Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Belgrad, la intalnirea cu reprezentantii minoritatii romanesti, ca a evidentiat in discutiile cu oficialii sarbi ca progresele in privinta statutului acestei minoritati trebuie continuate si i-a indemnat pe toti romanii din Serbia sa fie uniti.

Presedintele Romaniei se afla joi intr-o vizita oficiala in Republica Serbia. In acest context, el s-a intalnit, la Belgrad, cu reprezentanti ai minoritatii romanesti din aceasta tara. Iohannis le-a transmis acestora ca a tinut sa ii intalneasca pentru a cunoaste direct care sunt problemele cu care se confrunta romanii din Serbia, pentru a cauta si identifica solutii.

"Ma aflu din nou in regiunea Balcanilor in decurs de o luna. Prin prezenta mea doresc sa subliniez importanta pe care o acorda statul roman acestei zone, comunitatilor de romani care traiesc aici, dar si determinarea noastra de a participa in mod activ la consolidarea stabilitatii si cooperarii in regiune. Unul dintre punctele principale pe care le-am avut astazi pe agenda discutiilor cu oficialitatile sarbe l-a constituit statutul minoritatii romane din Serbia. Stiu ca s-au facut in ultimii ani unele progrese, dar acestea trebuie continuate pentru a veni in intampinarea asteptarilor dumneavoastra. Am evidentiat clar acest lucru in dialogul cu interlocutorii mei de astazi, exprimandu-mi increderea ca autoritatile sarbe vor intreprinde masurile necesare in acest sens, masuri care decurg, de altfel, din angajamentele asumate chiar de aceste autoritati", a spus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

El a mai spus ca statul roman are in vedere in demersurile sale faptul ca "toti cetatenii sarbi care isi asuma spiritualitatea romaneasca si legaturile culturale, religioase si de limba cu Romania, indiferent de regiunea din Serbia in care locuiesc sau de denumirea sub care sunt cunoscuti, romani sau vlahi, apartin minoritatii romane".

"Comunitatea dumneavoastra trebuie sa se bucure de toate drepturile fundamentale prevazute in documentele internationale. Fie ca vorbim de reprezentare, acces la educatie, serviciu religios sau presa in limba materna, acestea sunt lucruri la care dumneavoastra trebuie sa aveti acces", a mai declarat presedintele, scrie MEDIAFAX.

El a subliniat importanta acordata identificarii unor solutii constructive pentru facilitarea accesului elevilor romani din nord-estul Serbiei la cursurile de limba romana.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

"Forta dumneavoastra si capacitatea de a va pastra identitatea vine din solidaritate si intelegere. De aceea, mesajul meu pentru toti romanii din Serbia este acesta: fiti uniti. Este calea prin care romanii, loiali statului in care traiesc, se pot face auziti ca o voce unitara si puternica. In actualul context regional, solidaritatea a devenit o valoare extrem de pretioasa. Cred in nevoia de mai multa solidaritate la nivelul Uniunii Europene, pentru a avea o regiune sigura si prospera. Romania isi manifesta aceasta solidaritate inclusiv prin sustinerea parcursului european al Serbiei, proces care implica si promovarea drepturilor omului si protectia minoritatilor", a mai spus Iohannis.

Seful statului le-a mai transmis romanilor din Serbia ca reprezinta "un factor de coagulare a intereselor romano-sarbe". "Pastrarea identitatii, a culturii si a traditiilor romanesti imbogateste intreaga societate sarba. Este datoria noastra, a celor din Romania, sa va sustinem in afirmarea propriei identitati spirituale. Veti gasi in mine, intotdeauna, un partener si un sprijin", a mai spus presedintele.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Iohannis se afla joi intr-o vizita oficiala in Serbia, avand intalniri cu omologul sau, Tomislav Nikolić, cu prim-ministrul, Aleksandar Vučić, precum si cu presedintele Parlamentului, Maja Gojković.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.