Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a participat, joi, la ceremonia de activare a Unitatii de integrare a fortelor NATO din Bucuresti, evenimente similare avand loc concomitent in alte cinci tari aliate din flancul estic, acesta declarand ca evenimentul este, pentru Romania, "un moment istoric".

"Acest eveniment are o semnificatie strategica aparte pentru noi, pentru Romania, transmitand un semnal puternic de reasigurare si solidaritate aliata in actualul context complex de securitate. (...) Este un eveniment deosebit, nu as folosi cuvinte mari, dar este un eveniment istoric. Unitatea de integrare a fortelor este prima structura NATO care va functiona in Romania la 11 ani de la primirea Romaniei in NATO", a spus Dusa.

"Este un exemplu concret si elocvent al angajamentului Aliantei fata de apararea membrilor sai. (...) Putem afirma astazi ca aceste structuri, incepand de la 1 septembrie, sunt activate si vor fi complet operationale pana in anul 2016", a adaugat Mircea Dusa.

La eveniment au participat, din partea NATO, ambasadorul Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al Aliantei si reprezentantul sau la ceremonie, precum si generalul locotenent Christopher Harper, directorul general al Statului Major International al NATO.

Ducaru a precizat ca aceste unitati regionale de comanda, infiintate in Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania si Polonia, nu reprezinta baze militare, ci "unitati de comanda", care vor ajuta Alianta la pregatirea unor reactii la orice fel de agresiune sau situatii care afecteaza securitatea aliatilor, scrie MEDIAFAX.

"Aceste Unitati de integrare a Fortelor vor facilita desfasurarea rapida a fortelor aliate in regiune, ori de cate ori este necesar, vor sustine planificarea apararii colective si vor reprezenta un element de sprijin pentru continuarea instructiei si a exercitiilor militare", a spus Ducaru.

Asistentul secretarului general al Aliantei a atras atentia asupra contextului de securitate dificil in care au fost operationalizate aceste centre. "Aceste masuri ale Aliantei vin intr-un context geostrategic dificil, jalonat de actiunile militare al Federatiei Ruse, care au violat cadrul legal international si pacea in Europa, precum si de provocarile din vecinatatea sudica a NATO. In acest fel, vorbim in prezent de un mediu de securitate modificat la frontierele Aliantei", a spus Ducaru.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Nu in ultimul rand, vorbind in numele secretarului general al NATO, Ducaru a multumit autoritatilor din Romania pentru "modul operativ si eficient" in care au fost puse in aplicare planurile Aliantei.

La randul sau, generalul locotenent Christopher Harper, directorul general al Statului Major International al NATO, a vorbit despre problemele cu care se confrunta in acest moment Alianta.

"Conceptul strategic al NATO ne-a oferit o viziune asupra unei zone euroatlantice sigure si pasnice. Din nefericire, aceasta viziune s-a dovedit a fi intangibila. Exista provocari clare, prezente si active, la adresa acestei paci si securitati pe care ne-am imaginat-o. De aceea, asa cum s-a intamplat intotdeauna de altfel, NATO evolueaza", a spus acesta.

Generalul a subliniat ca aceste Unitati nu reprezinta forte ofensive ale NATO. "Chiar daca este realizata in mod clar sa asigure integritatea teritoriala a Aliantei, nu reprezinta o pozitie ofensiva. Ca intotdeauna, masurile pe care NATO le ia sunt de natura defensiva. (...) Unitatile NATO de integrare a Fortelor nu au ca scop apararea impotriva unei amenintari de unele singure, dar ele reprezinta elemente cheie intr-un proces in care Alianta va stopa sau va raspunde unei agresiuni de orice fel, cu forte pe care le va alege singura si intr-o perioada de timp pe care o considera corespunzatoare", a spus acesta.

Citeste si:
Fostul ministru al Apărării, Mircea Dușa, s-a stins din viață
Fostul ministru al Apărării,...

Activarea Unitatii din Bucuresti a avut loc concomitent cu ceremonii similare in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania si Polonia, tari in care exista astfel de centre NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.