Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) apreciaza ca forma actuala a Codului Fiscal aduce claritate si predictibilitate pentru mediul de afaceri si ca este important ca noul cadru fiscal sa poata fi aplicat cat mai curand, dar sa ramana stabil si predictibil, cu efecte pe termen lung.

"Consideram ca, in forma actuala, acesta aduce claritate si predictibilitate pentru mediul de afaceri. Precizam ca implicarea Coalitiei nu a vizat propuneri de niveluri sau praguri de impozitare, a caror stabilire a tinut de asumarea raspunderii politice", se arata intr-un comunicat al CDR.

Reprezentantii Coalitiei considera importanta aplicarea noului cadrul fiscal cat mai curand, continuand totodata procesul de implementare a propunerilor de modernizare fiscala ramase in curs de aprobare sau promulgare. "CDR apreciaza dorinta autoritatilor romane de a limita extinderea poverii fiscale asupra mediului de afaceri prin adoptarea de masuri care contribuie la pozitionarea competitiva a Romaniei din punct de vedere al fiscalitatii. In acelasi timp, atragem atentia ca trebuie intreprinse in continuare eforturi pentru mentinerea unui cadru fiscal stabil si predictibil, astfel incat noile reglementari fiscale sa-si poata dovedi efectele pe termen mediu si lung", se precizeaza in comunicat.

Presedintele Klaus Iohannis a respins vineri noul Cod Fiscal si l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocand faptul ca actul normativ poate fi pus in aplicare numai dupa o "riguroasa analiza" a implicatiilor asupra bugetului consolidat. "Simpla relaxare fiscala, neinsotita de continuarea procesului de crestere a colectarii veniturilor si de o reasezare sustenabila a cheltuielilor bugetare, pentru o cat mai rationala cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evolutiilor economice si sociale viitoare", se arata in cererea sefului statului de reexaminare.

La randul sau, premierul Victor Ponta a catalogat decizia lui Iohannis drept una "pur politica", de blocare a activitatii economice a Guvenului, precizand ca aceasta decizie este "luata impotriva intereselor Romaniei".

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Consilierul prezidential pe probleme economice, Cosmin Marinescu, a explicat ca noul Cod Fiscal ar fi avut implicatii semnificative asupra bugetului pe anul 2016 si a precizat ca Executivul nu a prezentat un plan de reducere a cheltuielilor, care sa garanteze ca relaxarea fiscala ar fi una sanatoasa, scrie MEDIAFAX.

Parlamentul se afla in vacanta. Legislativul poate fi convocat in sesiune extraordinara la cererea presedintelui Romaniei, a Biroului permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor, potrivit art.66 din Constitutie.

Guvernul vrea ca masurile din Codul Fiscal sa fie aplicate in economie inainte de 1 ianuarie 2016, avand ca variante ordonante de Guvern sau sesiunea extraordinara a Parlamentului, scenariile urmand sa apara dupa rectificarea bugetara, potrivit ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici.

Citeste si:
Bacșișul va fi impozitat cu 10% începând din 2023
Bacșișul va fi impozitat cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.