Vicepresedintele Consiliului Judetean Arad Adrian Tolea a fost ales, sambata, presedinte interimar al institutiei, ocupand astfel functia lui Nicolae Iotcu la 24 de ore dupa ce acesta a fost suspendat de Prefectura, in urma arestarii preventive pentru trafic de influenta.

Adrian Tolea (PNL) a fost ales presedinte interimar al Consiliului Judetean Arad intr-o sedinta extraordinara a alesilor, el fiind singurul candidat, transmite corespondentul MEDIAFAX. Conform procedurii, consilierii judeteni puteau alege un interimar dintre cei doi vicepresedinti ai CJ, Adrian Tolea si Remus Gutu. Chiar inainte de vot, Gutu a anuntat ca se retrage din cursa si a prezentat in scris aceasta optiune.

"A fost o decizie politica, dar si din motive personale. Consider ca venirea mea la PNL de aproximativ opt luni nu imi justifica ocuparea acestei functii inalte. Ma multumesc ca sunt intr-o echipa si vom continua ce ne-am propus pana in 2016", a declarat Gutu jurnalistilor, la finalul sedintei.

In aceste conditii, pe buletinul de vot a aparut doar numele lui Tolea, alegerea sa devenind o formalitate, pentru ca toti cei 22 de consilieri prezenti la sedinta l-au votat. Zece consilieri au fost absenti de la sedinta extraordinara.

Dupa alegere, Tolea a declarat ca prioritatea sa este continuarea proiectelor cu fonduri europene si fonduri publice. "E important ca in aceasta perioada dificila sa continuam cu calm, responsabilitate, seriozitate si profesionalism", a declarat presedintele interimar al CJ Arad.

Adrian Tolea isi va pastra mandatul pana in momentul in care Iotcu iese din arest, conform reglementarilor legale. Daca fostul sef al CJ va fi trimis in judecata si va ramane in arest pe perioada procesului, Tolea ar putea fi presedinte interimar pana dupa alegerile locale din 2016.

Adrian Tolea are 44 de ani si este prim-vicepresedinte al PNL Arad. Acesta a fost ales consilier judetean la alegerile locale din 2012, iar ulterior a fost votat vicepresedinte al CJ Arad, functie pe care a mai detinut-o si in mandatul 2008-2012.

Prefectura Arad a emis, vineri, ordinul de suspendare din functie a sefului Consiliului Judetean, Nicolae Iotcu, arestat pentru trafic de influenta, si ale carui atributii au fost preluate inca de luni de catre vicepresedintele Adrian Tolea.

Citeste si:
Ungaria, zguduită de 13 cutremur în mai puțin de 24 de ore
Ungaria, zguduită de 13...

Potrivit unui comunicat de presa al Prefecturii Arad, vineri a fost inregistrata comunicarea Tribunalului Timis privind instituirea masurii arestului preventiv fata de Nicolae Petru Iotcu, presedintele Consiliului Judetean Arad.

"Drept urmare, in baza prevederilor art. 71 alin. (1) si art. 108 alin. (2) din Legea 215/2001, prefectul judetului Arad a emis un ordin privind constatarea suspendarii mandatului de presedinte al Consiliului Judetean Arad al domnului Nicolae Petru Iotcu. Conform prevederilor art. 71 alin. (3) din Legea 215/2001, suspendarea din functie dureaza pana la incetarea starii de arest preventiv", preciza comunicatul.

Presedintele Consiliului Judetean Arad, liberalul Nicolae Iotcu, retinut de DNA, in 24 iulie, dupa ce a fost prins in flagrant cand primea 10.000 de euro mita de la un om de afaceri pentru un contract de achizitie de aparatura medicala la Spitalul Judetean de Urgenta Arad, a fost arestat preventiv, in 25 iulie, de Tribunalul Timis. Iotcu fusese retinut pentru trafic de influenta, dupa aproximativ cinci ore de audieri.

Citeste si:
Cătălin Moroșanu: Mi-a plăcut foarte mult de I.C. Brătianu
Moroșanu, despre modelul său...

Potrivit DNA, in cursul anului 2012, Nicolae Iotcu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Arad, a pretins de la administratorul unei societati comerciale suma de 40.000 de euro, pentru a-si exercita influenta in cadrul procedurii organizate la CJ, pentru atribuirea preferentiala a unui contract de achizitie publica privind "Furnizarea in leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad", in valoare de 1.600.000 de euro.

Astfel, Iotcu a determinat functionari din subordine sa intocmeasca un caiet de sarcini preferential si a stabilit comisia de evaluare a ofertelor depuse, influentand membrii comisiei, astfel incat acestia sa stabileasca drept castigator al procedurii societatea mentionata anterior, in asociere cu alta firma.

In urma influentei exercitate, contractul respectiv a fost castigat in luna octombrie 2014 de catre asocierea formata din cele doua societati. In 22 iulie, Iotcu a primit de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, suma de 35.000 de lei, urmand ca ulterior sa i se remita in mai multe transe si diferenta din suma totala pretinsa.

Citeste si:
Cercetatorii germani: Pandemia de coronavirus ar putea dura doi ani
Cercetatorii germani:...

In 24 iulie, cu ocazia primirii sumei de 10.000 de euro de la persoana intermediara (reprezentand o noua transa din suma totala de 40.000 de euro), Iotcu a fost prins in flagrant de procurorii anticoruptie.

Nicolae Iotcu este presedinte al Consiliului Judetean Arad din anul 2008. Anterior, in perioada 2004-2008, el a fost senator din partea PDL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.