Presa internationala scrie despre decizia lui Victor Ponta de a renunta la functia de presedinte al PSD, pe fondul unei investigatii de coruptie, notand ca acesta va continua sa conduca Guvernul.

Prim-ministrul Romaniei a demisionat din functia de presedinte al Partidului Social Democrat pe fondul unei investigatii de coruptie, afirmand ca vrea sa-si dovedeasca nevinovatia, relateaza agentia americana de stiri Associated Press.

Victor Ponta a scris duminica pe Facebook ca renunta la functie pentru a evita sa aduca daune partidului, avand in vedere ca este anchetat pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat, precizeaza agentia americana Bloomberg.

Acest scandal de coruptie afecteaza din iunie Romania, stat membru al Uniunii Europene. Ponta, primul sef de Guvern in exercitiu care este vizat de o ancheta penala, a afirmat ca va ramane premier dupa ce si-a reluat atributiile la 9 iulie, in urma unei absente de trei saptamani, dupa o interventie chirurgicala la genunchi in Turcia, adauga Bloomberg.

Ponta, caruia presedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia de la conducerea Guvernului, a precizat insa ca va continua, in calitate de premier, sa isi faca datoria fata de PSD si milioane de romani, noteaza Agentia France Presse. Procurorii il suspecteaza de asemenea de conflict de interese in exercitarea functiei de prim-ministru, dar DNA nu a putut lansa urmarirea penala pentru ca Parlamentul a refuzat sa ii ridice imunitatea, adauga AFP, scrie MEDIAFAX.

Victor Ponta afirma ca acuzatiile de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, pentru fapte care dateaza dinainte de a deveni seful Guvernului, sunt motivate politic, informeaza agentia de presa britanica Reuters.

Jurnalistii Reuters precizeaza ca Ponta s-a intors la Bucuresti miercuri, dupa ce a petrecut aproape o luna in Turcia pentru o operatie la genunchi, o miscare care a generat intrebari privind viitorul sau politic si stabilitatea Guvernului. El s-a internat intr-o clinica din Istanbul fara sa-l informeze pe presedinte sau opinia publica, iar absenta sa a coincis cu ancheta penala care il vizeaza.

Citeste si:
Ciolacu îi amenință pe liberali că își dă demisia
Ciolacu îi amenință pe...

"Exista insa si o situatie noua, speciala, fata de care trebuie sa reactionez", le-a spus Victor Ponta liderilor PSD, intr-o scrisoare difuzata pe Facebook, relateaza la randul sau agentia elvetiana ATS. "Pentru a nu lasa ca aceasta situatie sa afecteze PSD, va aduc la cunostiinta decizia mea de nu mai ocupa nicio functie de conducere in Partid pana la momentul in care imi voi demonstra nevinovatia fata de acuzatiile aduse", a adaugat el.

Ponta a precizat ca a luat in considerare faptul ca si alti colegi de partid au renuntat la functiile politice in circumstante similare, dar a spus explicit ca nu renunta si la postul de premier, noteaza agentia chineza de presa China Noua. Aceasta decizie prelungeste interimatul Rovanei Plumb, care conduce partidul de cand Ponta a plecat in Turcia.

Daca nu va exista nicio solutie in justitie, care sa ii justifice nevinovatia, pana la data congresului PSD, Ponta a subliniat ca nu va mai candida la nicio functie si va ramane simplu membru de partid, scrie site-ul bulgar Novinite.com. El si-a exprimat speranta ca PSD va fi condus cu succes de colegii sai in aceasta perioada.

Citeste si:
Ciolacu: „În luna mai o să fiu prim-ministrul României”
Ciolacu: „În luna mai o să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.