Deputatul PNL Eugen Nicolaescu, a declarat, vineri, ca decizia presedintelui Iohannis de a cere reexaminarea Codului Fiscal este legitima, precizand ca PNL a atentionat ca, in conditii de neperformanta economica, actul normativ ar putea face mai mult rau decat bine.

"Pozitia presedintelui Romaniei este legitima si semnaleaza societatii ca am putea avea o problema in Romania. PNL a atentionat, inca din timpul dezbaterilor, ca in conditii de neperformanta economica, viitorul Cod Fiscal ar putea sa produca mai mult rau decat bine", a afirmat Eugen Nicolaescu.

Deputatul PNL a mai afirmat ca daca vor exista probleme in urma aplicarii Noului Cod Fiscal, responsabilitatea apartine exclusiv guvernului Ponta si a cerut public premierului sa prezinte un program de masuri care sa arate ca poate asigura conditiile premergatoare implementarii proiectului de Cod Fiscal, astfel incat sa nu produca dezechilibre macroeconomice.

"Cresterea economica, in general, are doua motoare: consumul si investitiile. Codul Fiscal, in forma pe care noi o dicutam acum, in general, promoveaza consumul si, atunci, sigur ca iti pui problema daca consecintele cresterii consumului pot fi absorbite de celelalte componente pe care Romania ar fi trebuit sa le realizeze. Cand toate investitiile sunt taiate, ne punem problema, oare, cresterea consumului nu ar putea sa produca, de aceasta data, o economiei prociclica? Adica, sa ne intoarcem la crizele economice din 2008, 2009?”, a mai sustinut Nicolaescu.

Eugen Nicolaescu a afirmat ca, cel mai probabil, la 1 septembrie vor incepe dezbaterile privind cererea de reexaminare a Codului Fiscal, formulata de presedintele Klaus Iohannis, declarandu-se increzator ca pana la acea data "guvernul Ponta nu va mai exista".

Presedintele Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal si l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocand faptul ca actul normativ poate fi pus in aplicare numai dupa o "riguroasa analiza" a implicatiilor asupra bugetului consolidat.

"Sustinem relaxarea si simplificarea fiscala prin reducerea unor taxe si impozite in conditiile in care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscala si predictibilitate. Din aceasta perspectiva, consideram ca noul Cod fiscal poate fi pus in aplicare numai dupa o riguroasa si temeinica analiza a implicatiilor intregului set de masuri fiscale si bugetare asupra constructiei bugetului general consolidat, atat pentru anul 2016, cat si pentru anii urmatori si numai cu respectarea obligatiilor asumate de Romania si a legislatiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetara", se arata in cererea de reexaminare publicata pe site-ul Administratiei Prezidentiale, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Consilierul prezidential pe probleme economice, Cosmin Marinescu, a declarat ca noul Cod Fiscal ar fi avut implicatii semnificative asupra bugetului pe anul 2016 si ar fi genereat un deficit brut estimat la circa 2,9% din PIB, adica circa 21,4 miliarde lei. Codul Fiscal a fost adoptat de Parlament, in unanimitate. Presedintele poate respinge o singura data promulgarea legii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.