Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat, joi, ca sefii inspectoratelor scolare Bihor si Prahova au fost demisi, dupa ce in cele doua judete au fost gasite 332 de cazuri de transfer nejustificat in clasa a IX-a, iar MECS a sesizat si organele de ancheta, pentru suspiciuni de abuz in serviciu.

Ministrul Sorin Cimpeanu a spus ca, in urma controlului facut la Inspectoratul Scolar Judetean Bihor, s-a stabilit ca din cele 236 de cereri de transfer in clasa a IX-a, 191 au fost aprobate, iar dintre acestea, 124 sunt nejustificate, elevii avand medii mai mici decat mediile ultimilor admisi la acele scoli.

"Din cele 144 de aprobari transfer fara medie, 14 au fost justificate, iar sase cazuri au fost de gemeni. Aceste cazuri necesita aprobarea Ministerului, dar le putem considera, si Corpul de Control le considera justificate. Douazeci de cazuri in total, din cele 144 aprobate fara respectarea criteriului de medie, raman deci fara justificare 124 de cazuri", a explicat ministrul.

Cimpeanu a precizat ca, in judetul Bihor, membrii Comisiei judetene de admitere au gasit si o noua acceptiune a notiunii de "gemeni", pentru ca au aprobat solicitari pe acest criteriu, desi elevii erau frati nascuti in ani diferiti.

"O situatie speciala la ISJ Bihor este ca s-a gasit o noua acceptiunii a ideii de gemeni, au fost aprobate trei cazuri pe baza acestei motivatii, «gemeni», la copii care erau nascuti in ani diferiti. De asemenea, la Bihor, inspectorul general a fost demis din functie pentru ca am considerat ca nu poate asigura un management conform asteptarilor si cercetarea disciplinara se deruleaza in continuare cu membrii comisiei de admitere, fiind sesizate in paralel organele de cercetare penala", a afirmat Campeanu.

In ce priveste controlul facut la ISJ Prahova, Cimpeanu a spus ca din cele 264 de cereri de transfer, au fost aprobate 253, insa 208 dintre acestea erau nejustificate, pentru ca nu au respectat criteriul mediei de admitere.

"In judetul Prahova, am avut 264 de cereri, 253 au fost abateri, cazuri medicale au fost identificate 29, situatii de gemeni - 12, alte situatii speciale, este vorba de patru elevi care au facut studiile intr-o alta tara, deci nu s-a putut aplica criteriul de medie, si raman 208 cazuri fara justificare. In judetul Prahova, inspectorul general, de asemenea, a fost schimbat din functie", a mai spus ministrul Educatiei.

Citeste si:
Clopote inteligente de zeci de mii de euro la o biserică din Prahova
Clopote inteligente de zeci...

In urma acestor concluzii, ministrul Educatiei a dispus anularea transferurilor aprobate cu incalcarea prevederilor legale in cele doua judete si cercetarea disciplinara a membrilor comisiilor de admitere. De asemenea, s-a dispus demiterea din functie a inspectorilor generali scolari din cele doua judete, iar pentru posibile infractiuni de abuz in serviciu privind transferurile elevilor, au fost sesizate organele de ancheta.

Potrivit purtatorului de cuvant al ISJ Bihor, Claudiu Damian, ministrul Educatiei a semnat, joi, ordinul de incetare a detasarii pe functia de inspector scolar general a lui Nicolae Ioan Avram. In ordin nu se precizeaza niciun motiv pentru decizia ministrului.

Atributiile lui Avram au fost preluate, incepand de joi, de catre inspectorul scolar general adjunct Codruta Maria Bogdan, tot printr-un ordin de ministru. El a precizat ca, in judetul Bihor, din cele noua transferuri facute in cazuri de gemeni, s-a constatat ca in trei cazuri era vorba de frati care au invatat in aceeasi clasa, dar erau nascuti in ani diferiti.

Citeste si:
O localitate din România își schimbă numele. Care va fi noul nume
O localitate din România își...

Ministrul Educatiei a vorbit si despre rezultatele controlului facut in judetul Neamt, unde au fost inregistrate 240 de cereri de transfer la clasa IX-a, iar dintre acestea 160 au fost aprobate de ISJ, doar 20 respectand criteriul de medie.

"In judetul Neamt au fost 240 de cereri, 160 au fost aprobate, 20 au respectat criteriul de medie, restul de 140 nu au respectat criteriul de medie. Trei din cele 140 au fost cazuri medicale, alte sase situatii au fost de gemeni, deci zece cazuri au justificare din cele 140 care nu au respectat criteriul de medie, raman 130 de cazuri care nu au justificare in opinia Corpului de control", a mai spus Cimpeanu.

Ministrul Educatiei a declarat ca, la ISJ Neamt, inspectorul general scolar este promovat prin concurs, deci nu se pot lua "masuri instantanee", ca la Bihor si Prahova, dar se deruleaza cercetarea disciplinara, iar in functie de concluzii, se vor lua masurile care se impun.

Citeste si:
3.000 de euro, prețul pe care șefii din poliție Șoricică și Joe...
3.000 de euro, prețul pe care...

Sorin Cimpeanu a mai spus ca in judetul Braila este "o situatie mai putin grava". "Din 70 de cereri, 69 au fost aprobate, 43 au fost aprobate fara respectarea conditiei de medie, deci doar 16 au avut conditia de medie. Din cele 43, 11 au fost identificate ca fiind cazuri medicale si trei au fost situatii de gemeni. Sunt 29 de situatii care, in opinia Corpului de control, nu au justificare", a afirmat Cimpeanu

Ministrul a mai spus ca in toate cazurile in care s-au aprobat transferuri fara justificare, alaturi de cercetarea disciplinara pe Legea educatiei, se vor derula in paralel si cercetari ale organelor penale.

"In toate aceste cazuri, Ministerul Educatiei sesizeaza si organele de cercetare penala, pentru situatiile de transfer fara justificare. Pe de alta parte, am spus ca sunt concluzii preliminare, pentru ca vom evalua, conform legislatiei, si cazurile medicale si celelalte situatii speciale. Conform legislatiei, inspectoratele nu pot sa aprobe transferul decat cu respectarea conditiei de medie. Toate celelalte cazuri speciale necesita aprobarea Ministerului Educatiei. Vom vedea in aceasta etapa daca vor ramane cu justificare toate aceste cazuri", a adaugat Cimpeanu.

Citeste si:
Rușii din fruntea Petrotel Lukoil Ploiești au fost demiși....
Rușii din fruntea Petrotel...

Cazuri de transferuri nejustificate in clasa a IX-a, dupa repartizarea computerizata, au fost gasite si in judetul Suceava.

Ministrul Educatiei anunta, in 17 august, ca 332 de transferuri in clasa a IX-a au fost anulate in judetul Suceava, membrii comisiei de admitere a ISJ vor fi cercetati disciplinar si exista suspiciuni de abuz in serviciu, fiind facuta sesizare penala.

"Din documentele verificate, s-a constatat ca, dintr-un total de 523 de cereri de transfer depuse, dintre care 7 in afara termenului stabilit, au fost aprobate 386 de cereri. Dintre cele 386 de cereri aprobate, pentru 332 de elevi transferul s-a realizat fara respectarea prevederilor legale prevazute de Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal de stat"
, a spus ministrul Educatiei.

Echipa de control a mai constatat ca, la nivelul ISJ Suceava, nu a fost elaborata o procedura proprie de aprobare a acestor cereri de transfer, criteriile suplimentare de departajare fiind cuprinse intr-un proces-verbal din 27 mai 2015.

"Comisia Judeteana de Admitere nu a putut prezenta motivatii temeinice, sustinute legal, in privinta criteriilor proprii, pentru care nu a solicitat aprobarea Comisiei Nationale de Admitere. De asemenea, echipa de control a constatat ca cererile aprobate nu sunt insotite de documente care sa justifice situatiile speciale invocate. Comisia Judeteana de Admitere a fost condusa de doamna Cristina Teodorovici, inspector scolar general adjunct, si a fost constituita din 10 membri (sapte inspectori scolari din cadrul inspectoratului scolar, un cadru didactic si doi informaticieni)", a precizat Ministerul Educatiei.

Controalele la inspectoratele scolare Judetene au vizat verificarea solutiilor in cazul situatiilor speciale aparute dupa repartizarea computerizata. Metodologia stabileste ca "situatii speciale" sunt acele cazuri medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidatilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri ramase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere gresita in baza de date computerizata a optiunilor exprimate de elevi, scrie MEDIAFAX.

Inspectorii Corpului de control al MECS au facut verificari in judetele Suceava, Braila, Bihor, Prahovasi Neamt, dupa ce au existat informatii ca sunt sute de transferuri nejustificate in clasa a IX-a, dupa repartizarea computerizata. In prima etapa de admitere in unitatile de invatamant liceal a absolventilor de clasa a VIII-a, dintre cei 128.685 de elevi care au completat fisele de inscriere au fost repartizati computerizat 124.805 (98,5%).

Media de admitere a elevilor se calculeaza ca medie ponderata intre media de la Evaluarea Nationala, care are pondere de 75% si media celor patru ani de gimnaziu, cu pondere de 25%. Elevii care au avut medii de admitere sub 5 au participat si ei la repartizarea computerizata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.