Un martor din dosarul in care seful DGA Prahova, Constantin Ispas, a declarat procurorilor ca Ispas si-a imprumutat prietenul caruia ii proteja afacerile cu 150.000 lei, bani la care ofiterul cerea comision de 5% lunar si pentru care ar fi incasat peste 100.000 lei dobanda.

Un martor audiat in dosarul in care seful DGA Prahova, comisarul sef Constantin Ispas, a fost arestat preventiv a declarat procurorilor DNA Ploiesti ca are cunostinta despre faptul ca Ispas a dat o suma mare de bani cu titlu de imprumut lui Valentin Vasile Schiopulescu, prietenul sau caruia ii proteja afacerile.

Conform martorului, comisarul, care nu a mentionat alte venituri decat cele din salariu in declaratiile de avere depuse la structura pentru care lucreaza, si-a imprumutat prietenul cu 150.000 de lei cash, bani la care a cerut o dobanda lunara de cinci la suta.

”Cunosc personal faptul ca in virtutea bunei relatii dintre Schiopulescu si Ispas, primul a cerut cu imprumut de la ofiter suma de 150 000 de lei pentru trei luni, fiindu-i necesara pentru rezolvarea unor probleme personale, aceasta solicitare fiind adresata chiar la domiciliul ofiterului in luna martie 2012. Stiu ca Ispas i-a dat lui Schiopulescu cei 150 000 lei a doua zi chiar la domiciliul sau, din Batesti, pentru trei luni de zile, dar cu conditia sa-i fie platita o dobanda lunara de cinci la suta din valoarea respectiva. Aceasta conditie a fost acceptata de Schiopulescu, care i-a platit lunar ofiterului dobanda cuvenita, timp de 14 luni, tot personal, si la fiecare sfarsit de luna pana in aprilie 2013, moment care a coincis cu problemele financiare cu care s-a confruntat SC Corydob Impex S.R.L, societatea intrand in insolventa. Cunosc personal ca suma platita de Schiopulescu lui Ispas Constantin este de 105.000 lei, care reprezinta numai dobanda pentru imprumutul acordat de acesta, si nu 90.000 lei asa cum am precizat in declaratia anterioara dintr-o eroare de calcul. Cunosc faptul ca Ispas Constantin nu a incasat pana in prezent suma pe care i-a imprumutat-o lui Schiopulescu”, sustine martorul in depozitia data la DNA Ploiesti si citata in referatul cu propunerea de arestare preventiva a lui Ispas.

Si alte persoane care au calitatea de martor in acest dosar le-au declarat procurorilor ca au cunostinta despre faptul ca ofiterul Constantin Ispas si-a imprumutat prietenul, pe Valentin Schiopulescu, cu o suma mare de bani.

Martorii spun, de asemenea, ca relatiile dintre cei doi s-au racit dupa ce Schiopulescu a inceput sa aiba probleme in afaceri.

Pe parcursul cercetarilor in acest dosar, procurorii DNA au constatat ca seful DGA Prahova si familia acestuia detin bunuri de valoare, desi in ultimii ani Constantin Ispas a trecut in declaratia sa de avere drept unica sursa de venit salariul. Astfel, conform celei mai recente declaratii de avere depusa de Ispas la DGA, in iunie anul acesta, seful DGA Prahova mentioneaza ca unica sursa de venit salariul de 6.700 de lei lunar, la care se adauga salariul sotiei, care a castigat anul trecut, in medie, 2.330 de lei lunar. La acesti bani se adauga chiria pentru un apartament in Ploiesti. In plus, sotii Ispas au de achitat doua credite, unul de peste 57.000 de euro, altul de 37.000 de lei, conform declaratiei de avere.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Totodata, potrivit aceleiasi declaratii de avere, familia Ispas a cumparat, in anii 2013 si 2014, trei terenuri intravilane si un teren agricol de 12.000 de metri patrati in apropiere de Ploiesti, in comuna Brazi, unde isi are domiciliul Constantin Ispas. De asemenea, fiul ofiterului DGA, care este student la o facultate din Brasov si pentru care comisarul DGA nu a declarat niciun venit, apare in declaratia de avere ca proprietar a doua tractoare, cumparate in 2012, respectiv 2014.

Procurorii au stabilit ca, in ultimii ani, familia lui Constantin Ispas a inmatriculat nu mai putin de sapte autovehicule scumpe. Astfel, conform rechizitoriului DNA Ploiesti, in perioada 2009-2014 Constantin Ispas nu a declarat venituri obtinute din alte activitati in afara celei de la DGA, insa cu toate acestea intre anii 2010 – 2014 a cumparat doua autoturisme de lux, pe care le-a inregistrat pe numele sau. Este vorba despre un Mitsubushi ASX si un Audi A6.

Citeste si:
Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și...
Membri ai clanului...

Fiul lui Ispas, care este administrator si asociat la doua firme care nu au declarat profit in ultimii ani, si-a cumparat un Volkswagen Golf, in 2010, cand nici nu implinise 18 ani. In urmatorii ani, fiul comisarului de la DGA a inmatriculat pe numele sau alte doua masini, respectiv un Audi A4 si o Toyota Aygo. Si mama ofiterului, in varsta de 76 de ani, are pe numele sau doua masini de lux, respectiv un BMW seria 3 si un Volkswagen Pasat CC, ambele inmatriculate in a doua jumatate a anului trecut.

Martorii din dosarul sefului DGA Prahova le-au declarat procurorilor ca ofiterul primea de la cei carora le proteja afacerile sucuri, bauturi racoritoare sau alcoolice, motorina, sume de bani si ca se intalnea cu oamenii de afaceri pe care ii proteja fie la el acasa, fie la o balastiera sau chiar sub un pod in apropiere de Ploiesti, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Clopote inteligente de zeci de mii de euro la o biserică din Prahova
Clopote inteligente de zeci...

Comisarul sef Constantin Ispas, arestat preventiv de Tribunalul Prahova, a contestat decizia, Curtea de Apel Ploiesti urmand a dispune daca mentine sau nu mandatul de arestare emis de instanta de fond.

Seful Directiei Generale Anticoruptie Prahova, Constantin Ispas, adjunctul sefului Politiei Judetene Prahova, Adrian Radulescu, si Emanuel Saghel, care conduce Serviciul de combatere a finantarii terorismului si spalarii banilor din BCCO Ploiesti, au fost retinuti luni seara de procurorii DNA Ploiesti.

Ulterior, comisarul sef Constantin Ispas, retinut pentru trafic de influenta, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, luare de mita, folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, spalare a banilor si cercetare abuziva, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie a Tribunalului Prahova.

Citeste si:
Cine va fi noul șef al NATO? S-a vehiculat numele lui Iohannis
Cine va fi noul șef al NATO?...

Emanuel Saghel, care fusese retinut pentru santaj, trafic de influenta, folosire, in orice mod, direct sau indirect de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si luare de mita, a fost pus sub control judiciar. Pe de alta parte, procurorii anticoruptie din cadrul Serviciului Teritorial Ploiesti al DNA l-au pus sub control judiciar pe comisarul sef Adrian Radulescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.