipalitatii.

Printre altele, Dumitru este acuzat ca, in perioada 2009 - 2014, in calitate de director general in cadrul DGISP, presedinte al comisiilor de evaluare si presedinte al comisiei de receptie a lucrarilor, a pretins si primit, de la o societate comerciala, foloase necuvenite de peste 9.200 de lei, constand in efectuarea unor lucrari de reparatii/renovare/instalatii, materialele necesare si obiecte electrocasnice pentru a-si exercita influenta in vederea atribuirii, derularea in bune conditii a contractelor si pentru a aproba decontarea unor lucrari neefectuate.

In aceeasi calitate, Dumitru, prin receptionarea unor lucrari neefectuate la obiectivul "Refacerea si consolidarea structurii de rezistenta a Pasajului denivelat suprateran Baneasa" a creat premisele decontarii de lucrari neefectuate in suma de 372.636 lei fara TVA. Solomon Wigler si Madalin Dumitru au fost suspendati din functie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.