Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) ar putea sa analizeze implicarea serviciilor secrete in activitatea autoritatilor judecatoresti si sa lamureasca lucrurile, considera presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

"Cred ca CSAT ar putea sa analizeze situatia de fata si intr-un fel sa lamureasca lucrurile, pentru ca, din punct de vedere cel putin formal, o astfel de implicare nu va fi recunoscuta de serviciile secrete pentru ca ar incalca legea", a declarat, miercuri, Tariceanu, in timpul intalnirii cu reprezentantii asociatiilor de magistrati din Romania.

Presedintele Senatului a declarat ca implicarea serviciilor secrete s-ar realiza pe trei paliere: existenta posibila a ofiterilor acoperiti in interiorul autoritatii judecatoresti, participarea directa la anchete a SRI alaturi de Ministerul Public si DNA pana la hotararea definitiva a instantelor de judecata si pe langa autoritatea judecatoreasca, detasarea unui numar mare de ofiteri ai SRI la DNA si, mai recent, la ANAF, relateaza MEDIAFAX.

"Si in cazul in care s-au produs abateri de la lege, asa cum pare sa se fi intamplat, si in cazul in care extinderea activitatii serviciilor a depasit limitele necesare pentru indeplinirea atributiilor lor legale, consider ca avem obligatia sa readucem lucrurile in legalitate si, mai ales, consider ca trebuie un control civil si parlamentar mult mai puternic astfel incat serviciile sa fie controlate de societate si nu invers. Pentru acest lucru e nevoie de un efort conjugat si la nivelul Parlamentului, dar si la nivelul institutiilor, la nivelul CSAT, al presedintelui Romaniei si al autoritatii judecatoresti", a mai sustinut Tariceanu.

Gabriela Baltag, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, a spus, in timpul intalnirii cu conducerea Senatului, ca serviciile secrete s-au consolidat in ultimul timp si ca bugetele alocate serviciilor au fost foarte generoase. "Daca (justitia – n.r.) ar fi primit o parte din bugetele pe care le-au primit serviciile, probabil ca astazi am fi putut sa vorbim de alte conditii", a spus Baltag.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.