Secretarul executiv al PNL, Radu Carp, afirma ca relatia dintre Romania si Ungaria s-a inrautatit de cand Victor Ponta este in fruntea guvernului, acesta fiind un "lider etno-populist", care continua traditia lui Ion Iliescu, colaborand cu partide nationaliste pentru a ramane la putere.

"Prin comportamentul sau, Victor Ponta ofera un bun exemplu de lider etno-populist ce actioneaza impotriva intereselor tarii pe care o reprezinta. (...) De cand Victor Ponta este in fruntea Guvernului, relatia Romaniei cu Ungaria s-a inrautatit semnificativ, in paralel cu un dezinteres profund al Guvernului pentru soarta romanilor din tara vecina. Atunci cand ii ataca pe oficialii maghiari, Victor Ponta uita sa spuna ca Departamentul Politici pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul MAE sprijina pentru anul in curs doar 3 proiecte ale romanilor din Ungaria, dintr-un total de 140 de proiecte finantate, cu o suma mai mica de 30.000 de euro in total", spune Radu Carp, potrivit unui comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Radu Carp precizeaza ca, in opinia liderilor PNL, Romania are nevoie de o relatie pragmatica cu Ungaria, bazata pe respect reciproc. "Cele doua state sunt «condamnate» sa aiba relatii de prietenie, in considerarea apartenentei lor la comunitatea euro-atlantica, indiferent cine se afla la putere la Bucuresti sau la Budapesta. Prin comportamentul sau, Victor Ponta se dovedeste un demn continuator al lui Ion Iliescu care nu ezita sa colaboreze cu partidele nationaliste pentru a ramane la putere si, totodata, demonstreaza ca populismul este daunator nu pentru minoritatile nationale pe care le desconsidera, ci mai ales pentru conationalii sai", arata secretarul executiv al PNL.

Carp mai spune ca, desi relatiile comerciale intre Romania si Ungaria se afla pe un trend ascendent (in anul 2014 valoarea totala a schimburilor comerciale a atins 7.257,95 milioane euro, fata de 5170,8 in 2007, cresterea find constanta aproape in fiecare an), relatiile politice dintre cele doua tari au ajuns la nivelul cel mai de jos datorita mai multor factori, printre care se numara si retorica etno-populista a premierului, retorica ce se manifesta si in plan intern, nu doar in relatia cu statul vecin.

Liberalul precizeaza ca PNL este categoric impotriva autonomiei pe criterii etnice dar sprijina orice formula de descentralizare administrativa uniform aplicata si acuza esecul PSD in acest domeniu. "PSD nu a fost capabil sa propuna o reforma coerenta in aceasta materie. De vina pentru esecul PSD sunt minoritatile nationale, ambasadorul Ungariei, Viktor Orban si lista poate continua in functie de furia etno-populista a premierului", mai spune secretarul executiv al PNL. Potrivit acestuia, Ponta nu poate practica o relatie de respect reciproc cu minoritatile nationale din Romania, acestea fiind bune doar atunci cand sustin Guvernul pe care il conduce.

Premierul Victor Ponta a spus, vineri, ca ambasadorul Ungariei la Bucuresti "a exagerat cu obraznicia" in declaratii facute recent si a aratat ca sunt tensiuni in relatiile romano-maghiare, dar acestea pot fi gestionate intr-o maniera europeana. "Cred ca a exagerat cu obraznicia si folosesc un termen nediplomatic pe care sunt convins ca-l va traduce in limba maghiara. Niciun ambasador al niciunei tari nu si-a permis vreodata in Romania si niciun ambasador roman nu-si permite in strainatate sa dea interviuri in presa cu obraznicie la adresa Romaniei", a declarat premierul, la Antena 3.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Ambasadorul roman la Budapesta, Alexandru Victor Micula, s-a prezentat, marti, la Ministerul Afacerilor Externe ungar, dupa ce a cerut o audienta, pentru a discuta pe tema declaratiilor ambasadorului ungar la Bucuresti, Botond Zakonyi.

Intr-un interviu acordat cotidianului "Romania Libera", in 3 august, ambasadorul Ungariei in Romania, Botond Zakonyi, a sustinut ca Romania refuza sa termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma sa lege cele doua tari, acuzand si faptul ca nu este asigurata folosirea limbii maghiare in administratia publica si in educatie.

O alta problema semnalata de ambasador, in interviul citat, ar fi modul in care premierul roman Victor Ponta si-a construit imaginea prin opozitie cu Viktor Orban. "Asa si-a inceput Victor Ponta cele doua roluri pe care le joaca: Victor, baiatul bun, si Viktor, baiatul rau. European, social-democrat, pentru rolul de Victor cel bun, si nationalist, antieuropean, pentru rolul ¬celalalt", a declarat diplomatul in contextul in care i s-a cerut sa dea exemple de politicieni romani care ar fi facut declaratii deranjante.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.