Politica 8 Mai 2015 11:16
Deputatul PNL Dan Motreanu a propus, joi, in cadrul dezbaterii “Protectia constitutionala a drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor”, introducerea in Constitutie a unui preambul, care sa anunte si sa stabileasca marile valori in jurul carora se organizeaza legea fundamentala.

”As vrea sa va propun, ca tema de discutie, necesitatea introducerii unui preambul in cadrul Constitutiei noastre. Acest text introductiv, care anunta si stabileste marile valori in jurul carora se organizeaza o lege fundamentala, se regaseste in mai toate Constitutiile, de la cea americana, unde Declaratia de Independenta tine loc de un preambul, pana la Constitutia Europei. El apare mai ales in momentul de schimbare a ordinii sociale, intr-un stat, chiar anunta o noua ordine democratica”, a spus Motreanu.

El a precizat ca in Romania nu s-a intamplat acest lucru si, ”poate ca din acest motiv, au existat foarte multe discutii privind intentiile constituantului din 1991”, scrie MEDIAFAX. ”Poate a lipsit si o explicare a valorilor care se regasesc in Constitutia noastra. Consider ca este nevoie de un preambul, chiar si astazi, la 25 de ani de la momentul 1989, pentru ca putem clarifica acolo si indica mai bine vointa de schimbare si de inovare a societatii noastre. Cred ca putem preciza, concret, elementele noii ordini constitutionale si cred ca putem explica si marca importanta unor noi valori pe care le dorim introduse in Constitutia noastra, cum ar fi demnitatea umana”, a mentionat deputatul liberal.

Potrivit lui Motreanu, ”prin acest preambul putem sa decodificam si sa aratam preocuparea pentru reglementarea efectiva a drepturilor cetatenilor si sa aratam cum protejam individul in fata oricarei incercari a statului, de a limita, ingradi sau afecta drepturile si libertatile individului”.

Consilierul Prezidential in cadrul Departamentului de Reforma Institutionala si Constitutionala, Simina Tanasescu a precizat in cadrul dezbaterii ca Administratia Prezidentiala are ca principal obiectiv intelegerea procesului de revizuire, inclusiv prin prisma faptului ca pare a fi un al doilea inceput, dupa ce un prim inceput de revizuire a avut startul in 2012 si s-a finalizat in 2013. ”Urmarim cu atentie lucrarile actualei comisii comune parlamentare. Administratia Prezidentiala este curioasa sa afle punctele de vedere ale partidelor dar si al societatii civile. Ar fi bine daca ar exista mai mutle astfel de dezbateri cu societatea civila.(..) Apreciem ca o aprofundare a discutiei legate de revizuirea Constitutiei cu societatea civila este un lucru nu doar benefic ci absolut necesar in contextul actual, cand se vreiau discutiile asupra tematicilor generale asupra revizuirii”, a declarat Simina Tanasescu, in cadrul evenimentului.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.