Decizia prin care, pentru prima data, a fost declarata neconstitutionala o sintagma dintr-un articol de lege, respectiv "o infractiune de trafic de stupefiante" din Codul de procedura penala, nu va influenta luarea masurii arestului in cazul infractiunii de trafic de droguri, sustine DIICOT.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) arata, vineri, ca a luat act de decizia Curtii Constitutionale din 16 iulie si ca va solicita Ministerului Justitiei adoptarea unei ordonante de urgenta care sa modifice dispozitiile articolului 223 alineatul 2 din Codul de procedura penala in conformitate cu cele retinute de plenul CC.

Potrivit DIICOT, decizia Curtii Constitutionale nu va influenta luarea masurii preventive in cazul infractiunii de trafic de droguri, intrucat exista dispozitiile alternative ale aceluiasi articol in baza carora judecatorul de drepturi si libertati poate dispune masura.

"Decizia nu este de natura sa influenteze luarea masurilor preventive in cazul savarsirii infractiunii de trafic de droguri intrucat exista dispozitiile alternative ale aceluiasi articol referitoare la pedeapsa inchisorii de 5 ani ori mai mare prevazuta de lege pentru ca aceste masuri sa poata fi dispuse de catre judecatorul de drepturi si libertati", a mai aratat DIICOT. Sursa citata a precizat ca este prima data cand se declara neconstitutionala o sintagma dintr-un articol de lege, respectiv "o infractiune de trafic de stupefiante".

Potrivit articolului 223 alineatul 2 din Codul de procedura penala, "masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata si daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca acesta a savarsit o infractiune intentionata contra vietii, o infractiune prin care s-a cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, o infractiune contra securitatii nationale prevazuta de Codul penal si alte legi speciale, o infractiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, santaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscala, ultraj, ultraj judiciar, o infractiune de coruptie, o infractiune savarsita prin mijloace de comunicare electronica sau o alta infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani ori mai mare si, pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, a anturajului si a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor imprejurari privitoare la persoana acestuia, se constata ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica".

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

Curtea Constitutionala a admis joi o exceptia de neconstitutionalitate ridicata intr-un proces de la Sectia penala a Tribunalului Salaj si a constatat ca sintagma "o infractiune de trafic de stupefiante" din cuprinsul dispozitiilor articolului 223 alineatul 2 din Codul de procedura penala este neconstitutionala. Curtea a retinut ca arestarea preventiva este o masura privativa de libertate, executata intr-un centru de detentie. Astfel, reglementarea de catre legiuitor a acestei masuri nu se poate realiza decat cu asigurarea tuturor garantiilor specifice dreptului la un proces echitabil, prevazut la articolul 21 alineatul 3 din Constitutie, precum si a standardelor de calitate a legii, respectiv claritatea si previzibilitatea, consacrate de articolul 1 alineatul 5 din Constitutie, precum si de principiul legalitatii procesului penal, prevazut la articolul 2 din Codul de procedura penala.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

"Or, in conditiile in care infractiunea de trafic de stupefiante nu este reglementata in legislatia penala romana, nici in cuprinsul Codului penal nici in cuprinsul unei legi speciale, enumerarea sa printre infractiunile pentru care poate fi luata masura arestarii preventive este neconstitutionala.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala.

In ultima perioada, mai multe exceptii de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Codul de procedura penala au fost declarate neconstitutionale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.