Romania are interesul ca statele ce gazduiesc minoritati romanesti sa adopte masuri "adecvate" pentru conservarea identitatii etnice a romanilor de acolo, "cel putin similare" celor promovate de tara noastra in favoarea minoritatilor de pe teritoriul sau, sustine ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Intr-un mesaj transmis participantilor la cea de a XIII-a editie a Universitatii de Vara, care a inceput, luni, la Izvoru Muresului, judetul Harghita, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a salutat organizarea evenimentului, pe care l-a catalogat ca o "manifestare de exceptie, avand deja o buna traditie centrata pe problemele romanilor de pretutindeni", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul de Externe a afirmat ca dezvoltarea politicilor pentru conservarea, promovarea si dezvoltarea identitatii specifice a romanilor de pretutindeni reprezinta o preocupare si, totodata, "o tema de interes aparte" in cadrul activitatii Ministerului Afacerilor Externe (MAE), derulata atat prin Departamentul politici pentru relatia cu romanii de pretutindeni, cat si prin comisiile mixte bilaterale privind protejarea minoritatilor nationale cu Serbia, Ucraina si Ungaria, respectiv prin demersurile diplomatice permanente ale diplomatiei romane.

"Trebuie sa fim continuu constienti ca toate comunitatile romanesti din afara au nevoie de sprijin atent directionat si de raspuns concret pentru problemele cu care se confrunta. Doresc sa va asigur de implicarea mea personala in identificarea celor mai potrivite solutii care sa raspunda acestor nevoi concrete, chiar daca nu toate problemele pot fi solutionate imediat in integralitate. Vor fi facute insa toate eforturile si demersurile care ne stau la dispozitie", a precizat Bogdan Aurescu, in mesajul sau.

El a mentionat ca Romania, ca stat inrudit, are un interes direct si clar conturat in protejarea drepturilor minoritatii romane din afara Romaniei, indiferent de etnonimul folosit pentru identificarea acesteia pe teritoriul statului de resedinta, si ca se asteapta ca masurile adoptate in acest sens de catre statele in care traiesc romani sa fie "cel putin similare" celor promovate de Romania in favoarea minoritatilor nationale de pe teritoriul sau.

"Interesul nostru nemijlocit, decurgand din considerente de apartenenta comuna la filonul spiritual romanesc si solidaritate culturala si lingvistica, este acela ca statele care gazduiesc pe teritoriul lor minoritate romaneasca sa adopte masuri adecvate si substantiale pentru conservarea si promovarea identitatii sale etnice, culturale, religioase, lingvistice a romanilor de acolo. Romania are asteptari ca masurile adoptate in acest sens de catre aceste state sa fie cel putin similare celor promovate de Romania in favoarea minoritatilor nationale de pe teritoriul sau, menite sa asigure protejarea identitatii etnice, culturale, religioase si lingvistice a persoanelor apartinand acestor comunitati", a transmis Aurescu.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

Ministrul de Externe a afirmat ca Romania are "un argument puternic" pentru asteptarile sale, deoarece a reusit sa genereze, in ultimele doua decenii, in cadrul unui proces complex de aplicare a standardelor in materie de protectie a minoritatilor nationale, "un veritabil model de dialog intercultural intre minoritati si in raporturile lor cu majoritatea".

"Romania a invatat din propria sa experienta provocarile la care trebuie sa raspunda politicile in domeniul minoritatilor nationale si a inteles fara indoiala ca societatile cu o democratie solida sunt cele bazate pe toleranta, respect reciproc, diversitate culturala, dialog interetnic, intercultural, in beneficiul societatii in ansamblul sau. Acest model de interculturalitate, factor de stabilitate in plan intern si extern, la nivel regional, reprezinta in esenta un model de buna practica pe care dorim sa il promovam in spatiul european si, in mod deosebit, in acele state care gazduiesc pe teritoriul lor persoane apartinand minoritatii romane", a explicat Aurescu.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Ministrul a subliniat ca responsabilitatea legata de conservarea valorilor, promovarea identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase si a prosperitatii comunitatilor romanesti din alte state reprezinta "o mare responsabilitate".

Potrivit acestuia, folosirea limbii materne, accesul la serviciul religios in limba materna, accesul la educatie si la informatie in limba romana, participarea la viata sociala, economica, culturala si publica in societatile unde traiesc romanii sunt elemente fundamentale ale pastrarii identitatii specifice, protejate de normele de drept international, "asupra carora Romania insista si nu va pregeta sa o faca in continuare in dialogul bilateral cu statele de resedinta, respectiv la nivel multilateral".

Ministrul de Externe atentioneaza ca de aceste drepturi, ca de altfel de orice alte drepturi prevazute de dreptul international si de standardele in materie de protectie a persoanelor apartinand minoritatilor nationale, trebuie sa se bucure toti romanii de pretutindeni, indiferent de denumirea folosita pentru identificarea lor.

Citeste si:
Atenționare de călătorie în Germania. Mari greve pe mai multe...
Atenționare de călătorie în...

"Am fost identificati, de-a lungul timpului, sub diferite nume, toate reflectand, insa, aceeasi radacina, aceeasi cultura, aceeasi limba, aceeasi spiritualitate: romanitatea. Drept pentru care ne opunem oricaror incercari de a rescrie istoria noastra de o maniera care sa afecteze principiul sacrosanct al autoidentificarii si sa impuna o identitate diferita acelora care simt romaneste si se declara ca apartinand culturii si spiritualitatii romanesti. Diviziunile artificiale nu pot justifica ignorarea obligatiilor internationale relevante pentru conservarea si promovarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatii nationale «victima» a diviziunii", se precizeaza in mesajul ministrului.

Prin declaratia sa, ministrul de Externe face trimitere la discutiile bilaterale ale Romaniei, in special cu Serbia, dar si cu celalalte state balcanice, unde populatia romaneasca se autodenumeste istroromana, aromana sau meglenoromana, dar si la discutiile cu Ucraina, unde o parte a comunitatii romanesti este denumita moldoveana.

Citeste si:
Proba de limba și lit. maternă pentru elevii din partea...
Elevii din partea...

"Pe deplin incredintati de faptul ca, dincolo de frontierele Romaniei (unele dintre acestea fiind si ale Uniunii Europene), exista o comuniune de limba si de istorie care transcende realitatile geopolitice ale momentului, avem constiinta faptului ca, pe termen lung, trebuie sa identificam solutiile optime pentru o implicare cat mai consistenta a statului roman pentru sprijinirea comunitatilor romanesti, astfel incat acestea sa poata exercita un rol semnificativ de dezvoltare a relatiilor dintre Romania si statele pe teritoriul carora se afla", a declarat Aurescu.

Potrivit acestuia, Romania va continua sa raspunda afirmativ eforturilor de sprijinire a democratiei si de aparare a drepturilor omului din statele din vecinatatea sa. "Respectarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale este unul din punctele centrale care asigura functionarea pe baze democratice a unui stat de drept, iar Romania va continua sa sprijine orice efort bilateral, multilateral, regional sau universal care se va concentra pe acest tip de abordare", a spus, in finalul mesajului sau, ministrul de Externe al Romaniei, urand "deplin succes" lucrarilor Universitatii de Vara.

La Complexul Sportiv National Izvoru Muresului a incput, luni, a XIII-a editie a Univeritatii de Vara "Romania si romanii de la frontiera Uniunii Europene si NATO", la care sunt asteptati, intre altii, fostul presedinte Traian Basescu, liderul Partidului Social Romanesc, Mircea Geoana, si presedintele Fundatiei Miscarea Populara, Cristian Diaconescu.

La Universitatea de Vara participa 80 de lideri de asociatii romanesti, personalitati marcante din comunitatile romanesti din vecinatatea Romaniei si diaspora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.