Presedintele Iohannis a declarat, luni, la Zagreb, ca spera ca rezultatele luptei anticoruptie sa influenteze pozitiv aderarea la Spatiul Schengen, el mentionand totodata ca "suntem intr-o faza fierbinte", de care "vom trece cu bine" si aratand, referitor la cazul premierului, ca speta este "trista".

Klaus Iohannis a sustinut, la Zagreb, o conferinta de presa comuna cu omologul croat, Kolinda Grabar-Kitarović, dupa convorbirile avute cu aceasta. Cei doi sefi de stat au fost intrebati, in contextul in care ambele tari sunt membre ale UE si doresc sa acceada in spatiul Schengen, daca lupta impotriva coruptiei afecteaza acest efort al celor doua tari. Ei au fost intrebati ce se intampla in Croatia si cum ar putea afecta lupta impotriva coruptiei sau coruptia la nivel inalt accederea in acest spatiu si, de asemenea, ce se intampla la Bucuresti, premierul este pus sub acuzare, i s-a cerut chiar incuviintarea urmaririi penale in Parlament, daca mai poate spera Romania in aceste conditii la o accedere in Spatiul Scengen mai curand sau se amana sine die.

"Am discutat, evident, despre chestiunea Schengen si este destul de evident ca aspectul coruptiei este luat in seama cand vorbim despre Spatiul Schengen. Romania a facut progrese semnificative, notabile as putea chiar sa spun, in domeniul combaterii coruptiei si speta care, in sine, este trista pe care ati mentionat-o, nu arata decat ca lupta anticoruptie se desfasoara din plin, suntem intr-o faza fierbinte si cu siguranta vom trece cu bine de ea. Faptul ca avem aceste rezultate sper sa influenteze in sens pozitiv aderarea la Spatiul Schengen", a spus Klaus Iohannis.

La randul sau, presedintele Croatiei, Kolinda Grabar-Kitarović, a aratat ca atitudinea sa a fost dintotdeauna de "toleranta zero fata de coruptie". "Poate ca, pe termen scurt, lupta impotriva coruptiei poate atinge felul in care o persoana este vazuta, dar asta nu inseamna ca nu trebuie pur si simplu pusi sub acuzare inclusiv inalti demnitari pentru a vedea care sunt standardele, pentru a putea preveni coruptia si pentru a dovedi faptul ca in orice moment tara este pregatita sa se lupte, sa puna sub acuzare coruptia. Nu cred ca lupta impotriva coruptiei va afecta in mod negativ aderarea la Spatiul Schengen. Noi de-abia suntem la inceput in ceea ce priveste acest proiect. De la 1 iulie incepe prima faza a acestui proces. Mai avem mult de lucru, dar consider ca lupta impotriva coruptiei nu poate decat sa ne ajute in atingerea criteriilor tehnice si nu poate decat accelera procesul de aderare la Spatiul Schengen", a mai spus Kolinda Grabar-Kitarović, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Presedintele Klaus Iohannis se afla intr-o vizita oficiala de doua zile in Croatia, in cursul careia a avut intrevederi cu omologul croat, Kolinda Grabar-Kitarović, precum si cu premierul Zoran Milanović. De asemenea, marti, presedintele Iohannis are programata o intalnire cu presedintele Saborului (Parlamentului), Josip Leko, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.