Presedintele Klaus Iohannis a spus, luni, in plenul celor doua Camere ale Parlamentului, unde prezinta Strategia Nationala de Aparare a Tarii, ca aceasta nu este si nu trebuie sa fie un act de vointa din partea unei persoane sau a unei institutii, ci este ”o declaratie pe care Romania o face”.

De la discursul presedintelui a lipsit presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care anunta, de altfel, ca va propune grupurilor parlamentare ale formatiunii sale (ALDE) sa voteze impotriva textului actual al Strategiei nationale de aparare, sustinand ca, dupa ce a citit cu atentie documentul, a constatat existenta unor formulari si directii de actiune care contravin flagrant prevederilor constitutionale in materie.

Klaus Iohannis a spus, in discursul sustinut in fata parlamentarilor, ca una dintre principalele sale promisiuni a fost ca va prezenta Parlamentului in primele sase luni de la preluarea mandatului Strategia Nationala de Aparare a Tarii. ”A fost si un angajament personal, am tinut sa avem gata la timp aceasta strategie pentru a respecta legea, pentru a onora o promisiune si a oferi cat mai repede Romaniei o viziune in domeniul securitatii nationale si am dorit ca acest lucru sa nu se intample oricum, si prin dialog si consens, si de aceea am consultat reprezentantii societatii civile, pe cei ai mediului academic si ai partidelor politice”, a afirmat presedintele.

El a spus ca toate acestea sunt ”o dovada de normalitate”, iar ”Romania va regasi treptat acea normalitate care pleaca de la lucrurile simple”. ”Strategia Nationala de Aparare revine in obligatia presedintelui Romaniei. Acest document nu este si nu trebuie sa fie un act de vointa din partea unei persoane sau a unor institutii. Este mult mai mult, este o declaratie pe care Romania o va face. Strategia Nationala de Aparare isi propune sa raspunda unor nevoi si asteptari care privesc statul, societatea si cetateanul”, a mai spus Iohannis.

Seful statului a mai aratat ca societatea romaneasca are nevoie de o Strategie Nationala de Aparare care raspunde unei realitati complexe, iar lipsa de claritate terminologica a legislatiei in domeniu si necorelarea ei nu pot reprezenta un obstacol in calea unui document cuprinzator si adecvat. Potrivit acestuia, pasul urmator necesar ar fi construirea unui cadru legislativ coerent si functional, ”pentru a introduce mai multa rigoare si claritate in perspectiva elaborarii strategiilor ulterioare, dar si a strategiilor sectoriale ce decurg de aici”.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Presedintele Klaus Iohannis a mai spus, in plenul Parlamentului, ca ”Romania puternica in Europa si in lume” este viziunea pe care a fost intemeiata Strategia Nationala de Aparare. ”Un stat puternic isi respecta si protejeaza cetatenii. Nu intamplator am inclus printre interesele nationale de securitate «protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale tuturor cetatenilor si garantarea sigurantei lor». Romania este puternica daca institutiile democratice sunt puternice si daca cetatenii nostri se simt reprezentati si serviti de ele. Oriunde s-ar afla ei, cetatenii Romaniei trebuie sa aiba experienta ca autoritatile au grija de ei, ca sunt capabile sa le asigure securitatea in tara sau sa le ofere garantii juridice si protectie diplomatica in strainatate. O Romanie puternica stie sa-si protejeze valorile, bunurile nationale si resursele si sa apere acele lucruri care o fac unica. Prezervarea si valorificarea patrimoniului cultural si natural, precum si incurajarea responsabila a domeniilor de excelenta, ca modalitati de promovare a propriei identitati, reprezinta obiective nationale de securitate. Romania puternica inseamna si un stat care contribuie la democratie si libertate, la mentinerea securitatii colective impreuna cu aliatii sai. Inseamna o tara credibila intr-un context delicat, in care au fost puse la indoiala principii de drept international ce pareau deja consacrate”, a adaugat seful statului.

Citeste si:
Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot călători în afara țării fără...
Minorii cu vârsta de peste 16...

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, in 12 iunie, Strategia Nationala de Aparare a Tarii, iar conducerile celor doua Camere ale Parlamentului au decis, luni, ca strategia sa se dezbata si sa fie votata in sedinta comuna de marti, de la ora 13,00, la o zi dupa mesajul presedintelui in Parlament, pentru ca PSD "a considerat" ca mai sunt necesare avize de la comisii, relateaza MEDIAFAX.

Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2015-2019, intitulata "O Romanie puternica in Europa si in lume", este structurata pe patru capitole: "Definirea intereselor si obiectivelor nationale de securitate", "Evaluarea mediului international de securitate", "Amenintari, riscuri si vulnerabilitati", "Directii de actiune si principalele modalitati pentru asigurarea securitatii nationale a Romaniei".

Citeste si:
Omnichannel: o abordare integrată pentru dezvoltarea magazinului...
Omnichannel: o abordare...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.