Politicienii trebuie sa tina cont de parerile specialistilor cand iau decizii politice, declara fostul premier Emil Boc, potrivit caruia avertizarile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, trebuie ascultate, existand in caz contrar riscul intoarcerii la o criza precum cea din 2009-2010.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a fost intrebat, miercuri, intr-o conferinta de presa, cum comenteaza declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, referitoare la faptul ca "samburele" unei crize apare in anii de succes ai economiei si la faptul ca Romania va avea inflatie negativa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Persoana cea mai autorizata din Romania sa faca astfel de estimari este guvernatorul BNR si e bine ca oamenii politici sa tina cont si de parerile specialistilor atunci cand iau decizii politice, pentru ca, daca nu se tine cont de aceste pareri, ne putem intoarce la crize de genul celor care au fost in 2009-2010. Aceste crize au fost generate de iresponsabilitatea politicienilor la un moment dat. Eu am spus in momentul in care presedintele a solicitat o analiza suplimentara a Codului Fiscal ca este o decizie responsabila, ca e bine sa ne uitam de doua ori inainte de a taia o data si ca orice reflectie pe marginea unui act normativ cu impact major asupra destinelor romanilor in viitor trebuie luata dupa o analiza profunda", a spus Boc.

Potrivit acestuia, nu este vorba despre o impotrivire la masuri de relaxare fiscala, care sunt dorite de toata lumea, numai ca acestea trebuie facute "in dozajul care sa reziste pe termen mediu si lung si sa nu se intoarca la fel ca un bumerang impotriva noastra". "Responsabilitatea este binevenita in politica", a afirmat Boc.

Marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ca "samburele" unei crize financiare apare inca din anii de succes ai economiei, iar tehnologia avansata ajuta la depistarea acestuia, adaugand ca anul acesta este unul de succes, iar rolul comitetului pentru supraveghere macro este preventiv.

Intrebat daca exista pericolul intrarii intr-o perioada de deflatie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a raspuns negativ, spunand ca inflatia se va situa in teritoriu negativ in viitoarele trei trimestre, intrucat consumul creste cu 6% si poate ajunge la 10% pana la finele anului, existand chiar presiuni inflationiste dupa cresterea salariilor.

Citeste si:
În ce procent au încredere românii în Iohannis, Ciucă sau Ciolacu?...
În ce procent au încredere...

"Raspunsul este nu si am doua argumente. Grosul acestei dezinflatii, intr-adevar de tip «soc», cred ca este foarte importanta, vine nu atat din eventuala reducerea TVA de la 24% la 19% - noi am luat-o in considerare, nu este intr-adevar certa, din timp ce procesul legislativ nu s-a terminat, dar nu putem sa n-o luam in considerare in scenariul nostru, - dar grosul dezinflatiei vine tot de la TVA redus la alimente, pentru ca ponderea alimentelor in indicele preturilor de consum din Romania este foarte mare. Deci nu este neaparat o noutate, am spus doar ca s-a accentuat", declara Isarescu.

El arata ca dezinflatia s-a mai accentuat pentru ca BNR a calculat un indicator de transmisie a reducerii TVA la alimente de 60% in scaderea preturilor, insa in realitate a fost mult mai mare. Pe de alta parte, guvernatorul BNR s-a intalnit, luni, cu ministrul Finantelor pentru a discuta despre pachetul de masuri inclus in Codul Fiscal, iar fiecare institutie si-a reiterat pozitia, BNR aratand riscurile la adresa stabilitatii si aglomerarea de reduceri intr-o perioada scurta.

Citeste si:
Ce părere are Ilinca Vandici despre Alex Abagiu. Declarații despre...
Ce părere are Ilinca Vandici...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.