Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta a fost convocat la Guvern, pentru joi, de catre vicepremierul Gabriel Oprea, pe tema riscurilor privind cresterea fenomenului imigrationist la frontierele Romaniei.

Ministerul Afacerilor Interne a anuntat, miercuri, ca vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea a convocat Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta pentru joi, incepand cu ora 15.00, la sediul Guvernului, iar sedinta are ca tema evaluarea riscurilor si posibilul impact de securitate ca urmare a cresterii fenomenului imigrationist la frontierele Romaniei.

Potrivit sursei citate, vicepremierul Gabriel Oprea i-a informat miercuri si pe presedintele Klaus Iohannis si pe premierul Victor Ponta despre convocarea acestei sedinte a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta.

In Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, condus de viceprim-ministrul Gabriel Oprea, sunt reprezentate urmatoarele ministere si institutii publice centrale: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sanatatii, Ministerul Mediului Apelor si Padurilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Ministerul pentru Societatea Informationala, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul de Protectie si Paza, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Primului-Ministru, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare, Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Comisiile parlamentare de politica externa, de aparare si Comisia Schengen vor discuta, in 8 septembrie, cu ministrii de Externe si Interne despre criza refugiatilor, pentru a stabili un punct de vedere al Parlamentului, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, presedintii comisiilor, Laszlo Borbely si Petru Filip.

Discutiile din comisii vor avea loc in conditiile in care problema refugiatilor a luat amploare, iar Uniunea Europeana pare sa fie depasita de situatie. In lipsa unor politici unitare la nivelul Uniunii Europene, statele membre au adoptat propriile masuri, multe fiind contestate de organizatiile pentru drepturile omului si pentru protectia refugiatilor.

Romania ar urma sa primeasca 2.362 de imigranti extracomunitari, conform schemei propuse de Comisia Europeana in cadrul planului care prevede masuri de combatere a imigratiei pe Marea Mediterana si distribuirea refugiatilor in spatiul Uniunii Europene.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

In timp ce Romania nu se confrunta deocamdata cu un val de imigranti, statele vecine au trecut deja la masuri exceptionale. Spre exemplu, Ungaria a anuntat miercuri ca planuieste sa trimita militari la frontiera cu Serbia, in contextul in care, in ultimele doua zile, peste 4.500 de imigranti au patruns pe teritoriul ungar. Si autoritatile bulgare au anuntat ca vor trimite 25 de militari la frontierele cu Macedonia si Grecia, in contextul in care mii de imigranti au sosit in aceste tari in weekend.

Presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, Laszlo Borbely (UDMR), a precizat, pentru MEDIAFAX, ca a avut o intalnire cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pe tema crizei refugiatilor. "Am avut o scurta intalnire cu ministrul de Externe si am stabilit, impreuna cu Comisiile de politica externa, de aparare si Comisia Schengen sa ne intalnim pe 8 septembrie cu cei de la Ministerul de Externe si cei de la Ministerul de interne pentru a discuta despre criza refugiatilor. Ne ingrijoreaza ca vedem ce este in Serbia, Ungaria si sunt semnale ca ar putea sa intre si in Romania. Trebuie stabilit ce atitudine are Romania”, a precizat pentru MEDIAFAX, presedintele comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor Laszlo Borbely (UDMR).

Citeste si:
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, achitat în dosarul DIPI...
Fostul ministru de Interne...

El a spus ca, pana acum, Romania a avut o atitudine pozitiva si a acceptat sa primeasca un numar de imigranti, dar va trebui analizat ce va urma. "Romania a avut o atitudine pozitiva, dar va trebui sa vedem ce va fi, sa fim conectati la ceea ce se intampla, sa formam un grup de lucru care sa includa si parlamentari, sa pregatim un punct de vedere comun pe aceasta tema", a adaugat Borbely.

Deputatul UDMR a apreciat ca aceasta criza "nu usureaza aderarea Romaniei la spatiul Schengen, ci o ingreuneaza". "Este evident ca aceasta criza nu usureaza obiectivul Romaniei de aderare la Schengen, ne ingreuneaza aceasta decizie a UE, este mult mai greu acum decat acum un an, doi, sa aderam la Schengen. De aceea, am chemat si comisia Schengen pentru ca am vazut declaratiile oficialilor din Germania, trebuie sa vedem ce se va intampla si de aceea este bine sa avem un punct de vedere comun si sa avem aceste consultari", a mai spus Borbely.

Citeste si:
Se redeschid restaurantele, cafenelele, sălile de spectacol din...
Se redeschid restaurantele,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.