Victor Ponta a declarat la iesirea de la DNA, unde a stat 15 minute, ca a primit o copie a expertizei financiar-contabile dispuse in dosarul in care este urmarit penal, din care rezulta ca a platit cu 2.000 de lei in plus taxe, precizand ca va reveni sa dea declaratii cand il cheama procurorul.

[Update]

Premierul Victor Ponta a stat in sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) aproximativ 15 minute, el spunand la iesire ca procurorul i-a dat o copie a expertizei financiar-contabile facute in dosarul "Turceni-Rovinari", din care rezulta ca ar fi platit cu 2.000 de lei in plus taxe, adaugand: "Nu-i mai cer de la statul roman".

Intrebat cand va da declaratii in dosarul in care este inculpat pentru fapte pe care le-ar fi comis cand era avocat, Ponta a spus ca se va prezenta cand il cheama procurorul, cu avocat.

Intrebat daca s-a intalnit, miercuri, cu presedintele Klaus Iohannis, asa cum a anuntat Administratia Prezidentiala, Victor Ponta a spus: "Politica in alta parte".



Victor Ponta a fost citat sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie, in dosarul "Turceni-Rovinari", in care a fost pus sub inculpare, premierul declarand, inainte sa intre in sediul DNA, ca este gata expertiza financiar-contabila dispusa in cauza.

Premierul a fost intrebat de jurnalisti daca va da miercuri o declaratie la DNA, dar si daca isi va da demisia de la sefia Guvernului, insa nu a raspuns la niciuna dintre intrebari. In momentul in care Ponta a coborat din masina cu care a venit la DNA, un barbat a scandat "Dati-va demisia! Cu televizorul, ati mintit poporul", premierul spunand: "Cu televizorul, da... Cine-s oamenii?".

De la DNA, premierul Victor Ponta va merge la Palatul Victoria, miercuri, de la ora 12.00, fiind programata prima sedinta de Guvern dupa trei saptamani de vacanta.

Primul ministru a fost si in 13 iulie la DNA, unde a stat aproximativ 30 de minute, el declarand atunci ca nu a fost audiat si ca va revenit pentru a da declaratii in luna august, dupa ce va fi gata expertiza financiar-contabila dispusa in dosarul in care este urmarit penal.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Directia Nationala Anticoruptie arata atunci ca, in dosarul "Turceni-Rovinari", procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de "inculpatul Victor-Viorel Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat «Ponta Victor-Viorel», in prezent prim-ministru al Romaniei, sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, spalarea banilor".

De asemenea, procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile si imobile ale lui Victor Ponta. Surse judiciare declarau, pentru MEDIAFAX, ca anchetatorii vor identifica bunurile mobile si imobile ale lui Ponta, respectiv conturi bancare, alte obiecte de valoare sau apartamente, pentru a putea pune sechestru pe o parte a acestora, pana la concurenta sumei constatate ca prejudiciu in dosarul in care este anchetat.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

In 5 iunie, Victor Ponta a ajuns in fata procurorilor DNA, care l-au anuntat ca este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor. Faptele de care a fost acuzat sunt din dosarul Turceni - Rovinari si ar fi fost savarsite in perioada in care Ponta a fost avocat.

DNA a cerut atunci Camerei Deputatilor sa avizeze urmarirea penala pe numele premierului si pentru conflict de interese, insa solicitarea a fost respinsa de catre deputati, in 8 iunie.

In 14 iunie, cand trebuia sa mearga la DNA pentru a fi audiat in dosarul Turceni-Rovinari, Ponta s-a internat la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai tarziu a fost operat la genunchiul stang. Dupa externarea din spital, Ponta a decis sa ramana in Turcia si pentru tratamentul de recuperare, intorcandu-se in tara in 8 iulie, dupa o absenta de aproape o luna. In perioada de absenta a lui Ponta, conducerea PSD a fost preluata interimar de Rovana Plumb, iar Gabriel Oprea a fost numit prim-ministru interimar.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

La cinci zile dupa ce s-a intors in tara, Ponta a anuntat, printr-o scrisoare adresata liderilor social-democrati si postata duminica seara pe Facebook, decizia de "a nu mai ocupa nicio functie de conducere" in PSD, pana la momentul in care isi va demonstra nevinovatia fata de acuzatiile care ii sunt aduse in justitie. Ponta mai spunea ca, daca nu va avea nicio solutie in justitie, care sa ii justifice nevinovatia, "pana la data congresului PSD", nu va mai candida la nicio functie si va "lupta din simpla si onoranta calitate de membru de partid".

Procurorii DNA il acuza pe Victor Ponta de fals in inscrisuri sub semnatura privata, pentru ca ar fi emis mai multe facturi, fara a avea o baza legala, in baza unui contract incheiat intre firma sa de avocatura si cea a lui Dan Sova. Anchetatorii au stabilit ca, in realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare cu Sova.

Citeste si:
Shakira este acuzată de evaziune fiscală. Cântăreața ar putea...
Shakira este acuzată de...

Mai mult, in perioada efectuarii unor controale fiscale, Ponta s-ar fi inteles cu Sova ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati rapoarte de activitate juridica, "pretins a fi prestata de Ponta Victor-Viorel, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia", spun procurorii anticoruptie.

Procurorii DNA sustin ca, in realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activitatile inregistrate in contabilitate, folosind o parte din sumele obtinute de la SCA "Sova si Asociatii" pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti. Firma lui Dan Sova i-ar fi cumparat premierului si un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, "la solicitarea expresa" a acestuia.

In acelasi dosar, senatorul Dan Sova este urmarit penal pentru fals in inscrisuri, evaziune fiscala, spalare de bani, complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dupa ce in perioada 2007-2008 firma "Sova si Asociatii" a incheiat trei contracte de asistenta juridica cu complexele Turceni si Rovinari, in urma carora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.